Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kriptopénz: megoldás nem létező problémára

Kriptopénz: megoldás nem létező problémára Gazdaság

Romániában törvényben határoznák meg, hogy pontosan mit jelentenek a kriptovaluták, szabályoznák a velük való kereskedelmet, illetve büntethetővé tennék a kriptovalutákhoz köthető illegális tevékenységeket. A parlament hamarosan szavaz az erről szóló törvénytervezetről, amely által Románia – a országai közül az utolsók között – a hazai jogrendbe ülteti a vonatkozó európai uniós irányelveket.

Hirdetés
Hirdetés

Az elmúlt években gyorsan szerzett népszerűséget a legfőbb kriptovaluta, a Bitcoin. Bár kevesen ismerik a mögötte álló technológiai hátteret, egyre többen tekintenek rá nagy hozamot biztosító befektetési eszközként. Idén februárban az árfolyama elérte az 50 ezer dolláros lélektani határt, azaz egyetlen év alatt közel 400 százalékkal erősödött az amerikai dollárral szemben, ugyanakkor már nemcsak online, hanem bankautomatán keresztül készpénzzel vagy bankkártyával is lehet Bitcoint vásárolni.

Még messze áll attól, hogy fizetőeszközzé váljon

A Bitcoin és általában a kriptovaluták értéke rendkívül illékony. A mostani nagy értéknövekedés ellenére a befektetőknek figyelembe kell venniük, hogy értékük nagymértékben fluktuál, így gazdasági szakértők azt tanácsolják, ne fektessenek be többet, mint amennyinek az elveszítése még megengedhető. Ne költsék minden megtakarított pénzüket kriptovalutára a nagyszerű megtérülést remélve, hiszen nem éri meg kockáztatni az összes pénz elveszítését jelentős árzuhanás esetén.

Nagy Bálint Zsolt, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) közgazdaság- és gazdálkodástudományi karának oktatója rámutatott: régi törvény, hogy a nagyobb hozam nagyobb kockázattal jár. Hozzátette: valóban emelkedő ágon vannak a kriptovaluták, ám megítélésük továbbra is ellentmondásos. A befektetők digitális aranyként, az infláció elleni menedékként tekintenek rá, ellenzői szerint nincs semmilyen belső értéke, nem kézzelfogható, és mindössze annyit ér, amennyit  éppen a piac gondol róla, illetve legnagyobb hátránya az árfolyam változékonysága, ami a tervezhetőség kárára megy.

Nagy Bálint Zsolt véli, a kriptovaluták egyelőre nem töltik be a pénz funkcióját: esetenként lehet ugyan kriptovalutával fizetni, de ez csepp a tengerben ahhoz képest, milyen értékű tranzakciók zajlanak a világban, tehát a Bitcoin még messze áll attól, hogy fizetőeszközzé váljon. A hagyományos pénzek mögött a legfontosabb tényező a bizalom, hiszen létezik egy központi intézmény, a jegybank, amely szabályozza a pénztömeget, az értékét, és vigyáz, hogy ne szálljon el az infláció, illetve a válság esetén veszélyt jelentő deflációtól is megvédi. A hagyományos pénzeket a kamatláb által lehet szabályozni lehet.

Ezzel szemben a Bitcoin esetében a mennyiséget nem lehet szabályozni, hiszen véges a „kibányászható” kriptovaluta tömeg. Támogatói a hiányosságokból igyekeznek előnyt kovácsolni, arra hivatkozva, hogy ha nincs mögötte egy központi bank, nem lehet politikai célzattal manipulálni az árfolyamát, illetve előnye, hogy a tranzakciók visszavonhatatlanok, így biztonságosabbak, mint a klasszikus pénzátutalások. „Mérleget vonva, egyelőre nem körvonalazódik annak a lehetősége, hogy a hagyományos pénzeket helyettesíteni tudnák a kriptovaluták” – véli a szakember.

Szerinte a „FoMo” (Fear of Missing Out) vagyis a „kimaradástól való félelem” jelensége fűti a kriptovaluta buborékot, viszont gyakran inkább megéri kimaradni. A szakember akkor javasolja a kriptovaluta-befektetést, ha az illető el tudja viselni megtakarításai egy részének elvesztését, így tanulópénznek, a befektetésekkel való ismerkedésnek jó lehet. Közgazdászok azt szokták mondani: a kriptovaluta fantasztikus megoldás egy nem létező problémára.

