Adónyilatkozat és -felajánlás: utolsó nap

Ma (szerda) az utolsó nap, amikor interneten a www.anaf.ro oldalon vagy papíron (az adóhivatalban) leadhatják az egységes adóbevallást, illetve felajánlhatják a már befizetett adójuk 2, illetve 3,5 százalékát civil szervezeteknek vagy egyhá­zaknak!

Az adónyilatkozatot azok a magánszemélyek kell leadják a pénzügyre (ANAF), akik tavaly fizetésükön kívüli jövedelemre tettek szert, így a szerzői jogdíjasok, a vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélyek (PFA vagy II), a szabad foglalkozásúak (ügyvédek, könyvelők, orvosok), illetve akik lakásukat, földjüket bérbe adták, és akik osztalékot kaptak. A 10 százalékos jövedelem­adót minden érintettnek ki kell fizetnie, és esetenként nyugdíjbiztosítás és egészségügyi biztosítás is terheli őket.

Nyugdíj-hozzájárulást a PFA-k, szabadfoglalkozásúak és szerzői jogdíjasoknak kell fizessenek, de csak akkor, ha éves jövedelmük meghaladja a bruttó minimálbér tizenkétszeresét, azaz 24 960 lejt.

Egészségügyi hozzájárulást minden kategóriának fizetnie kell, akinek le kell tennie az egységes adóívet, de csak, ha az éves bevételük meghaladja a bruttó minimálbér tizenkétszeresét. Mivel a szerzői jogdíjasoknak a 10 százalékos személyi jövedelemadót a munkáltató kötelessége visszatartani és az államnak utalni, így akinek nem kell társadalombiztosítást fizetnie, annak nem is kell egységes adóívet letennie. Ha viszont valaki a szerzői jogdíjon kívül osztalékból, bérbeadásból is szerez jövedelmet, ezeket a bevételeket össze kell adnia, és ha az együttes összeg nagyobb a minimálbér tizenkétszeresénél, le kell adnia az adóbevallást. Az adóív két részből áll: akinek már tavaly volt fizetésen kívüli jövedelme, azok most lejelentik, hogy mi valósult meg abból, amit a tavalyi évre terveztek, ugyanakkor az idei évre szintén meg kell saccolniuk, hogy milyen jövedelemmel számolnak 2019-re. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások