Ovidiu Grosut 60 napra hatósági felügyelet alá helyezték Fotó: inpolitics.ro

A Fiatalok Polgári Akciója Platform (PACT) képviselője úgy véli, 100 ezer személy vesz részt ma, a külföldön élő románok tüntetéseként emlegetett demonstráción, amelyen a Viorica Dăncilă vezette kormány leváltását és előre hozott választásokat követelnek. Az ügyben a román csendőrség is közölte álláspontját, írja az Agerpres.

 

A PACT nem vállalja fel a szervezői szerepet – nyilatkozta a szervezet képviselője, Tudor Cârstoiu az önkormányzat illetékeseivel folytatott szerdai egyeztetést követően. „Az elsődleges üzenet az, hogy mi nem vagyunk szervezők, és nem is akarjuk felvállalni ezt a szerepet. Mi is az esemény számos népszerűsítője közé tartozunk, de nem akarunk szervezők lenni, főleg nem az esemény előtt 48 órával. Egyszerűen arra biztatjuk a hatóságokat, hogy biztosítsanak minél jobb körülményeket egy békés, erőszakmentes, civilizált megmozduláshoz” – mondta az újságíróknak Cârstoiu. Hozzátette, becslései szerint az eseményen 100 ezer személy vesz majd részt.

Aurelian Bădulescu bukaresti alpolgármester a tárgyalás után úgy nyilatkozott, miután a határon túli románok szövetsége bejelentette, hogy lemond a szervezésről, a PACT képviselőit hívták egyeztetésre, mert ez a szervezet küldött másodikként értesítést az augusztus 10-ére, a Victoriei térre tervezett megmozdulásról. Azt kérték tőlük, hogy a nyilvános rendezvények megszervezését és lebonyolítását szabályozó, 1991/60-as törvénynek megfelelően vállaljanak felelősséget írásban a rendezvényért, ők azonban ezt elutasították – mondta Bădulescu.

Egy másik civil szervezet, az Evoluţie în Instituţie Egyesület elnöke, Cristian Dide, aki szintén részt vett a szerdai tárgyaláson, azt mondta a sajtónak, hogy a kezdeményezők a mozgósítást vállalják, azt azonban nem, hogy 48 órával az esemény előtt bármiféle dokumentumot írjanak alá. Állítása szerint az 1991/60-as törvényben nem szerepel az engedély (autorizaţie) fogalom. „Egy demokratikus országban nekem nem kell engedélyt kérnem Bădulescu úrtól ahhoz, hogy nyilvánosan hangot adjak elégedetlenségemnek. Én csak értesítem őt arról, hogy hangot akarok adni elégedetlenségemnek (…), neki pedig meg kell hoznia a szükséges intézkedéseket ahhoz, hogy én békésen demonstráljak” – fogalmazott Dide.

Ovidiu Grosu ellen, aki a tüntetés „igazi szervezőjének” vallotta magát nyilvános felbujtás miatt bűnvádi eljárást indított a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT), mert – állítja a vádhatóság – egy hétfő esti televíziós műsorban a rendvédelmi szervek elleni erőszakos fellépésre buzdította a külföldön élő románok 10-i demonstrációján részt venni szándékozókat.

„A román csendőrség a statútuma, a működését szabályozó törvény révén egy pártsemleges intézmény, nem vagyunk pretoriai erők valakinek a szolgálatában. Mi az állampolgárok védelmében állunk az általunk nyújtott közszolgáltatás által” – fogalmazott Marius Militaru, a román csendőrség kommunikációs szolgálatának vezetője. A szóvivő felkérte az augusztus 10-ei tiltakozáson résztvevőket, hogy békés magatartást tanúsítsanak. „A csendőrség mindig is erőszakmentesen védte azok biztonságát, akik békésen tüntettek. (…) És a törvényes rendelkezések betartásával továbbra is ezt tesszük” – szögezte le Militaru.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Két román is a hídon volt Az olaszországi A10-es autópálya Genovánál levő hídja kedd délben omlott össze. A szerencsétlenségben legkevesebb harmincöten életüket vesztették, többen megsebesültek. A balesetet követően a torinói román konzuli hivatal küldöttsége kiszállt a helyszínre, illetve a környező kórházakba. A mentési munkálatok még folyamatban vannak, kedd estig egy, tegnap pedig egy második román […]

Drakula örökségének továbbvivője

Romániában már sorosozásig fajult a PSD, a baloldali kormánypárt belső vitája arról, hogy a párt és az ország erős emberé­nek, Liviu Dragneának le kell-e mondania. Közben a pénteki, erőszakba torkolló tüntetés után új parancsnokot kapott a román csendőrség. Az is kiderült, ki volt a fehér ruhás férfi, aki a csendőröket irányította a demonstráción.

Nyolcszázezren írtak alá

Elég aláírás gyűlt össze Romániában a Bűnözők nélküli közéletet elnevezésű kampányban ahhoz, hogy polgári kezdeményezésként terjesszék a parlament elé a büntetett előéletűek megválaszthatóságát korlátozó alkotmánymódosító tervezetet. Ezt Dan Barna, a kampányt elindító Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke jelentette be tegnap.

Röviden

Panaszáradat a csendőrség ellen Tegnap délelőttig több mint harminc tüntető tett panaszt a román katonai ügyészségen arra hivatkozva, hogy a román diaszpóra pénteki kormányellenes megmozdulásán a csendőrség indokolatlanul bántalmazta őket, egészségüket veszélyeztette – közölte hétfőn Ionel Corbu katonai ügyész. A vádhatóság képviselője szerint a csendőrség egyes képviselőivel szemben a hivatali visszaélés és a bántalmazás hivatali […]

Újraszabják a nyugdíjakat

Közvitára bocsátották Romániában az új nyugdíjtörvény-tervezetet. A nyugdíjakat újraszámolják, és több újdonságot is bevezetnek.

A bukaresti szent keze

Az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsa tiltakozik, hogy Bukarestnek ismét erőteljesen saját maga felé hajlik a keze, a csaknem hatmilliárd lejnyi költségvetés-kiegészítési összeg több mint négyötödét a központi költségvetésben tartva, ezzel ellehetetlenítve a helyi önkormányzatokat.

Nálunk is bőven akad

Európa legnagyobb bronzkori földvárai a dél-alföldi területen, Békés, Csongrád, Arad és Temesvár megyékben épültek. Ezek az erődítmények jelentősen nagyobbak, mint kortársuk, a trójai vár, de egészen másféle életmódot folytató társadalmak éltek bennük, körülöttük, mint a már írásbeliséggel is rendelkező égei-tengeri területen.

Röviden

Kisiklott egy vonat Huszonhárom vagonból álló, biodízelt szállító vonat siklott ki a tegnap reggel a 900-as számú, Caracal és Krajova közötti sínszakaszon. Hét vagon felborult, egy vagon megdőlt, abból egy közeli patakba szivárog az üzemanyag. Senki nem sérült meg. A 80315-ös számú szerelvénynek a mozdonya siklott ki, miután egy olyan pályára „tévedt”, ami felújítás alatt […]

Román Majdan?

Péntektől zajlik az „élet” Romániában, miután a közösségi oldalakon szerveződő, #Rezist és a #Muie­PSD jelszavakkal töltekező mozgalom kormányellenes tüntetésre hívta az embereket. A megmozdulást a diaszpórában – azaz a külföldön élő – románok tüntetésének (Diaspora vine la Bucureşti!) nevezték el, de hamar kisajátították idegen elemek, így a pénteki nap csúnya, véres fordulatot vett. Több nagyvárosban tüntettek, de az események Bukarestben durvultak el.

Röviden

Gyilkos vírus Megerősítette a fertőző betegeket kezelő galaci kórház igazgatója, hogy a nyugat-nílusi vírus okozta egyik páciensük halálát. Mihaela Debita szerint az elhunyt férfi 79 éves volt, és más krónikus betegségekben is szenvedett. Több szúnyogcsípést észleltek rajta, amikor kórházba került, ahol agyhártya- és agyvelő-gyulladással diagnosztizálták. A Cantacuzino Intézetnél végzett laborvizsgálatok igazolták a nyugat-nílusi vírussal való […]

Vitatott törvénytervezet

Diszkriminatív az új nyugdíjtörvény tervezete – nyilatkozta csütörtökön az Agerpresnek Bogdan Hossu.

Két medvét kilőnek

Négy tusnádfürdői anyamedve és kilenc bocs áttelepítéséhez, valamint két hím medve kilövéséhez járult hozzá a környezetvédelmi minisztérium – pontosította csütörtökön a tárca az MTI kérdésére.

Röviden

Megvan a gyanúsított Augusztus 4-én a máramarosszigeti rendőrség hivatalból kezdett kivizsgálást, miután péntekről szombatra virradóan ismeretlenek obszcén kifejezéseket írtak Elie Wiesel máramarosszigeti emlékházának falára. A máramarosszigeti rendőrség egy 37 éves Râmnicu Vâlcea-i személyt gyanúsít az antiszemita üzenetek írásával. A rendőrség, az ügyészség felügyelete alatt, rongálás és antiszemita gondolatok és doktrínák terjesztésének gyanújával indított eljárást. A […]

Lemondanak a tüntetésről

A bukaresti főpolgármesteri hivatal bejelentette kedden, hogy augusztus 1-jén iktattak egy e-mailt, amelyben a határon túli románok szövetsége arról tájékoztatta a hivatalt, lemond az augusztus 10-ére, a Victoriei térre tervezett tüntetés megszervezéséről, írja az Agerpres.

Szelektíven vizsgálódnak

Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) nem ellenőrizte Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök és képviselőházi elnök vagyonát, noha az USR már több mint egy éve benyújtott egy erre vonatkozó feljelentést, írja az Agerpres.