Felhívás!

RÖVIDEN

Január végéig lehet pályázni

Ösztöndíjat hirdet a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete nagycsaládban élő középiskolások és egyetemi hallgatók részére. Az igényléshez szükséges dokumentumokat a tundervar@sic.hu e-mail-címre kell elküldeni január 31-éig. Az ösztöndíjra olyan székelyföldi nagycsaládból származó diákok jelentkezését várják, akik Romániában nappali tagozaton, közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben tanulnak lakhelyüktől különböző településen, és tanulmányaik folytatásához anyagi segítségre van szükségük. A középiskolás diákok esetében kizáró jellegű a magyar tannyelvű oktatásban való részvétel. A támogatás összege egyetemi hallgatók esetében 1000 lej egy félévre, középiskolában tanuló diákok esetében pedig 500 lej. A 2019/2020-as tanév első félévére vonatkozó ösztöndíjrészt ez év februárjában, a második félévi összeget pedig június végéig folyósítják. Az eredményekről e-mailben értesítik a pályázókat legkésőbb február 15-ig. Az elbírálás során előnyben részesülnek a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete tagjai; a jó tanulmányi eredményt felmutatók, a legalább két testvérrel rendelkező pályázók, és ha egyidőben több testvér is otthonától távol tanul. A pályázat benyújtásához szükséges dokumentumok listája és egyéb tudnivalók megtalálhatóak az egyesület honlapján.

*

Megkezdődtek a tevékenységek

A három hetes téli vakáció után folytatódnak a hátrányos helyzetű gyermekek számára szervezett, iskola utáni kreativitást fejlesztő, nevelő jellegű foglalkozások. A Berde Mózsa Kör keretében Sepsiszentgyörgy mellett Kökösben, Középajtán és Nagyajtán szerveznek ingyenes tevékenységeket a 7-14 éves diákok számára. A cél továbbra is a csonka családokban, nehéz körülmények között élő vagy árva gyerekek lelki örökbefogadása, készségeinek fejlesztése családias környezetben. Továbbá, hogy segítse őket a tanulásban, és bekapcsolja a közösségi életbe, pozitív élményeket és hasznos elfoglaltságot nyújtson számukra.

*

Márciusban próbavizsgák

Az oktatási tárca márciusban, egyidőben szervezi meg a végzős gimnazisták és középiskolások próbavizsgáját. A tételeket az oktatási tárca munkatársai dolgozzák ki. Március 23-án románból mérik fel a végzősök tudását, 24-én a nyolcadikosok matematikából, az érettségi előtt állók pedig a kötelező tantárgyból írnak dolgozatot, 25-én a kisebbségekhez tartozó tanulók anyanyelvből vizsgáznak. A tizenkettedikesek számára március 26-án a választott tantárgy vizsgájával ér véget a próba megmérettetés. A nyolcadikosoknak két óra, a tizenkettedikeseknek három óra áll rendelkezésükre a tételek kidolgozására. Az eredményeket április 3-án teszi közzé a minisztérium.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.