A ló szeretete

A ló szeretete Cseperedő

Vasárnap kezdődött és ma este ér véget a kezdők és középhaladók lovastábora Benedekmezőn. A Vadon Egyesület és a Székelyföldi Lovasközpont által szervezett szabadidős rendezvényen harmincnégy gyerek ismerkedett a lóval, a lovaglással, Nagy Eszter és Pászka Lehel lovasoktatók, valamint Sorbán Réka és Nagy Zoltán segítők irányításával.

Csodálatos környezetben, az Előpatak felé vezető út mentén, az erdő alatt fekvő táborhelyen ötödik alkalommal szerveztek lovastábort. Kezdetben évente egyszer, de a nagy érdeklődésre való tekintettel – és a hatékonyabb lovasoktatásért – három évvel ezelőtt a szervezők úgy döntöttek, hogy különválasztják a haladókat, valamint kezdő- és középhaladókat, és két turnusban fogadják az érdeklődőket. Vannak állandó visszajárók, akiknek az évek során a lovaglótudásuk oly mértékben gazdagodott, hogy már a haladó csoportba sorolták őket. Közülük néhányan önkéntesként tevékenykednek, segítik a kisebbeket, megosztják tapasztalatukat a kezdőkkel.
– Hároméves korom óta lovagolok, szeretek itt lenni, itt van a kedvenc lovam is, és a barátnőimmel segítünk a kicsiknek felszerszámozni a lovat, felülni rá, megmutatjuk a helyes testtartást és minden olyan dolgot, amit mi már tudunk, de ők még nem. Engem a lovakkal való foglalkozás, a lovaglás kikapcsol, megnyugtat – mondta Virág Anna, aki számára a lovaglás életformává vált.
Török Enikő, a Vadon Egyesület munkatársa elmondta: a minőségi lovasoktatásnak és a színvonalas kísérőprogramoknak köszönhetően egyre nagyobb az érdeklődés a tábor iránt. A háromszékiek mellett Brassó, Hargita és Maros megyei gyerekek is jelentkeztek.
Kentáky Kata Marosvásárhelyről érkezett Benedekmezőre.
– Anyukámmal az interneten találtunk rá erre a táborra. Nagyon szép itt, tetszik, hogy lovagolhatok és a természetben lehetek. Sok új ismeretet szereztem, megtanultam irányítani a lovat és helyes testtartásban ülni rajta. Amikor lovagolok, szabadnak, boldognak érzem magam – mesélte a kislány.
A táborlakók napi hat órát vannak a pályán, sok időt töltenek a lovak közelében, megtanulják, hogyan kell etetni, ápolni és felnyergelni őket.
A lovaglás, ügyességi gyakorlatok mellett különböző előadások is színesítették a lovastábor programját. Ottjártunkkor Szász István Endre állatorvos a ló anatómiájáról beszélt a gyerekeknek. Tamás Kincső író Tanuljunk lóul, kutyául! címmel tartott előadást, az elsősegélynyújtás alapjaival Konrád András, a Kovászna Megyei Vöröskereszt munkatársa ismertette meg a gyerekeket. Nagy Zoltán, a Történelmi Vitézi Rend és a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület tagja bemutatót tartott a huszárság kialakulásáról és történetéről. A szablyavívás rejtelmeibe a Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola tagjai vezették be a gyerekeket. Pászka Lehel lovasoktató és lovasíjász a modernkori lovasíjászatról tartott vetítéssel egybekötött előadást. Délutánonként csapatépítő játékokra, kézműves foglalkozásokra került sor Péter Kinga pedagógus, és Kardos-Bors Zsuzsanna gyerekpszichológus irányításával. Esténként, a lobogó tábortűz mellett dalra fakadt a társaság, kincskeresésre indultak a csapatok, és Virág Endre vezetésével néptáncolni tanultak.
A Bethlen Gábor Alap és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala által támogatott tábor ma este a heti tevékenységet bemutató kisfilm vetítésével és az emléklapok kiosztásával zárul.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.