Mesélő diákok

Mesélő diákok Cseperedő

László Tamara, a székelyszáldobosi iskola végzős gimnazistája és Kovács Máté, a megyeszékhelyi Székely Mikó Kollégium ötödikes tanulója a Kriza János megyei szintű mesemondó verseny első helyezettjeként meghívást kaptak az országos döntőre. Tamara első alkalommal, Máté másodjára képviseli Háromszéket a rangos megmérettetésen.

Kovács Máté már rutinos versenyzőnek számít, több alkalommal vett részt mesemondó vetélkedőkön, tavaly az országos versenyen első díjjal jutalmazták. Azért szereti a meséket, mert általuk sokféle karaktert megismerhet, és bővítheti a szókincsét is. A legidőigényesebb a mese kiválasztása, édesanyjával sokat keresgélnek, amíg rátalálnak arra, amely legjobban illik az egyéniségéhez.
– A tapasztalat az, hogy a cigány és a székely népmesék állnak hozzá a legközelebb. Próbálkoztunk királyos mesékkel, de az nem vált be, nem tudta átélni a történetet. Az országos vetélkedőn a Cigány indul katonának című népmesét mondja el – magyarázta a kisdiák édesanyja, Kovács Zsuzsa.
Ha megvan a mese, naponta többször is elolvassa, megtanulja a szöveget, s aztán következik a „finomhangolás”, az árnyalatok, a hangsúlyozás begyakorlása, hangsúlyt fektetve a szép, tiszta és érthető beszédre. Az iskolában Tókos Lujza magyartanár is meghallgatja, tanácsokkal látja el.

– Törekedünk a szöveghűségre, de arra is próbálom felkészíteni, hogy ha megakad, próbáljon improvizálni, egy hasonló szót használni és folytatni a mesét – mondja az édesanya.
– Készülök az országos versenyre, naponta gyakorlok, hiszen a szöveg pontos ismerete, a gyakorlás magabiztosságot ad. Sajnos lámpalázas vagyok, de érdekes, mert amint felállok a színpadra, csak a mesére koncentrálok. Nem nézek senkire, hanem kiválasztok egy pontot a teremben, és arra figyelek. A közönség nem zavar, de ha tudom, hogy édesanyám is ott ül, akkor jobban izgulok. Nem tudom megmagyarázni, hogy miért van így, de édesanyám megértette ezt és nem jön el a versenyekre – kapcsolódik be a beszélgetésbe Máté.
Az ötödikes diák szeretne az országos vetélkedőn is jól teljesíteni, díjat nyerni, de tudatában van annak, hogy az ország legjobb mesemondóival kell összemérje tudását.
– Nagyon erős a mezőny. Minden tőlem telhetőt megteszek, de úgy gondolom, már az is megtiszteltetés, hogy ott lehetek, új meséket hallhatok, ismerkedhetek – mondta az ifjú mesemondó, akinek kedvenc tantárgya a matematika, szabadidejében focizik és dobol, a Tanulók Háza zenekarának tagja.
László Tamara negyedik éve jár mesemondó versenyekre, de ez az első alkalom, hogy továbbjutott az országos szakaszra.
– Én titkon reméltem, hogy most első lesz, de biztosra soha nem lehet menni, hiszen sok tehetséges versenyző volt. Úgy gondolom, hogy a felkészültség mellé egy kis szerencse is kell – magyarázta Kovács Irén magyar szakos tanár.
– Meglepetés volt számomra is a megyei szakaszon elért első helyezés, de nagyon örültem neki, hogy végre most sikerült eljutnom az országosra. Szorgalmasan készülök a megmérettetésre, a tanárnővel hetente próbálunk, és otthon is gyakorlok – avatott be a diáklány.
A mesét Tamara választotta ki, majd kezdődtek az olvasópróbák, amikor a hangsúlyozás, az érthető, tiszta kiejtés mellett a mimikára is figyeltek.
– Igyekszem lassan, érthetően beszélni, azonosulni a szereplővel. Nem vagyok izguló típus, nem zavar a hallgatóság, a zsűri jelenléte. Szeretnék az országos szakaszon is jól teljesíteni, a maximumot kihozni magamból, de számomra már az is sokat jelent, hogy ott lehetek a legjobb magyar nyelvű mesemondók között – tette hozzá.

Szabadidejében zongorázik, énekel, olvas, a barátnőivel szórakozik. Hatodik osztályos korától népdalversenyekre is jár. Kedvenc tantárgya a kémia, középiskolai tanulmányait Székelyudvarhelyen, a Benedek Elek Tanítóképzőben szeretné folytatni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.