Mozaik – Iskola másként

Mozaik – Iskola másként Cseperedő

Már egy jó ideje fontolgatjuk Román Richárd vadőr barátommal – akivel több éve járom az erdőt, figyeljük a természetet, az állatok mozgását, a nagyragadozók viselkedését –, hogy jó volna iskolákba eljárni és a medvék kapcsán biztonsági óvintézkedésről beszélni.

Korábban már szerveztünk farsangi vadetetést, facsemete ültetést, erdő takarítást, végeztünk gyakorlati madárvédelmi feladatokat iskolások bevonásával, de medvékről ez idáig nem beszéltünk. Éreztük, hogy bizony kellene, mert már napi téma lett a medve, és nem csak a médiában, hanem otthon is.

Halasztgattuk a témát abból az okból kifolyólag, hogy nem-e túl korai kis iskolásoknak erről beszélni. Eközben a medvék kezdtek bejárni az iskolákba. Legutóbb Maros megyében egy iskola udvarán kószált egy vad, miközben az iskolában zajlott az oktatás. Korában pedig Csíkszeredában, de Sepsiszentgyörgyön is tette már látogatását tanintézmény udvarán. Tehát időszerűvé vált, hogy felvilágosítási kampányba kezdjünk, hogy mi a teendő medvetalálkozás esetén.

Felkérések sorozata érkezett hozzánk, hogy az Iskola másként hetében tartsunk előadásokat medvékről.

Voltunk falun, városon és mindenütt azt tapasztaltuk, hogy a diákok zöme már látott medvét. Ez is csak megerősítette bennünk az elképzelést, hogy széles körben kell ismertetni a medvékről tudnivaló alapvető dolgokat. Meggyőződésünk, hogy a nagyragadozókról való ismeret a helyes viszonyulás nagyban segít a konfliktus megelőzésben.

Kelemen László

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.