Felhívás!

Idén lelassulhat az ország gazdasági növekedése

Idén lelassulhat az ország gazdasági növekedése Gazdaság

Kiszámíthatatlan törvénykezés, hiányzó közberuházások és óriási munkaerőhiány, ezek az idei év legnagyobb kihívásai a vállalkozók számára, véli Édler András. A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a kormány rendszeresíti az összevisszaságot, például az év végén olyan adóügyi módosításokat jelentett be, amelyek fokozzák a bizonytalanságot, és ez nem tesz jót a gazdaságnak.

A háromszéki gazdasági szakember úgy véli, az idei esztendő próbatétel lesz a vállalkozók számára, de aki ezt „túléli”, az hosszú távon fennmarad. Választási évek következnek, ezért minden valószínűség szerint a kormány nagyobb összegeket költ közberuházásokra, hogy fenntartsák a fejlődés látszatát, és ez lendületet adhat egyes ágazatoknak. Édler ugyanakkor arra is emlékeztet, hogy az elmúlt két évben inkább nyugdíjakat és az állami szektorban dolgozóknak adtak nagyobb fizetéseket az állami beruházások kárára.

A közgazdász szerint félő, hogy a minimálbéremelés sok vállalkozót érzékenyen érint, mivel ez nem egy természetes gazdasági folyamat eredménye. Évekig nagyon alacsony volt a minimálbér, most hirtelen el akarják érni a nyugati országok alsó bérszintjét, viszont ehhez a hazai vállalkozók egy része nem tud felzárkózni, véli Édler András. Hozzátette: megoldást kell találni az egyre égetőbb munkaerőhiányra is. Meglátása szerint, ha nincs más megoldás, akkor a nagy cégek kénytelenek lesznek Távol-Keletről behozni munkavállalókat, hogy túléljenek.

A bankokra kivetett kapzsisági adó, a minimálbéremelés elbizonytalaníthatják a vállalkozókat, ezért elhalaszthatják tervezett befektetéseiket, ami lassíthatja az ország gazdasági növekedését. Ugyanakkor teljesen nem áll le ez a folyamat, hiszen feszített a munkaerőpiac, gyorsan növekednek a bérek, ez pedig segíti a fogyasztást, véli Bálint Csaba közgazdász. A makrogazdasági elemző ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy Románia érzékenyebb a globális gazdaság kedvezőtlen alakulásaira. Magyarázata szerint a viszonylag magas folyó fizetési mérleghiány és a költségvetési hiány mértéke sérülékenyebbé teszi a térség többi országához képest, ha kedvezőtlenné válik a külső gazdasági környezet.

Bálint Csaba rámutatott, már most feszített a hazai költségvetés, hiszen 3 százalék körül billeg a költségvetési hiány mértéke, így Romániának nincs sok mozgástere, hogy az esetleges külső sokkokat mérsékelje. Olyan országokban ahol alacsonyabb a költségvetési hiány, a globális gazdaság kedvezőtlen alakulása esetén a kormányzatoknak van lehetőségük tompítani annak hatását, nem így azonban nálunk. Arra is felhívja a figyelmet, hogy a makrogazdasági mutatók közelebb állnak az egyensúlyhoz, nem olyan rossz a helyzet, mint 2008-ban, ezért abban bízhatunk, hogy nem történik ismét globális gazdasági válság. Ám ismét elindult egy negatív trend…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.