Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Johannis: A BRUA gázvezeték egy lépés a felé, hogy Románia biztonsági szereplő legyen a régióban

Johannis: A BRUA gázvezeték egy lépés a felé, hogy Románia biztonsági szereplő legyen a régióban Gazdaság

Klaus Johannis elnök szerdán hangsúlyozta a Három Tenger Kezdeményezés tavalyi, bukaresti csúcstalálkozóján elindított projektek hatékony végrehajtásának fontosságát, és jelezte, hogy a BRUA (Bulgária – Románia – Magyarország – Ausztria) gázvezeték lehet az egyik lépés, amellyel Románia regionális biztonsági szereplővé válhat a régióban.

„A Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozója beérett, és úgy vélem, hogy ma és holnap konkrét dolgot kell megvitatnunk. Nagyon fontos, hogy ténylegesen végrehajtsuk azokat a projekteket, amelyeket a bukaresti csúcstalálkozó óta kezdtünk el” – mondta az államfő a Három Tenger Kezdeményezés ljubljanai (Szlovénia) csúcstalálkozója előtt.

Hirdetés
Hirdetés

Arra a kérdésre, hogy mit tesz Románia azért, hogy regionális biztonsági szereplővé váljon, Johannis azt válaszolta, hogy a BRUA gázvezeték egy jó irányba tett lépés lenne.

„Több lépést is tehetünk (…), ezek közül az egyik a BRUA gázvezeték, a Bulgáriával és a Magyarországgal kialakítandó összeköttetés, de Románia energiaiparának fejlődése is, amely minden bizonnyal hozzájárulna nem csak Románia, hanem az egész régió energiabiztonságához” – mondta Johannis elnök.

Csütörtökön az államfő részt vesz a csúcstalálkozó plenáris ülésén, majd sajtónyilatkozatot ad Borut Pahor szlovén, Kolinda Grabar-Kitarovic horvát és Andrzej Duda lengyel elnökkel, valamint Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével együtt.

Johannis: megerősítést nyertek a Bukarestben leszögezett prioritások

Klaus Johannis üdvözölte, hogy a Három Tenger Kezdeményezés szlovéniai csúcstalálkozóján megerősítést nyertek a Bukarestben tavaly leszögezett prioritások.

A találkozó után Johannis közös sajtótájékoztatót tartott Borut Pahor szlovén, Kolinda Grabar-Kitarovic horvát, Andrzej Duda lengyel hivatali kollégájával, valamint Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével.

„A kezdeményezés egy olyan platform, amely a régió gazdasági fejlődését segíti elő, erősítve a konvergenciát és az európai kohéziót és megszilárdítva a transzatlanti kapcsolatokat. Üdvözlöm azt a tényt, hogy a mai találkozón megerősítést nyertek a tavalyi, bukaresti csúcs alkalmával leszögezett prioritások. Ez elsősorban egy olyan kezdeményezés, amely igyekszik megszilárdítani gazdaságaink versenyképességét a regionális kapcsolatrendszer csúcsra járatása révén. A második célkitűzés az EU tagállamai közötti valós konvergencia növelése, amely az egység és kohézió megszilárdításához járul hozzá az Unión belül. (…) Harmadrészt a kezdeményezés a transzatlanti kapcsolatokat is erősíti. Az Amerikai Egyesült Államok gazdasági jelenléte a térségben valóságos katalizátora az együttműködésnek, stratégiai értékkel bír” – mondta Johannis.

Kifejtette, a tavaly Bukarestben megrendezett csúcstalálkozó és vállalkozói fórum jelentette a Három Tenger Kezdeményezés maturizációját politikai és konceptuális tekintetben, mert ekkor lépett a gyakorlati fejlesztések útjára: megfogalmazta az elsődleges fontosságú terveket szállításügyi, energiaügyi és digitális téren, a kereskedelmi kamarák hálózatának kialakítását, és a Kezdeményezés befektetési alapjának létrehozását is akkor döntötték el.

„Ma örömmel állapítottam meg, hogy ezek a, Bukarestben indítványozott eszközök működőképesek” – mondta a román államfő. Azt is megemlítette, hogy a Három Tenger Kezdeményezés befektetési alapja működik, és Románia is hozzájárul, az Eximbank révén.

Klaus Johannis üdvözölte Németország és az Európai Bizottság, valamint az európai pénzügyi intézmények érdeklődését a Három Tenger Kezdeményezés fontos projektjei iránt.

‘Továbbra is a pragmatikus cselekvéssel kell folytatnunk, hogy állampolgáraink jóléte érdekében konkrét javaslatokat tegyünk” – mondta Klaus Johannis.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük