Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A korai iskolaelhagyás visszaszorítására kapnak pénzt a tanintézmények

A korai iskolaelhagyás visszaszorítására kapnak pénzt a tanintézmények Kovászna megye

Tizenhat háromszéki oktatási intézmény nyert finanszírozást a tanügyminisztérium korai iskolaelhagyást csökkenteni hivatott programján keresztül. A diákok számától és az iskola elhelyezkedésétől függően legfeljebb 300 ezer eurós összegre lehetett pályázni.

Hirdetés
Hirdetés

A minisztérium által közzétett lista alapján a korai iskolaelhagyás csökkentésére irányuló országos program (PNRAS) második szakaszában Kovászna megyéből öt városi és tizenegy vidéki tanintézmény jogosult támogatásra, amelyekben összesen 1651 diák tanul.

Sepsiszentgyörgyön a Néri Szent Fülöp Általános Iskola (132 gimnazista) és a Plugor Sándor Művészeti Líceum (170), Kézdivásárhelyen a Turóczi Mózes (183) és a Molnár Józsiás (204) általános iskolák, Kovásznán a Kőrösi Csoma Sándor Líceum (255) részesül finanszírozásban.

Vidéki környezetben a következő általános iskolák kapnak támogatást: a csernátoni Végh Antal (123 gimnazista), az esztelneki Nagy Mózes (52), a lemhényi Bem József (55), az ozsdolai Kun Kocsárd (82), a kézdiszentléleki Apor István (149), a kézdiszentkereszti Trefán Leonárd (59), a kökösi Gábor Áron (31), az illyefalvi Lukács László (24), a málnási Tőkés József (48), a maksai Orbán Balázs (39) és a nagypataki Mihai Eminescu (45).

Hargita megyében 15 (3 városi és 12 vidéki), Maros megyében 35 (5 városi és 30 vidéki) oktatási intézmény jut forrásokhoz a programon keresztül.

Az Edupedu.ro beszámolója szerint országos szinten 488 projekt bizonyult támogathatónak, a finanszírozás teljes összege 105 millió lej (áfa nélkül). A lehívható támogatás maximális értékét a 2023-2024-es tanévben beiratkozott tanulók száma és a környék marginalizáltsága függvényében határozták meg. Például egy közepesen marginalizált településen található, 90 diákot oktató tanintézmény diákonként 1800 euróra, azaz legfeljebb 162 ezer eurós támogatásra jogosult.

Az országos helyreállítási terven (PNRR) keresztül finanszírozott projektek gyakorlatba ültetésének határideje 2026. június 30.

Fotó: Gábos Albin

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. május 4., 11:42
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Országos helyreállítási terv. Nahát, eszerint 2026-ra helyre lesz minden állítva.
    Nagy butaság annak adni a pénzt, aki miatt elhagyják a gyerekek az iskolát. Mert ugye nem gondolják komolyan, hogy egy nebuló csak úgy magától utálja meg az intézményt, ahol elviekben érdekes dolgokat tanulhat(na), és jól telik (telhetne)?
    Diákonként 1800 euró? Most jövök rá, hogy annak idején minket ingyen „marginalizált” az iskola, Pedig nem is közepesen voltunk „marginalizálva”. Ma úgy látszik minden sokba kerül. Még lógni se lehet ingyen a suliból. Pedig mi még nem is kocsmába, hanem moziba mentünk „marginalizálódni”.

  • User
    Dátum: 2024. május 4., 18:56
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Az igen Gelencén milliárdos régi lejü összeget költöttek el feredésre s velnesszre aminek nem hogy semmi eredményre hanem egyszerűen félünk a gyermeket iskolaba vinni ojan szintre vitte a tanci aki aszt mondta a szulonekhogy a gyermeket többet ne vigye iskolaba. Csak a Rendetlenség S a fejetlenség, az ijennek mikor néznek a körme alá a lopás meddig.

  • User
    Dátum: 2024. május 8., 10:34
    ÉRTÉKELÉS: -1

    Jol van az ugy, a munkas osztaly adozik , a gyerekek tekeregnek , az eredmenyek az eretsegin siralmasak az alam bacsi meg pompalja az adofizetok penzet a tanugyben es onnan a penz repul el Dubaiba , kb ennyi a lenyeg !!!