Hirdetés
Hirdetés

A mesékben van az életünk

A mesékben van az életünk Cseperedő

„Egy nemzet gondolatjárásának leghitelesebb megnyilvánulása a mese.” Ezzel az Illyés Gyula-üzenettel indult útjára a Háromszéki Óvodások Megyei Mesemondó Találkozója.

A sepsiszentgyörgyi Benedek Elek Napközi Otthon 17 éve szervezi meg a találkozót, mely a kisbaconi író, mesemondó Benedek Elek szellemiségét, munkásságát hivatott ápolni. Legfontosabb célja felfedeztetni, megismertetni az óvodásokkal Benedek Elek életét, meséit, a székely mesékben rejlő ízes magyar nyelvet. Az idei találkozón 17 háromszéki óvodás vett részt, akiket először a tanintézményükben, majd a módszertani műhelyekben megtartott megmérettetésen választottak ki társaik, pedagógusaik. A seregszemlén székelyruhába öltözve mondták a kisbaconi szerző által jegyzett vagy gyűjtött mesék valamelyikét.

A mesemondás sorrendjét drámajáték igazította ki, a gyermekek egy igaz mese keretében Benedek Elek életét, munkásságát is megismerték. A mesemondást követően a gyermekek egy játék keretében azt is elmondták, mit tudnak, esetleg mit hallottak Elek apóról. A jutalom egy piros alma volt, amelyet jelképesen Kisbaconból küldtek a mesemondó találkozóra.

Hirdetés
Hirdetés

A mesemondást a „bölcsek tanácsa”, Szebeni Zsuzsa, a sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet vezetője, Szőcs Imola tanfelügyelő, valamint Péter Orsolya, a Cimborák Bábszínház vezetője értékelte. A találkozón minden gyermek oklevelet, kitűzőt, mesetarisznyát kapott ajándékba, és értékes könyvjutalmat vittek haza, mely Benedek Elek csodaszép meséskönyveit tartalmazta, de édesség is került az ajándéktasakba. A márkosfalvi Néda Fanni Benedek Elek A székelyasszony című meséjével különdíjban részesült, a Cimborák Bábszínház egy előadást ajándékozott a márkosfalvi Barabás Miklós-óvodának.

– Munkaközösségünk egyik célkitűzése a hagyományőrzés, az értékmentés, a magyar mesék megismerése és térhódítása, az ízes magyar nyelv tudatos használata és beépülése a mindennapi beszédbe. Nevelési elveink alapvető építőköve a mese, amelynek nemcsak közösségformáló erejét szeretnénk kihasználni, hanem tudatosan hisszük és valljuk, hogy mindez hozzájárul ahhoz, hogy megváltozzon szemléletünk és visszataláljunk gyökereinkhez. Hitünk szerint valahol onnan kell ismét elindulni az értékteremtő úton – emelte ki Kádár Enikő intézményvezető

– Mint minden alkalommal óvodánk névadója előtt is tisztelgünk ezzel a rendezvénnyel, annál is inkább, hogy idén születésének 160. és halálának 90. évfordulójára emlékezünk, az ő szellemi örökségét szeretnénk tovább adni. A kis mesemondó óvodások őszinte átéléssel és gyermeki igazságérzettel adják át a meséket a hallgatóságnak, amellyel a magyar népmesei hagyományokat örökítik át nemzedékről nemzedékre – tette hozzá Nagy Márta Edit, az Elek Apó Cimborái Egyesület elnöke

A művelődési eseményt szakmai tanácskozással zárult a sepsiszentgyörgyi Benedek Elek Napközi Otthonban. A találkozót Sepsiszentgyörgy önkormányzata, az Elek Apó Cimborái Egyesület, illetve a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja támogatta.

Bartok Emese óvodapedagógus

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások