Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kölcsönös tiszteletre és odafigyelésre buzdítanak a sepsiszentgyörgyi motorosok

Kölcsönös tiszteletre és odafigyelésre buzdítanak a sepsiszentgyörgyi motorosok Kovászna megye

Nagyszabású figyelemfelkeltő akciót szervez május 4-én, szombaton a sepsiszentgyörgyi motoros közösség, immár nyolcadik alkalommal. A szezonnyitó találkozó célja idén is felhívni a figyelmet: kezdődik a motoros idény, a biztonságos közlekedés érdekében ezért óvatosan, megfontoltan érdemes hajtani az utakon autósoknak és motorkerékpárosoknak egyaránt.

Hirdetés
Hirdetés

A szokásos forgatókönyv alapján, de újult erőkkel szervezi meg az idei Vigyázz a motorosokra! nevű eseményét Sepsiszentgyörgyön a Free Adventurer Bikers Egyesület. A motoros szezon kezdetére időzítették az idei találkozót is, nem véletlen, hiszen innentől fogva egyre több motorkerékpáros kel útra, a balesetek kockázata pedig ezzel együtt növekszik. Szánthó Zoltán, az egyesület elnöke és az esemény szervezője – aki nem mellesleg 34 éve motorozik – megkeresésünkre elmondta: mindaddig érdemes ilyen akciókat szervezni, ameddig nyitott rá a közösség, van kinek átadni az üzenetet, odafigyeléssel ugyanis életeket menthetnek.

Felelősségteljesen működhet

A kora nyári szezon kezdetével elrettentő közúti balesetekről hallani, amelyekben motorkerékpárosok is érintettek, és csak kevés az olyan eset, amikor ezek nem súlyos tragédiával végződnek. A motorosok ugyanis jóval nagyobb kockázatnak vannak kitéve a közlekekedésben, egyrészt a védtelenségük, másrészt a figyelmetlen autósok miatt. „Az elmúlt tíz évben megduplázódott a motorosok száma, ugyanígy az autóvezetőké is növekszik. Minél több közlekedési résztvevő van, annál nagyobb a valószínűsége a balesetnek” – vélekedett Szánthó Zoltán, hozzátéve, hogy ezzel együtt valamelyest javult a helyzet, tapasztalata szerint egyre több autós tartja tiszteletben a motorosokat.

Szerinte fontos kiemelni, hogy a motorkerékpáros sem mindig vétlen, ezért ugyanolyan felelősségteljesség szükségeltetik minden járművezető részéről. A szombati népszerűsítő rendezvénnyel tehát nem csak az autósok figyelmét szeretnék megragadni, hanem közelebb hoznák a közlekedésben résztvevők egész közösségét egymáshoz a kölcsönös megértés jegyében. Kihangsúlyozta továbbá, hogy a Free Adventurer Bikers Egyesület igyekszik nyíltan kommunikálni, jó kapcsolatot ápolni a hatóságokkal, az önkormányzattal, hogy megtalálják a szükséges „középutat”, a legjobb módot arra, hogy segíteni tudják a biztonságos közlekedést.

Előadásokra, beszélgetésekre is sor került az elmúlt években. Fotó: Szánthó Zoltán

A programról

Az eseményre május 4-én, szombaton fog sor kerülni, a motorosok a sepsiszentgyörgyi volt Bodok szálló parkolójában fognak gyülekezni 10:30-kor. A kerékpárokat megcsodálni, a motorosokkal beszélgetni ekkor lesz lehetőség. A tervek szerint a parkolóban az előző kiadásokhoz hasonlóan a közlekedési rendőrség munkatársai is szerveznek egy rövid beszélgetést, amely során ismertetik az elmúlt időszakban megváltozott, esetleg újonnan hatályba lépett közlekedési törvényeket,  valamint elsősegélynyújtásról szóló bemutatóra is sor kerül. Az ezt követő felvonulás déli 12 órakor veszi kezdetét, a csapat végigrobog a városon, az út pedig a Gyöngyvirág utcai Írisz háznál fog véget érni, itt a társaság közös bográcsozással zárja az eseményt.

Tavaly nagyjából 160 motorral vett részt több mint kétszáz személy a megmozduláson. Szánthó Zoltán kiemelte, hogy az eseményt az időjárás is befolyásolja, de abban reménykednek, hogy minél több érdeklődőt sikerül majd bevonzani. „Eleinte 60-70 motor volt, de mára már kinőtte magát a rendezvény, hagyománnyá vált” – nyilatkozta az egyesület elnöke a sokakat megmozgató alkalomról, amelyet a kolozsvári motoros közösség eseménye inspirált még 2016-ban.

A Free Adventurer Bikers Egyesület rendszerint hangsúlyt fektet a jótékonysági akciókra is, a sepsiszentgyörgyi fogyatékkal élő, cukorbeteg gyerekek közösségeinek szerveznek motoros eseményeket. Az évente megrendezett decemberi motoros mikulásjárás aktív résztvevői és segítői, ugyanakkor az elmúlt években a református vártemplom udvarának játszóterére is sikerült egy új, mozgássérült gyerekeknek kialakított hintát felszerelni.

Fotó: Szánthó Zoltán

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. május 4., 12:21
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Hogy a pi……ba vedd észre a motorost, amikor 150el húz át az utkereszteződésben? Kérdezem én is!
    Tisztelem a motorosokat, sok barátom van köztük, de sok

  • User
    Dátum: 2024. május 8., 17:11
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Én még nem láttam feltorlódott vagy álló kocsisiorban motorost a sorjára várni. Jobbról is, balról is előznek, legtöbbször holtszögben, majd 150-nel berobbantanak.(A nyugisabbak csak 120-al)Na azért utálják az autósok a motorosokat. A motorosok azért, mert az autósok utálják őket. Amikor a városban vonulgatnak angyalok. Útban hazafelé már kibújik az ördög belőlük. Pedig elég, ha csak egy róka ugrik ki eléjük… 150-nél végzetes.