Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Székelyek ezreinek hangja kíséri az anyaországi zarándokokat Csíksomlyóra

Székelyek ezreinek hangja kíséri az anyaországi zarándokokat Csíksomlyóra Kovászna megye

Tíz év után először gördült be Sepsiszentgyörgyre a Csíksomlyó Expressz pénteken este nyolc órakor. A zarándokokat több ezres tömeg várta a peronon, akik az ősi székely szólamokkal köszöntötték, nemzeti dalokkal ünnepelték, és az immár 103 éves székely himnusszal búcsúztatták a Magyarországról érkező zarándokokat. Fotókon mutatjuk, hogyan fogadta Háromszék közössége az utazókat.

Hirdetés
Hirdetés

Pontban 19 óra 59 perckor érkezett meg Sepsiszentgyörgyre a Szombathelyről induló Csíksomlyó Expressz. Az állomás már egy órával azelőtt kezdett megtelni élettel, a vonatsíp hangjára több ezres tömeg morajlott fel. Idősek és fiatalok, népviseletet viselő lányok és díszbe öltözött férfiak zászlókkal tisztelegtek az anyaországiak előtt, akik húsz percig állomásozhattak Háromszéken.

 

A megye és város elöljárói is megjelentek, Tamás Sándor megyetanács-elnök köszöntötte beszédében az utazókat. „Pünkösd a lélek ünnepe, de nekünk, székelyeknek, Kárpát-medencei magyaroknak még egy kicsivel többet is jelent, hiszen a lelkünkből jön a szülőföldünkhöz való ragaszkodás” – szólt Tamás Sándor a zarándokokhoz. Kérte, hogy jól nézzék meg Székelyföldet útjuk során: e vidék népe ugyanis hittel, szeretettel építette fel azt, amit ma hazájának hív.

Fotó: Tuchiluș Alex

Szavait az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció társulatának szólistái pecsételték meg, előadva a híres rockopera Oly távol vagy tőlem, Szállj fel szabad madár és Felkelt a napunk című dalokat.

Fotó: Tuchiluș Alex

Felcsendült a magyar himnusz, majd a székely is, a zarándokok ezután ölelések, könnyek között, kezükben házi finomságokkal szálltak vissza a vonatra. A Csíksomlyó Expressz pár perces késéssel hagyta el Sepsiszentgyörgyöt, lassan gördült ki, hogy az utasainak elég ideje maradjon integetve ígéretet tenni a háromszékieknek, hogy hamarosan még találkoznak.

Az esemény ideje alatt a rendőrök és csendőrök kísérték végig a műsort, fenntartva a vasúti sínek mentén torlódó tömeg biztonságát.

Fotó: Tuchiluș Alex

A Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indult és Budapesten csatlakozott a Székely Gyorshoz, majd közösen, Összenemzeti Zarándokvonatként haladtak tovább. A zarándokvonatok 2008 óta több mint 18 ezer zarándokot utaztattak és több mint 34 ezer kilométert tettek meg Magyarországon és Erdélyben. A zarándokvonat péntek este érkezik meg célállomására, Csíkszeredába.

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. május 18., 9:12
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Jelen esetben mit keresnek a politikusok az ilyen helyeken , szegyen amit elmuvelnek mar a punkosdi unnepet is politizaljuk hisz elvegre kampany van, uljenek otthon ugy ahogy otthon ultek az utolso 3 evben !!!

 • User
  Dátum: 2024. május 18., 10:51
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Fikker János:

  Csíksomlyó-i Búcsú…

  Jönnek, a búcsúsok, a hegyeken átal.
  Zászlós „keresztaljak”, hajnal hasadtával.
  Indulnak , nagy hittel,bűnbánó emberek.
  Csíksomlyó felé tart, a zarándoksereg…

  Lépnek méltósággal, viszik a ” KERESZTET”!
  Szent énekeiktől a levegő, reszket.
  Imádságaikkal ,MÁRIÁ-hoz szólnak.
  Könyörögve kérik, legyen jobb a a holnap!

  Tekintsen reájuk,segítsen a bajban.
  legyen oltalmukra,kínban, és viharban.
  Szelíd orcájával, nyugtassa meg őket.
  Az imádkozókat, a „keresztvivőket”.

  Jönnek, nagy sorokban, jönnek a „NYEREGBE”.
  Évezredek óta, MEGVÁLTÓT keresve.
  PÜNKÖSD-i búcsúsok, MÁRIÁ-hoz szólva.
  SZENT_LÉLEK ünnepén,gondjaikat hozva…

 • User
  Dátum: 2024. május 19., 13:59
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Mondja valamelyik vonatozó, hogy Magyar Péterrel vagy Gyurcsánnyal szavaz, majd kiderül, mennyire vagyunk egy vérből. Amúgy ünnep után ugyanúgy fogja a félmilliós tömeg egyik a másikat utálni.