Felhívás!

Ingyenessé válik a gáz bevezetése a háztartási fogyasztók számára

Ingyenessé válik a gáz bevezetése a háztartási fogyasztók számára Gazdaság

Az országos energiaügyi hatóság október 9-én kiadott rendelete értelmében ingyenessé válik a gáz bevezetése a háztartási fogyasztók számára.

A rendelkezés nem mentesíti az új fogyasztót az összes költség alól, az ügyfélnek ugyanis állnia kell az ingatlanja belső hálózatának, valamint az épületnek az utcai hálózatra való csatlakoztatásának a költségeit. Előbbi 1 000 – 1 500 euróba, utóbbi 1 500 – 1 600 lejbe kerül.

Az újdonságot az jelenti, hogy az új ügyfélnek nem kell kifizetnie az elosztóhálózat bővítésének a költségeit, ahhoz, hogy rácsatlakozzon a rendszerre.

Az energiaügyi hatóság rendelete értelmében a szolgáltatónak jogában áll növelni a gáz szállítási költsége címén felszámolt tarifát, ha arra kényszerül, hogy új csatlakozási igények miatt olyan fejlesztéseket kénytelen végrehajtani, amelyeket egyébként nem tett volna. Ez azt jelenti, hogy a költségeket nem a saját nyereségének a terhére állja, hanem átháríthatja azokat a fogyasztókra.

A mostani rendelet célja, hogy felgyorsítsa a gázfelhasználók számának a növekedését. Az országban 2019 végén 42 300 km volt a gázelosztó hálózat hossza, az elmúlt hat évben átlagosan 730 kilométerrel nőtt. A háztartásoknak körülbelül 35 százaléka fűt és főz földgázzal.

(Marosvásárhelyi Rádió)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások