Hiánypótló tanfolyam

Hiánypótló tanfolyam Gazdaság

Az egyre inkább korszerűsödő háromszéki mezőgazdasági felszerelések és folyamatok magasabb szintű tudást igényelnek, mint amivel a jelenlegi traktoristák egy része rendelkezik, ezért számukra felnőttképző tanfolyamot indít a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság.

Könczei Csaba igazgató lapunknak elmondta: a mezőgazdasági vállalkozók jelezték, hogy hiány van a szakképzett traktoristákban és mezőgépészekben, ezért indítják el az oktatási és munkaügyi minisztérium által akkreditált képzést, így a résztvevők elismert diplomát szerezhetnek. A háromszéki agráradminisztráció vezetője szerint augusztus 26-a után lehet jelentkezni a 360 órás tanfolyamra, kötelező feltétel a tíz osztály elvégzése.

A képzés során a gyakorlati tudnivalókra fektetik a hangsúlyt, így gépész-, agrár- és állattenyésztő-mérnök tart előadást, melyek során ismertetik, mit „tudnak” a korszerű mezőgazdasági gépek, hogyan kell azokat beállítani, de kitérnek a megfelelő talaj-előkészítés, vetés, növényvédelem, illetve betakarítás folyamataira, továbbá a gépek és berendezések karbantartására is.

Könczei Csaba szerint a mesterségek jegyzékében a traktorista megnevezés szerepel, ám ez valójában mezőgépészt jelent, aki nemcsak a traktort vezeti, hanem elboldogul a korszerű agrártechnológiák használatában is. Rámutatott, hogy a régi mezőgépészek többnyire autodidakta módon tanulták meg a korszerű gépek kezelését, ám a háromszéki agrárvállalkozások vezetői jelezték, hogy szükség van a továbbképzésükre is, hogy tudják, mire figyeljenek a technológiai folyamatok során. Tapasztalatok szerint, a pályázati lehetőségeket kihasználva, egyre többen vásárolnak korszerű mezőgazdasági gépeket, amelyek már négyzetméterre kiszámolják például, hogy mennyi vetőmagot vagy növényvédő szert kell adagolni, de GPS-rendszereket is használnak, ezekhez szükség van jól képzett szakemberekre is. Könczei Csaba úgy véli, Székelyföldön is nagy lépésekben fejlődik az agrárium, várhatóan hamarosan elterjed a precíziós, digitalizált mezőgazdaság.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. augusztus 7., 11:21
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Ökörség! Legalább 20 éve folyik ez a kurzusláz! Ki tanult valaha az ilyen gyorstalpalókból?! Aki tanulni akar járjon iskolába! 1 mesteréget pár óra alatt nem lehet elsajátítani!!! Ja, h ezek az ürgék a Gheorghiu Dej re jártak….gyerekek az is 6 hónapig tartott!!!!😉😁😂

  • User
   Dátum: 2019. augusztus 8., 2:27
   ÉRTÉKELÉS: 15

   Nem akar itt tanulni senki. A “résztvevők diplomát szerezhetnek”. Ezen van a hangsúly, nem a tudáson. Nem mintha érne az a diploma egy lyukas garast. De a tanfolyamot tartó “szakemberek” már komoly honoráriumot tudnak érte felvenni. Ezért vannak az ilyen tanfolyamok, nem másért.

 • User
  Dátum: 2019. augusztus 9., 0:18
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Uraim – kénytelen vagyok így szólítani kendteket, mert ugye, illik megadni a köteles tiszteletet még az olyan magikfajtának es – ha a hülyeség fájna, magik úgy üvöltenének, akár az bizonyos albán szamár. Én szeretném látni bármelyikőjüket, amint beállít – pontosra – egy permetezőgépet, esetleg megmutatja, hogy hogyan kell javított ágyszántást végezni vagy leborotvál tíz hektár bármit egy dominátorral 20 %-os lejtőszögű parcellán, felázott talajon. Lehet, urak, hiszen magik valószínűleg vele született tehetségek, emellett meg biztosan kijárták az oskolákat és megtanulták a mesterséget tízesre, azért merészelnek köpködni most. Ha pedig az oktatók honoráriumát irigylik: nyomás, uraim, tanítani! Hiszen olyan könnyű az! Csak beszélni kell tudni, érthetően és mégis szakszerűen magyarul meg románul, meg a táblára írkálni, persze olvashatóan, a vetítő- és számítógépet kezelni, PP bemutatókat szerkeszteni éjjeleken át, ezeket elő- vagy leadni, pár száz rajzot és vázlatot készíteni, pár száz számítást elvégezni pár száz képlet ismeretében, majd azt a kis anyagot számonkérni! Ennyi az egész! Nos, géniuszok? Vállalják?

  • User
   Dátum: 2019. augusztus 9., 21:28
   ÉRTÉKELÉS: -1

   PPS gyártás? Nagy munka? Éjszakákon át? Számítógép és vetítőgép kezelés? Igen, kezd leereszkedni a sérvem azonnal. Rajzot és vázlatot copy-pastelni? Már lassan a térdemig ér. Pár száz képlet? Na, talán vegyünk vissza kicsit. Még a végén daruval kell visszaemelni a golyóimat.
   Igen, kijártuk az iskolákat. Igen, azt is, rományul es. Szakszerűen. Táblákra irkálni? Hát igen az talán nehéz. Kiújulna a sérvem, nem teszem.
   A kötelező tisztelet mellett: kend azt állítja hogy itt köpködök! Nézze, ne vegye dicsekvésnek, de már voltam ilyen tanfolyamokon. Nem irigylem a kend honoráriumát, mert órákon át nyomni a sódert, ingyért tényleg nem lehet. S végül is kend es tanyitott valamire: léteznek olyan szavak, hogy ágyszántás. Örök hálám üldözni fogja. Ingyért! Egy kérdés így a végére: az albán szamár is a tisztelet jele volt? Mingyá gondoltam, hogy az uraim megszólítás csak bevezető vala egy sokkal mélyebb tanítási formába. Na csak nyomtassa a diplomákat szaporán, mert még bé kell állítani az permetezőgépet s az dominyátort a lejtőszögre.