A legtöbb országban maga a Bitcoin legális, sok helyen nincsenek világos kriptovaluta-használati törvények, ám általánosságban elmondható, hogy nem szabad a kriptovalutákat illegális termékek vagy szolgáltatások vételére vagy eladására használni. Ugyanakkor számos online átverés is létezik: a csalók vagy a kriptovaluta-pénztárca privát kulcsát próbálják ellopni, vagy meghirdetnek egy terméket hatalmas akcióval, csak Bitcoin-t fogadnak el fizetségként, és az „eladó” nagyon gyenge minőségű árut szállít, vagy nem küld semmit, és mivel a Bitcoin-fizetések visszafordíthatatlanok, nincs lehetőség a visszalépésre.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. április 7., 11:12
  ÉRTÉKELÉS: -1

  A bitcoin valószínűleg soha nem lesz fizetőeszköz, túl sok a probléma vele. Más kriptopénz azonban mindenképpen. Vannak a bitcoinnál sokkal alkalmasabbak erre, ethereum, cardano, stb.

 • User
  Dátum: 2021. április 8., 9:25
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Az ethereum nehezen, esetleg a POS frissítés után. Olyan gas-feek vannak, hogy az eszed megáll, 50 dollárnyi utalás esetén 38 dollár a gasfee. De a Ripple, Tron könnyen, centtöredékért lehet villámgyorsan utalni. A Cardanoval lássuk mi lesz április 15-én. A bitcoin az tartaléki szerepet fog betölteni a limitált száma miatt, lehet látni, hogy az intézményi befektetők erősen vásárolják, valamit tudnak ők.

 • User
  Dátum: 2021. április 8., 12:59
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Nagyanyám csak annyit kívánt, hogy az unokája esőben ne álljon a csepegés alá! Nagyapám csak annyit kívánt, hogy az unokája ne legyen annyira hülye, hogy valódi pénzért levegőt vásároljon. Tartozom nekik annyival, hogy ezt betartsam.. .

  • User
   Dátum: 2021. április 8., 18:39
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Ez így igaz, a pénznek sincs már rég aranyfedezete. Ettől eltekintve, a bitcoin nem látom, hogy átvenné a pénz helyét. Egyrészt pont amiatt, hogy korlátozott bitcoin van-lesz a világon. Másrészt, mert nagyon energiaigényes, nincs még akár gazdasági teljesítmény se mögötte. Csak azért ér annyit, amennyit, mert mesterségesen kevés van és az embereknek kell. Olyan, mint a gyémánt. 🙂 Igaziból nem ér sokat, de mégis óriási pénzeket adnak érte.

  • User
   Dátum: 2021. április 9., 9:13
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Mert ugye a kriptovaluták azok aztán biztos értékmegörzők,ugye?A románoknál van egy közmondás…ce-i în mână nu-i minciună ,ce-i pe gard zboară.Tehát a valódi érték az az ,ami megfogható,vagyis az anyagi-ingatlan,műtárgy,állatállomány(élelmezés biztonsága).Az arany azért volt népszerű mert nagy érték kevés helyen elfért,magaddal vihetted.Csak a másvilágra nem.

 • User
  Dátum: 2021. április 8., 17:58
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Amikor minden valódi pénzedet befektetted egy tuti biztos üzletbe és másnap megszüntetik a kontódat, akkor talán felebredsz! Trumppal meg merték tenni, veled majd nem merik ugye? Darwin természetes szelekciónak nevezi ezt. En is! 🙂🙂

 • User
  Dátum: 2021. április 8., 23:23
  ÉRTÉKELÉS: 3

  „És egyszer csak megállt az internet. Az ember akinek az okosórája nem mutatta többé az időt, nem tudta, hogy nappal van-e vagy éjszaka, hiába hunyorgott a napfényben. Felesége kétségbeesetten szorongatta a telefont, fogalma sem volt, hogy jön haza a gyermek az iskolából. A lift megállt a felső emeleten, nem volt ki levigye a szemetet, mert a lépcsőházban sötét honolt. A szeméttároló úgysem nyílt volna, mert a vonalkódja nem működött többé. Nagymama pedig örömmel gondolt arra, hogy kislánykorában egyszer igazi virágcsokrot kapott Tatától, nem ilyen zenélős, füttyszóra illatozót. Tata saját kezűleg szedte egy réten, ahol akkor még nem volt négy réteg beton, műfűvel a tetején. Igaz, hogy akkor még a keze is megvolt, nem ezek a csápok voltak a vállához rögzítve.”