A nemzetközi baloldal mindmáig igyekszik a II. világháború vonatkozásában megfogalmazott sajátlagos történelmi narratíváját rákényszeríteni a jobboldalra és persze az egész világra. Nem kis sikerrel. Ebben közrejátszik az is, hogy fő tézisét, miszerint Hitler nagyobb gazember volt, mint Sztálin, kevesen merik vitatni, mert félnek, hogy rajtuk ragad a náci bélyeg. Miközben egyszerűen lehetetlen olyan szempontot találni, mely szerint Sztálin emberibb vagy erkölcsileg kevésbé elítélhető lett volna ellenfelénél.

Hitler diabolizálása a II. világháború utáni korszak politikájának egyik eszmei alappillére, s aki ez ellen szól, az másnaptól könnyű prédája lehet a fősodratú médiának és politikának. Sztálin vonatkozásában viszont a legkülönbözőbb „árnyalt” értékelések minden negatív következmény nélkül forgalomba hozhatóak. E torz optika érhető tetten abban a jelkép erejű szikár tényben is, hogy a horogkereszt Európa-szerte tiltott jelkép, viselése akár börtönnel is járhat egyes országokban, míg a vörös csillagot alig korlátozzák, sőt reklám-elemnek is szabadon használhatják. (Lásd a legismertebb ide vágó márkát, a Heinekent.)

Ennek az optikai torzulásnak köszönhetően minden év február 11-én összecsapnak a média hasábjain az ideológiai kommandók, szóba kerül a 1945-ben a Várból kitörő katonákra való emlékezés betiltása, sőt, vannak, akik odáig mennek, hogy e tragikus történelmi esemény kapcsán megszervezett teljesítménytúrát is betiltanák. Idén sem volt ez másként. S nemcsak a megemlékezést zavarták meg ellentüntetők, hanem a túrát is, bár a Várban randalírozó fél tucat hangosbemondós fröcsögőre ügyet sem vetettek a túrázók.

Cseppet sem meglepő, hogy a szebb időket látott Magyar Nemzet tudósítása a hvg.hu-n is megjelenhetett volna, mint ahogy az sem, hogy a korábban az emléknapi eseményeket népszerűsítő Alfahír, a Jobbik portálja (a 2017-es emléktúra kapcsán méltató, ismertető szöveg jelent még meg a portálon) hallgat a témáról, mint a csuka, egyébként is a kormány gyalázásán kívül lassan semmi sem kap helyet ezen az oldalon. Minden okunk megvan arra, hogy értékeljük azok erőfeszítését – mint például Schmidt Máriáét és Szakály Sándorét –, akik igyekeznek a fentebb vázolt torz szemléletet a valósághoz közelíteni.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. február 13., 10:17
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Haragudhattok ram,sot meg is vethettek a kommentjeim miatt de ne feledjetek,hogy amig a zsidok szekeret toljatok,addig semmi remeny,hogy Erdely visszakeruljon az anyaorszaghoz.Egyesek kozuletek azt hiszik,hogy minden magyar ostoba taho,akit az orratol fogva lehet vezetni.Mert ha nem igy gondolnatok,akkor nem mukodne ilyen kemenyen a cenzura.Es fokepp nem mukodne a KOPENYFORGATAS.Magyarorszagon ugyanaz a forgatokonyv mukodik mint Romaniaban.Es ugyanazok irjak:a szabadkomuvesek.Megvettek a Jobbikot jopenzen azert,hogy lejarassak a szimpatizansai elott.Igy hat nem marad mas hatra a magyar valasztopolgaroknak minthogy ket rossz kozul a kevesbe rosszra szavazzanak.Ez zsidok altal irt forgatokonyv uraim! Ez mindenutt a vilagon ahol a szabadkomuves paholyok vezetik a “demokratikus” orszagokat,igy mukodik.Mert sajnos OK egy emberi gyengesegre alapozzak a birodalmukat.Arra,hogy minden ember megvasarolhato! Sajnos ugy latom,hogy ebben nekuk van igazuk.

  • User
   Dátum: 2018. február 13., 12:05
   ÉRTÉKELÉS: 9

   Kedves Névtelen hozzászóló!
   Kérem, könnyítse meg az adminisztrátorunk munkáját azzal, hogy nem küld el egy hozzászólást egymás után 2-szer, 3-szor, illetve nem ír még utána 2-3-at pluszban, azzal, hogy Önt cenzúrázzák, mert nem jelenik meg azonnal a kommentje, ahogy ENTER-t üt a billentyűzeten. Higgye el, nem mond olyan eget rengető fontos dolgokat, hogy valakinek kedve és ideje legyen rá, hogy Önt rendszeresen olvassa és cenzúrázza. Örülünk, hogy minden nap, szinte minden közéleti cikkhez van jó néhány hozzászólása, de mindaddig, míg névtelenül vádolja és pocskondiázza a cikkekben szereplő személyeket, önti a mérgét a világra a gyűlöletét anélkül, hogy felvállalná az identitását, semmilyen jogot nem támaszthat arra, hogy adott pillanatban a nyomdafestéket nem tűrő gyalázkodásai ne olvasatlanul végezzék a kukában. Mindenképp értékeljük, hogy rendszeresen olvas minket és köszönjük a folyamatos visszajelzést.
   Tisztelettel,
   Ötvös Boglárka
   újságíró-szerkesztő

 • User
  Dátum: 2018. február 13., 13:12
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Miert dorgal engem,kedves ujsagiro-szerkeszto,talan azert,hogy nevtelenul irok?! Nem az a cime ennek a rovatnak,hogy “nevtelen hozzaszolasok”?! Vagy talan tevednek?!Szuntessek meg,ha onoknek igy nem tetszik,hiszen onok inditottak ezt a rovatot.Ha mindenki a nevet vallalva fog irogatni,akkor en is vallalom.De amig ez a rovat mukodik,pontosabban onok mukodtetik,addig ugy gondolom,hogy az ilyen fajta megdorgalasoknak helye nincs.Vagy legalabbis nem kene legyen.

 • User
  Dátum: 2018. február 13., 13:06
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Es meg valami.Mi volt a Jobbikrol es Vonaekrol irt kommentemben a gyalazkodas?!Az,hogy eladtak magukat es kopenyforgatokka valtak.Ezt meg a kiskutyak is eszrevettek,hiszen ok sem hulyek.Egyebkent a Jobbikot a Magyarorszag-i Nagy Oriens Paholy penzeli es iranyitja.Szegyelld magad Vona,te arulo!!!

 • User
  Dátum: 2018. február 13., 14:24
  ÉRTÉKELÉS: -2

  A napokban, kétszer is azon töprengtem, hogy semmi indulatot nem tartalmazó, egy helyzetet megosztó szólásom, ismétlésre sem ment be. Jelen helyzetben világos: egy profi irástudatlan ismételt zavargásaival együtt mindent kigyomlálnak. Fárasztó munka lehet. Gondolják megszabadulnak tőle? Kezdetben zárják ki az ékezetmenteseket!

 • User
  Dátum: 2018. február 13., 16:19
  ÉRTÉKELÉS: -2

  A 14.24-es kommentet vegyetek ugy,hogy PARTUTASITAS,sot PARANCS az orszag nepet buta sotetsegben tarto szabadkomuves hazaaruloktol.! Na igy mukodik a zsido “demokracia” a “Szekely” Hirmondonal.Sebaj gyerekek,kommentelni,velemenyt nyilvanitani mas portalokon es oldalakon is lehet.Ha igy allnak a dolgok akkor szepen bucsuzunk egymastol,nem kell engem kitiltson senki.Egy cionistak altal iranyitott ujsagban amugy sem szeretnek tobbe kommenteket irni.

Ajánló

Szerény optimizmus

A kollektív öröm épp annyira fontos egy nemzet számára, mint a társadalom alapegysége, a család számára. A magyar nemzetnek Trianon óta ritkán volt alkalma a közös öröm katarzisára, s amikor igen, mint például a bécsi döntések alkalmával, akkor sajnos az öröm forrása történelmi léptékben hamar megszűnt, az első bécsi döntés, a Felvidék zömmel magyarlakta területeinek […]

Száz év ígéret

A címet nem jómagam találtam ki, hanem a román származású amerikai történész, Maria Bucur. Nem mond mást, mint azt, hogy a románok december 1-jén néhány ígéretet ünnepelnek. Például az autonómiát. Az Amerikába kiűzött tudós felfedezett mást is: hogy egy másik kisebbséggel, az asszonyokkal sem bántak úriember módjára a dák felmenőkkel büszkélkedők. Az Osztrák–Magyar Monarchia és […]

Hisztikrácia

Tíz millióért nem adom Budescut, Dică nagy tréner, höhöhöööö, Steaua României, két év múlva elődöntősök leszünk a Bajnokok Ligájában – harsogta Gigi Becali egy hónappal ezelőtt. Most, egy elveszített bajnoki cím után: Dică gyáva, remegett a gatya rajtuk, Budescu közönséges tróger, egy passzt nem képes átvenni, egy millióért vigye, akinek kell. Elnézést, olvasó, hogy újra […]

Oda az igazság?

A változás örök! Az igazság is örök! Mégis egymásnak feszül a kettő, mert az igazság nem változik. Hiába erőltetik, a változ(tat)ás legfeljebb csak elrejtheti az igazságot, és ami helyébe kerül, az csak látszata lehet az örökségnek. Bár a gondosan előkészített látszat óriási tömegeket téveszthet meg, akaratlanul is tévútra terelheti őket, attól még az igazság csak kendőzve lesz, amely alkalom­adtán úgyis utat fog törni magának.

Álmodj, királylány!

A második legnagyobb kínai mobiltelefongyártó cég leállott. Miért? Az USA úgy döntött, hogy Irán rossz fiú, nem szabad vele kereskedni, aki mégis, kap egy körmöst. Nos, az ázsiai cég körmöst kapott, akkorát, hogy inkább lehúzta a rolót.

A szép munka mindennapjai

Szerettem volna elsőként gratulálni Deák Magdolnának a napokban elnyert igen rangos kitüntetésért, de hát ezt minden bizonnyal megtették már a kollégái, valószínűleg a tanítványai is. Persze, nem ért – legalábbis engem nem! – meglepetésszerűen ez a neki ítélt kiválósági cím. Volt alkalmam számos esetben tapasztalni, hogy kiemelkedően jó pedagógus, általa, munkája által kétségtelenül maga a […]

Blöffölt az ügyészség

Tucatnyi évvel ezelőtt az úgymond civil szerveződésekhez tartozók zöme – főleg, miután Monica Macovei, volt kommunista ügyészt kinevezték igazságügyi miniszternek – elkezdte zöngicsélni, hogy a Traian Băsescu akkori elnök ellen felvonulókat, de főleg a szoc-demeseket rács mögé kell zárni. Ha kell kitalálunk okot – mondták, magyarázták nekem is – a lényeg, hogy eltávolítsuk őket a […]

Takarítson, ne kéregessen!

Megkérem a kézdivásárhelyi polgármesteri hivatalt vagy a Gosp-Com Kft-t, vagyis azokat, akik a Molnár Józsiás parkot takarító személyzetet felelősségre vonhatják, hogy nézzenek a körme alá a társaságnak. A minap épp utam volt arra, amikor két zöldmellényes legény, az egyiket látásból ismerem, valami Csabikának hívják, fiatal, kis taknyos, régebb a Millennium Park környékén lófrált, a másik […]

Ablakok éneke

Eláradó reményeké mindig ez az évszak. A behódolás vágya is benne: hódolva hajolni egy-egy ibolyaszál, boglárka fölé, mintha először látnánk ilyent ezen a világon. Esőért imázni, hogy lenne végre bő termése az életnek. Esőért, és félünk ugyanakkor az áradástól. Jaj, miféle szerzet az ember, ha percig is elhiszi tavaszokon, hogy a természeti világ és az […]

Szívek pünkösdi rózsája

Az anyatermészet az utóbbi éves átlagok megfigyelései szerint sok mindent másképpen intézett 2018-ban: késői kemény fagyok, egyszerre korán kirobbanó virágzás, nyárias meleg, tavaszi napok. Gondoskodott ez az év arról is, hogy a magyar emberek lelkét se hagyja érintetlenül: nagy választási várakozás, majd itt az az eredmény, mely újra megerősíti a nemzeti erők talpon maradását, s […]

A román külügy és az egyenes gerinc

Nagy gondban van a román külügy, hisz nem lehet a „hagyományos” politikát folytatni. Eddig ugyanis meglehetősen egyszerű és igen hatékony alapelven működtek: mindig az erősebb pártjára álltak. Ez bejött már 1848-ban is, amikor az osztrák hatalom konzerválása mellett álltak ki (csak az nem világos, hogy mitől volt ez forradalom), az első világháborúban is, amikor egészen […]

Nem vagyunk méltóak az ajándékra

1988 nyarán lelkes művészcsapat érkezett Kovásznára Maria Bîtlan, Panaite Chifu, Alexandru Ciutureanu, Aurel Cucu, Egyed Judit, Petrovics István, Mircea Roman és Costantin Platon személyében. Az volt a küldetésük célja, hogy fából és kőből készült alkotásaikkal szebbé varázsolják az erdő alját. A képzőművészek által kidíszített terület sokáig különleges színfoltja volt a fürdővárosnak. Sajnos némelyik alkotást kikezdte […]

Szorongásban trónuson

Kutathatnám is, mitől fél a román újságírásnak a marosvásárhelyi népsége ennyire, vajon mitől? Magas feszültséget mímelnek idegeikben, aggódnak, hogy az erdélyi és másutt is élő magyarság Romániát föl akarja darabolni (!). Ettől félnek, a mai Magyarországot terrorállamnak titulálva? Ostobaság. A magyar autonómia jogos követelése nem jelent darabolást. Arról is szóltam e félve éldegélők előtt, azért […]

Kannibálok között

Tizenöt év börtön a szentgyörgyi kannibálnak, plusz kártérítés az áldozat családjának. Mikor és miből, arról nem szól a tudósítás. És persze jönnek a kommentek – miért táplálják az állam pénzén, agyonlőni, felkoncolni és így tovább. A leg­egyszerűbb megoldás, nem is kell sokat gondolkodni. Engedjenek meg néhány kotnyeleskedő kérdést. Az a gyerek gyakorlatilag hajléktalanok között élt. […]

Robbanásveszély!

A mellékelt két fényképen jól látható, hogy az Uzonkafürdőn keresztül és áthaladó patak legutóbbi, március 28–29-ei áradása elmosta a martot, így láthatóvá vált a 100-as gázvezeték 8–10 méteres szakaszon. Ez a vezeték az úttal párhuzamosan halad, az úton egyébként nagy teljesítményű autók járnak naponta többször is, fát, épületelemeket, 2000 liter tejet szállító ciszternák, állandó rezgésben […]