A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Kertem madarai

Kertem madarai Cseperedő

Emlékszem, egy tavaszon épp így láttam egy példányt, akkor málnabokron tüsténkedett. A hangja talán hangosabb volt. Majd egy pár nap múlva visszatért a tél, vastag hóréteg takarta be a tájat, és aggódtam a kis tollas barátomért, hogy vészeli át a zord napokat, de láttam, ahogy a havas bokorban épp olyan fürgén mozgott, mint korábban.
Javában zajlik a madárvonulás, az ornitológusok paradicsoma ez a periódus. Nálam otthon az udvaron is egy valóságos „paradicsom” van. Szőlőlugasban alszanak a verebek, esti zsinatolásuk a legszebb koncert, amit minden este meghallgatok. A napokban döntött úgy egy balkáni gerlepár, hogy a szőlőlugas szomszédságában lévő szilvafára fészket rak. Örvendek, hogy alkalmasnak találják a helyet, bár elég alacsonyra tervezik a néhány ágból készült fészket. Lehet, érzik, hogy nem lesznek zavarva. Tehát míg más madarak – a vándorok – úton vannak, addig a balkáni gerle az elkövetkező utódokról készül gondoskodni. Ha hosszú ősz lesz, akkor sikerülni is fog. Igaz, hogy már láttam fiókákkal együtt behavazott gerlefészket. A napokban vettem észre, hogy széncinege bujkál a szilvafa ágai között, valamelyik este pedig azt láttam, hogy a postaládába bújik be, ott éjszakázik.
Na, mostantól új rend lesz a portánkon, este nem járkálunk majd ki-be a kiskapun, csak a nagyon, hogy ne zavarjuk a cinege álmát.
Napközben tengeliccsaládok látogatnak meg, kedvenceimen, a pillangóvirágokon ringatóznak és táplálkoznak. További nyár végi vendégeim a kenderikék, szarkák, erdei pintyek, csicsörkék, zöldikék, szajkók, parlagi galambok, házi rozsdafarkúak, és egy kuvikcsalád. Egyszer egy héjja is meglátogatott, szemügyre vette a baromfiállományomat, remélem, csak gyönyörködött bennük, mint én.
Kelemen László

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.