Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Drágul a víz Háromszéken, szerencsére most nem sokkal

Drágul a víz Háromszéken, szerencsére most nem sokkal Kovászna megye

Mindössze banikkal ugyan, de május 1-től többet kell fizetniük a víz- és a szennyvíz szolgáltatásért a háromszéki fogyasztóknak. A Közszolgáltatások Országos Szabályzó Hatósága (ANRSC) a hét folyamán közölte a Közüzemek Rt. által kötelezően alkalmazandó díjszabást.

Hirdetés
Hirdetés

A májustól érvényes árak a következőképpen alakulnak: a víz köbméterenkénti ára 8,8 lej lesz a korábbi 8,01 szemben, a szennyvízé pedig 6,17 lej (a korábbi 5,62 helyett). Az áremelkedés jórészt az infláció kompenzálását jelenti, a reál növekedés 3%-ot, ezt az összeget azonban teljes egészében a hálózat fejlesztésére fordítják, legalábbis Kozsokár Attila vezérigazgató szerint.

„Tökéletes szolgáltatás nem létezik, ezért is kell folyamatosan fejlesztenünk, ami viszont anyagi kérdés. Az elmúlt években bevezetett fejlesztési alap mindenütt gyümölcsöző volt, mert volt végre keret, amiből előre tervezzünk. Minden pályázati lehetőséget megragadunk, de sokszor ez sem elég, nem olyanok a pályázatok, hogy egy adott munkálatot el tudjunk belőle végezni, akkor az sem opció, hogy évekig víz nélkül hagyunk egy sereg fogyasztót. Ezért tartom fontosnak, hogy van saját keretünk, amiből tudunk lépni, és ezt használtuk is az elmúlt év során Kovásznán, Kézdivásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Bodzafordulón is” – fogalmazott a Közüzemek Rt. vezetője.

Hozzátette, a saját források hasznossága vitathatatlan például olyan esetekben, amikor az önkormányzat készül egy utca felújítására, a vezetékek cseréjére azonban nincsen keret, így ezt „valahonnan” meg kell oldani, ellenkező esetben rövid idő múlva aszfaltot kell törni, amit mindenki szeretne elkerülni. Az igazgató újfent megerősítette: azért korszerűsítenek, hogy csökkenjenek a veszteségek, legyen a szolgáltatás minősége jobb és stabilabb, „ugyanakkor az automatizálás is olyan téma, amellyel foglalkoznunk kell, és foglalkozunk is, hiszen ez is hatékonyabbá teszi a rendszerünket” – mondta.

Képünk illusztráció.

Fotó: Haáz Vince

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. április 27., 12:27
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Mea culpa, 1 éve volt az utolsó drágítás, azóta 6,6% az infláció. Így 3.4% a valós drágulás, de mivel kezd itt már nagy összegről szó lenni az is sok. A fogyasztó meg a teljes drágulást érzékeli, így magyarázat ide vagy oda, a víz nem 3, hanem 10 százalékkal kerül többe.

  • User
    Dátum: 2024. április 27., 16:16
    ÉRTÉKELÉS: 14

    Mi lenne , ha ” élhető ” városunkban , az önkormányzat fizetné a vezetékek cseréjét. A „valahonnan” pedig nem az adófizető polgárok lennének. Ez fontosabb mint néhány fesztivál , amikre , valahogy mindig van pénz.

  • User
    Dátum: 2024. április 28., 9:07
    ÉRTÉKELÉS: 13

    A romatelepre a város szélén ingyen ingatlanokat építenek a romáknak akik nem fizetnek vizet és a csapot se zárják el használat után. Valakik meg kell fizessék.