Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kézdivásárhelyen is megemlékeznek az Európa-napról

Kézdivásárhelyen is megemlékeznek az Európa-napról Kovászna megye

Első alkalommal szervez Európa-napi rendezvényt a Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet és a Kézdiszéki Középiskolások Szövetsége. Céljuk, hogy betekintést nyújtsanak az Európai Unió működésébe, és emlékeztessék a fiatalokat az uniós tagság nyújtotta előnyökre és lehetőségekre.

Hirdetés
Hirdetés

Az európai békét és egységet középpontba állító Európa-napot minden évben május 9-én ünneplik, annak emlékére, hogy Robert Schuman francia külügyminiszter 1950-ben ezen a napon tárta a világ elé tervét, amely később Schuman-nyilatkozatként vált híressé. Ebben új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára annak érdekében, hogy a kontinens országai között soha többé ne robbanjon ki háború. Schuman azt javasolta, hogy az alapító tagállamok (Franciaország, Nyugat-Németország, Olaszország, Hollandia, Belgium és Luxemburg) szén- és acéltermelésüket rendeljék egy közös főhatóság, az Európai Szén- és Acélközösség alá, amelyre ma az Európai Unió elődjeként tekintünk.

A kézdivásárhelyi rendezvénynek a Gábor Áron tér ad otthont, ahol az érdeklődők az Európai Unió működésébe, programjaiba kaphatnak betekintést tematikus előadásokon és beszélgetéseken keresztül, ugyanakkor azt is megtudhatják, hogy milyen előnyök származtak Románia 2007-es uniós csatlakozásából.

A 14 órától kezdődő esemény során a jelenlevők megismerkedhetnek az Erasmus mobilitási programmal, az Európai Parlament gyakornoki programjával és a 18 évet betöltött fiataloknak ingyenes utazást biztosító Discover EU pályázattal, illetve tájékoztatást kaphatnak az Unió által folyósított mezőgazdasági támogatásokról. Az érdeklődők kvíz keretében tehetik próbára az EU-val kapcsolatos ismereteiket, valamint kipróbálhatják a Gyulafehérvári Caritas által fejlesztett, önkéntességet népszerűsítő társasjátékot is. 

Szöllősi Tamás, a Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet elnöke lapunknak elmondta, az Európa-napi rendezvény célja tudatosítani a fiatalokban, hogy bár az Európai Unió Háromszékről nézve távolinak tűnhet, előnyeit mindenki testközelből megtapasztalhatja az uniós finanszírozásból megvalósult beruházások, vagy a különböző támogatási programok és pályázatok révén.

„A mai generáció beleszületett az Unióba, nem kell vízumért szaladgáljon, nem kell roaming-díjakat számolgasson. Kinyílt számukra a világ, nagyon sok vagány lehetőség van, ezeket szeretnénk szélesebb körben népszerűsíteni, hogy minél több fiatal élhessen velük, tanuljanak, lássanak világot, és a batyujukat megpakolva élményekkel, tapasztalatokkal térjenek haza” – fogalmazott a szervező. Hozzátette, a rendezvényre nemcsak fiatalokat, hanem minden olyan érdeklődőt várnak, aki szeretne többet megtudni az EU-ról és az általa nyújtott lehetőségekről.

A részletes program a Facebook-eseménynél elérhető.

Fotó: Pinti Attila

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük