Felhívás!

Digitális egyenlőtlenségek

Digitális egyenlőtlenségek Gazdaság

Romániában tízből nyolc háztartásban van internet-hozzáférés, és az előfizetők többsége naponta használja azt. A szélessávú internet sebességének és árának tekintetében lekörözzük szinte az egész Nyugat-Európát, már ahol létezik ilyen szolgáltatás, mivel a hazai települések felében – többnyire falvakon – nincs lefedettség, vagy még nem érhető el a 100 Mbps-nál nagyobb letöltési sebességű internet.

Tavaly a háztartások 78,2 százaléka rendelkezett internetkapcsolattal, ami 2,5%-al nőtt 2019-hez képest – derül ki az országos statisztikai intézet adataiból. Ugyanakkor az ország kiemelkedően jól áll a szélessávú internet sebessége terén, a top 30-ban található országok közül egyedül Szingapúr múlja felül. Az internet árának tekintetében szintén nincs ellenfelünk a rangsor felső felében.

Aránytalanságok

Bár a statisztikákban jól áll Románia a szupergyors internet-szolgáltatás és az előfizetői árak tekintetében, a valóságban árnyaltabb a kép, hiszen az Országos Távközlési Hatóság (ANCOM) a napokban közölte a felmérése eredményét, amelyet egyrészt a szolgáltatóktól bekért adatok, másrészt a lakosság és a cégek visszajelzései alapján állított össze. Az ANCOM szerint Romániában 6967 településen biztosított a nagy sebességű internet-szolgáltatás, míg 6769 településen nincs lefedettség vagy alacsony a sebesség. Ezt tovább bontva kiderült, hogy 2342 településen egyáltalán nincs szélessávú internet-hozzáférés, 2371 településen 2-30 Mbps a sávszélesség, 2056 településen pedig 30 és 100 Mbps közötti a letöltési sebesség.

Az ugrás

Romániában a világszinten is kiemelkedő nagy sebességű internet annak tulajdonítható, hogy a szolgáltatók átugrottak egy technológiai szintet, magyarázta Csenteri Levente. A Magyar Telekom romániai leányvállalata, a sepsiszentgyörgyi székhelyű Combridge Kft. vezérigazgatója rámutatott: miközben a nyugati országokban a korábbról létező alacsony sebességű rézkábeles hálózaton adták az internetet, addig Romániában sok helyen rögtön a nagyobb sebességet biztosító optikai hálózatokat fejlesztették, mivel a két fajta hálózat kiépítésének közel azonos a költsége.

Csenteri Levente szerint azért ellentmondásos a helyzet, mert városokon nagyon jól kiépült hálózat van, és több szolgáltató verseng egymással, viszont falvakon sok a fehér folt. Romániában a lakosság több mint fele (54,1%) városon lakik, és hozzáfér a szupergyors internethez, viszont a földrajzi lefedettség tekintetében már nem áll ilyen jól az ország.

A szakember az ANCOM korábbi adatait ismertetve elmondta: Romániában az internet csatlakozások száma 2019-ben elérte az 5,1 milliót, ezek közül 3,6 millió volt városon és 1,7 millió vidéken, és a csatlakozások 64 százaléka legalább az épületig optikai szálon történik. Az internet csatlakozások számát tekintve az RCS&RDS volt a piacvezető 53 százalékkal, ezt követte a Telekom 21 százalékkal, a Vodafone 13 százalékkal, majd a többi szolgáltató összesen 13 százalékkal.

Elmarad az igény

Az elmúlt években a különböző kormányoknak voltak pályázati kiírásai, hogy lefödjék az internet szempontjából szürke vagy fehér foltokat, ám a fejlesztők nem mindig éltek a lehetőséggel. Ennek oka, hogy a támogatásból ugyan kiépíthették volna a hálózatot, de félő, hogy azt nem tudták volna működtetni, ha az adott faluban nincs rá igény vagy fizetőképes kereslet. Csenteri Levente ugyanakkor úgy véli: elképzelhető, hogy ha megépül a szélessávú internet-hálózat, akkor jelentkezik az igény és a kereslet is.

Az online oktatás során bebizonyosodott, hogy szükség lenne a szélessávú lefedettségre, hiszen még városokon is voltak gondok, belassult az internet amikor egyszerre csatlakoztak a hálózatra az otthon tanuló gyerekek és az otthon dolgozó szülők. Tehát hiába van bevezetve a szélessávú internet az előfizető lakásába, ha a szolgáltatók nem biztosítják mögötte a megfelelő gerinchálózati sávszélességet, ezért ha egyszerre sokan használják, már nem megy gyorsan –mondja a szakember.

Romániában az internet ára is versenyképesebb a nyugati országokhoz képest, mivel ezt a piaci verseny alakítja. Tíz évvel ezelőtt még 6000-7000 internet szolgáltató volt az országban, azóta a kis helyi cégeket felvásárolták a nagyok, így tavalyra 800-nál kevesebb internetszolgáltató maradt. Mivel kisebb a verseny, nem kizárt, hogy idővel drágul a szolgáltatás, bár ennek egyelőre nincs semmi jele.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. április 7., 8:50
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Màrciustól az Orange lenyúlta az 5 Gb netemet! Kihez fordúlhatok? Jelzem kàrtyàs vagyok ès nem volt szerződèsem! ☆100# azt ìrja opţiunea nu mai există! Előtte illett volna figyelmeztetni!!!🙂

 • User
  Dátum: 2021. április 7., 8:32
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A nagy hó utàn Telekomos net nèlkül maradtunk,a szolgàltatót nehèz elèrni,30.àn helyreàllt 1 napra!!!! 1 hete nincs net,a szolgàltatót nehèz elèrni, a robotot hallgatom 10 percig majd amilyent kèrem,hogy “reziliere contract” rögtön megszakad! Telekomos netet,hogy lehet visszamondani ha màr nem biztosìtott a szolgàltatàs?!😉