Hirdetés
Hirdetés

Esély a civil szervezeteknek

Esély a civil szervezeteknek Gazdaság

Kovászna megye szponzorációs alapja hozzávetőleg 30 millió lej, ez az az összeg, amivel a vállalkozások támogathatnák a civil szervezetek és egyházak tevékenységét úgy, hogy leírhatják az adóalapjukból, hívta fel a figyelmet Debreczeni László.

A sepsiszentgyörgyi adótanácsadó is arra figyelmeztet, hogy még március végéig van lehetőség egyszerűbb körülmények között szponzorálni valamely egyesületet, alapítványt vagy egyházat, április 1-től, az új jogszabály életbe lépését követően már csak az adóhatóság (ANAF) regiszterében szereplő civil szervezeteknek és egyházaknak lehet szponzorpénzt fizetni. A társasági adót fizető vállalkozások a forgalmuk 0,5 százalékát, de nem többet, mint profitadójuk 20 százalékát használhatják szponzorálásra. A mikrovállalkozások jelenleg kizárólag szociális tevékenységet folytató civil szervezeteket támogathatnak, azonban áprilistól ezt a megkötést eltörlik, és bármely regisztrált szervezetet támogathatnak majd. A mikrovállalkozások az üzleti forgalmuk 1–3 százalékát kell adóként befizessék az államkasszába, ennek az összegnek a 20 százalékát használhatják szponzorálásként.

Az adótanácsadó felhívja a figyelmet, hogy a természetbeni szponzorálással 19 százalékkal lehet megnövelni a támogatás értékét, de kevesen élnek a lehetőséggel. Eszerint, ha a szponzor a rendelkezésére álló keretben megvásárolja a civil szervezetnek szükséges tárgyat/eszközt, akkor annak áfa-vonatkozását is leírhatja az adójából!

Hirdetés
Hirdetés

A szponzorációs eljárás viszonylag egyszerű, a cég és a kedvezményezett szerződést köt, ami alapján a támogató átutalja vagy nyugta ellenében kifizeti a támogatás összegét, amit leírhat az adóalapjából. A cégeknek idén kellett először jelenteniük az adóhatóságnak a tavalyi kedvezményezett civil szervezetek vagy egyházak nevét és a kifizetett összeget.

A sepsiszentgyörgyi adószakértő szerint április 1-től mindezek az összeghatárok megmaradnak, viszont az változik, hogy kizárólag azokat a civil szervezeteket és egyházakat lehet szponzorálni, amelyek majd bejelentkeznek az adóhatóság regiszterébe. Ezt majd a www.anaf.ro oldalon teszik közzé. Szerinte a listára való regisztráció első ránézésre egyszerű: a civil szervezeteknek és egyházaknak egy nyilatkozatot kell tenniük, hogy azt a tevékenységet végzik, amire létrehozták, emellett nem lehet 90 napnál régebbi adóhátralékuk, minden adójelentésük naprakész kell legyen, és be kell nyújtaniuk az éves mérleget. Debreczeni László szerint a kormány ezzel fel akarja rázni a civil szférát, hiszen tapasztalatok szerint sok esetben rendezetlenek a dokumentumaik, ezért aki szponzorpénzt szeretne kapni, annak áprilisig rendeznie kell a hiányosságokat!

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük