Felhívás!

Mese- és balladamondók

Sepsiszentgyörgy ad otthont a Kriza János Országos Balladamondó, Balladaéneklő és Mesemondó Verseny országos szakaszának. A rangos megmérettetésre november 16–18. között kerül sor, melyre több mint 200 diákot és tanárt várnak Erdély több településéről és a szórványból.

A megnyitót szombaton 9 órakor tartják az unitárius templomban. A verseny kategóriánként több helyszínen zajlik 10 órától. Az első és második osztályos kisdiákok a Míves Házban mondják a mesét, a harmadikosok és a negyedikesek a Székely Nemzeti Múzeum Bartók-termében, az 5–6. osztályosok a Kónya Ádám Művelődési Házban, a hetedikesek és nyolcadikosok a Bod Péter Megyei Könyvtárban adják elő a kiválasztott történeteket, a középiskolások pedig a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben vetélkednek. A balladamondók a Lábasházban, a balladaéneklők a Plugor Sándor Művészeti Líceumban állnak a zsűri elé.

A vetélkedő után az általános iskolásokat játszóház, kézműves foglalkozások várják a Míves Házban, míg a középiskolások Remélem, legközelebb sikerül meghalnod című filmet tekinthetik meg a Művész Moziban, majd beszélgetés következik a filmről Prezsmer Boglárkával.

A záróünnepséget és díjkiosztó gálát vasárnap 9.30-kor tartják az unitárius templomban.

A vetélkedő célja a magyar népköltészet gazdag kincsestárának megismerése, a balladamondás és éneklés napjainkban elhanyagolt előadói műfajának a népszerűsítése.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.