Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Elkezdődött a mezőgazdasági összeírás, 3,2 millió gazdaságról gyűjtenek adatokat

Elkezdődött a mezőgazdasági összeírás, 3,2 millió gazdaságról gyűjtenek adatokat Gazdaság

Elkezdődött hétfőn a tízévenként végzett agrárcenzus, amelynek során várhatóan 3,2 millió gazdaságról és farmról gyűjtenek adatokat a számlálóbiztosok – közölte Tudorel Andrei, az országos statisztikai intézet elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

Az összeírás július 31-ig tart, ebben az időszakban 20 ezer számlálóbiztos keresi fel a gazdaságokat. A cél az, hogy minél pontosabb adatokat gyűjtsenek az állatállományról, a mezőgazdasági területek kiterjedéséről, tulajdoni szerkezetéről és felhasználási módjáról. Tudorel Andrei szerint arra számítanak, hogy 3,2 millió farmról és háztartásról kell adatot gyűjteni, ugyanis a becslések szerint ezek száma az elmúlt tíz évben mintegy 400 ezerrel csökkent 3,6 millióról.

Adrian Oros mezőgazdasági miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy Románia sajátos helyzetben van, hiszen nagyon elaprózott a termőföld, és sok a mezőgazdasággal foglalkozó háztartások száma.

A statisztikai adatok szerint az Európai Unióban Romániában van a legtöbb gazdaság, ezek az uniós gazdaságok és farmok 33 százalékát teszik ki, átlagterületük 3,6 hektár.

Oros elmondta, a most begyűjtött adatok azért fontosak, mert ezek alapján dolgozzák ki a 2023-2027-es országos mezőgazdasági stratégiát, így fontos tudni az állatállomány nagyságát, a mezőgazdasági területek tulajdoni szerkezetét, valamint az agráriumban foglalkoztattok számát.

Az agrárcenzus 320 millió lejbe kerül, amiből 4 millió eurót az Európai Unió statisztikai intézete, az Eurostat biztosított.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. május 11., 14:49
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Az 5 lejes/tehen tamogatassal megoldodik a problema, a kisebb gazdasagok mind felszamolodnak es majd azutan jon a fekete leves amikor csak a multiknal talalunk majd feher szinu folyadekot amelynek tej lesz a neve !!!