Felhívás!

Gelencei mesemondó

Gelencei mesemondó Cseperedő

Cseh Noémi, a gelencei Jancsó Benedek Általános Iskola nyolcadik osztályos diákja rutinos versenyző, óvodás korától vesz részt mesemondó vetélkedőkön. Legutóbb az online formában megszervezett Kriza János Országos Mesemondóra nevezett be, ahol első díjat nyert. A diáklánnyal a felkészülésről, a terveiről és az online oktatásról beszélgettünk.  

Noémi szeret mesét mondani és más előadókat hallgatni, imádja a versenyhelyzetet, az eredményhirdetés előtti izgalmat. Sajnos, ezekben idén nem lehetett része. 

– Az a tény, hogy most online térben szervezték a vetélkedőt, vagyis otthon kellett elkészíteni a felvételt, kevesebb stresszel járt, másrészt viszont elvette azt az élményt, egy-két órát, amikor a többi versenyzővel együtt hallgatjuk meg egymás meséjét, és azt az izgatottságot, amikor a verseny díjazottjait nevezi meg a zsűri – magyarázta.

A vetélkedőn A kevély asszon című székely népmesét mondta el, melyet  Fejér Iringó magyar szakos tanár segítségével választott ki.

– Ahhoz, hogy egy mesét jól lehessen előadni, közel kell állnia a mesélőhöz, az én mesém is eszerint lett kiválasztva, mivel hozzám közel áll a székely nyelvjárás, az ízes székely beszéd, így a mesémet is ezen a nyelvezeten adtam elő. Egy mesemondó versenyen a zsűri mindig figyel arra, hogy a pontos szöveg legyen elmesélve, ez volt a másik nagyon fontos szempont, amire hangsúlyt fektettem – tette hozzá. 

Noémi igazi versenyző, szereti a kihívásokat, a megmérettetéseket.

– Igyekszem aktív lenni, magyar, román, vallás tantárgyversenyeken, a  Zrínyi Ilona Matematikaversenyen, hetedikben pedig a Nemzetiség történelem tantárgyversenyen is részt vettem, és terveim szerint idén is bekapcsolódok a Bod Péter Megyei Könyvtár Könyvkaland nevet viselő  vetélkedőjébe. A legbüszkébb természetesen az idei Kriza János Mesemondó Versenyen elért eredményemre vagyok, mivel itt országos szinten kaptam díjat, de a 2018-ban megrendezett mesemondó verseny megyei fordulóján kapott első helyezésemre is szívesen emlékszem – emelte ki.

Versenyek előtt mindig van egy egészséges izgalom benne, de amint kiáll a zsűri elé, már csak a mesélésre koncentrál. 

– Ilyenkor már nem ismétlem a szövegem, és próbálom elterelni gondolataimat a versenyről, a többi versenyzővel, barátaimmal, vagy ha van lehetőségem, telefonon a szüleimmel beszélek, mert ettől általában megnyugszom. A verseny kezdete után már nem stresszelek, inkább a mesére koncentrálok, az előadásmódra, így amikor kiállok a zsűri elé, már nem vagyok feszült, ami segít a mese előadásában, mivel ha ideges vagyok, könnyebben elronthatom a szöveget. Figyelek arra, hogy mindenkivel tartsak szemkontaktust, hogy ne csak elmondjam a mesét, hanem játsszak a hangszínemmel, hogy az arcommal is meséljem a történetet. Fontos, hogy hangsúlyosan mondjam el a történet, és hogy ne siessem el a mesélést. Igyekszem a maximumot kihozni magamból – mondta.

Meglátása szerint, ha a tehetség szorgalommal párosul, akkor a siker sem marad el.

– A sikerhez tehetség és gyakorlat is kell. Tehetség nélkül nagyon nehéz valamiben sikeresnek lenni. Nem lehetetlen, csak rengeteg tanulásra, időre és kitartásra van szükség, de a tehetség önmagában nem elég, fejlesztésre van szükség – tette hozzá.

Az online oktatást fárasztónak tartja, a hatékonyságát pedig megkérdőjelezi.

– A nyolcadik szerintem egy nagyon stresszes és nehéz időszak, mivel a vizsgákon mindenki szeretne jól teljesíteni és bejutni a kiválasztott osztályba, de ehhez sok tanulás kell. Ezen a helyzeten cseppet sem segített az, hogy online kell tanuljunk, sokkal nehezebb odafigyelni az órákra, nehezebb megérteni a leckéket és fárasztóbb is – véli.  

Kedvenc tantárgya a nemzetiségtörténelem és a biológia. Szabadidejében néptáncol, cserkészkedik és rajzol. Lazításként könnyűzenét hallgat, kedvenc együttese a BTS. Szereti Leiner Laura könyveit és Weöres Sándor verseit. Legutóbb Anna Woltz-tól a Száz óra sötétség című könyvet olvasta.

Középiskolai tanulmányait a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum természettudomány-intenzív angol osztályában szeretné folytatni. Nem tudja még pontosan, hogy felnőttként mivel szeretne foglalkozni, de a történelem, biológia szakterületen szeretné fejleszteni tudását.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.