Felhívás!

Tekla, a kis csalogány

Tekla, a kis csalogány Cseperedő

Születésünkkor mindannyian kapunk valamilyen talentumot. Minden gyerekben ott van a mag, melyet megfelelően ápolva, gondozva kiteljesedik, és megszületik a csoda. Ebben nagy szerepe van a szülőknek, pedagógusoknak egyaránt. A tehetségek beazonosítása és felkarolása céljából szervezik meg több mint egy évtizede Kézdivásárhelyen a Háromszéki Népdalbarátok Vetélkedőjét, lehetőséget teremtve a gyerekeknek a bemutatkozásra. Az évek során több száz jó hangú gyereket ismert meg a háromszéki közönség, köztük az előkészítő osztályos Kocsis Teklát, aki magabiztos kiállásával, kitűnő, tiszta csengésű énekhangjával mindenkit elvarázsolt.

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium kisdiákja a céhes városban megszervezett 15. Háromszéki Népdalbarátok megyei vetélkedőn kitűnő hangjával, fantasztikus kisugárzásával nem csak a zsűri tetszését nyerte el, szerezte meg az első helyezést, és jutott tovább az ősszel Szentesen sorra kerülő Őszirózsa országos versenyre, hanem a teremben lévő hallgatóságot: gyerekeket, szülőket és pedagógusokat is elbűvölte.

– Egy olyan kislányt ismerhettünk meg Tekla személyében, aki rendkívül szerény, barátságos, nyitott és őszinte. Szívesen vesz részt a korosztályának meghirdetett iskolai versenyeken, mindenhol kitűnő eredményeket érvén el. Munkájában a pontosságra, precizitásra törekszik, ami megmutatkozik a mindennapi tevékenységeiben is. Nagyon aktív életet él, mondhatnám, hogy szinte minden perce be van osztva. Zeneórákra, balettra, zumbára, néptáncra, úszni, télen pedig sízni és korcsolyázni jár heti rendszerességgel. Nagy odaadással és tudatossággal végzi minden egyes rábízott feladatát – mondta Șaica Enikő tanítónő.

Osztálytársai felnéznek rá, tisztelik, mert sokoldalú, céltudatos, ugyanakkor segítőkész kislány, aki mindig vidám, mosolygós.

A hétéves Kocsis Tekla otthonról, a családból hozta magával a népzene, népdal és néptánc iránti szeretetét, hiszen szülei, Lilla és Hunor, mindketten a Háromszék Néptáncegyüttes tagjai.
– Teklának már születése óta élete részét képezi minden, ami a magyar népzene és néptánc világához tartozik. Éppen innen adódóan már 4 éves kora óta énekel Erőss Judittal, az együttes énekesével, aki szakszerűen csiszolja, formálja tanítványa énekhangját. Szerencsés lány, mert olyan családdal áldotta meg a sors, ahol odafigyelnek rá, szeretik, bátorítják és csodálják mindazt, amire ez a kicsi lány képes – foglalta össze a pedagógus.

Mint ismeretes, idén a Háromszéki Népdalbarátok Vetélkedőjén több mint hetven székelyruhába öltözött kis- és nagydiák szólalt meg zenei anyanyelven. A szervezők az előkészítő, 1., 2. és 4. osztályosok között öt első, kilenc második, tizenhárom harmadik és tizenegy dicséretet osztottak ki, az 5–8. osztályosoknál pedig tíz első, 7–7 második és harmadik díjat, valamint nyolc dicséretet. A 15 első helyezett képviseli majd megyénket az újszentesi Őszirózsa Országos Népdalvetélkedőn.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.