Felhívás!

Brüsszel 1,5 milliárd euróval támogatja Románia közlekedési infrastruktúráját és katasztrófavédelmét

Brüsszel 1,5 milliárd euróval támogatja Románia közlekedési infrastruktúráját és katasztrófavédelmét Gazdaság

Az Európai Unió kohéziós politikája csaknem 1,5 milliárd euróval támogatja a romániai közlekedési infrastruktúra és a katasztrófavédelem fejlesztését – olvasható az Európai Bizottság csütörtöki közleményében.

A brüsszeli testület 875,5 millió eurós támogatást hagyott jóvá a Nagyszeben-Pitești autópálya kezdő szakaszának megépítésére. Ez lesz az első autópálya, amely keresztezi a Kárpátokat, lehetővé téve az akadálytalan összeköttetést Romániában a transzeurópai közlekedési hálózat Rajna-Duna folyosóján. A folyosó zavartalan kapcsolatot biztosít a fekete-tengeri Konstanca kikötőjétől a magyar határon fekvő Nagylakig, összekapcsolva Románia középső és nyugati részét az európai autópálya-hálózattal.

Az EU továbbá 578,4 millió eurót ad Románia katasztrófaelhárításának fejlesztéséhez. A beruházás új felszerelések vásárlásával, valamint a személyzet képzésével javítja Románia reagálási képességét a szárazföldön, a levegőben és a tengeren jelentkező vészhelyzetekre.  

Elisa Ferreira kohéziós politikáért és reformokért felelős biztos elmondta, hogy mindkét projekt pozitív hatással lesz a gazdaságra és az emberek életminőségére.

Az egyik program növeli a közúti biztonságot, lerövidíti az utazási időt, és csökkenti az utasok, illetve az áruk szállítási költségeit, míg a másik különösen releváns egy olyan ország számára, mint Románia, ahol a domborzat, valamint a sűrű folyami és patakhálózat miatt nagy a természeti katasztrófák veszélye – fogalmazott.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.