Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Röviden

Gyilkos vírus

Megerősítette a fertőző betegeket kezelő galaci kórház igazgatója, hogy a nyugat-nílusi vírus okozta egyik páciensük halálát. Mihaela Debita szerint az elhunyt férfi 79 éves volt, és más krónikus betegségekben is szenvedett. Több szúnyogcsípést észleltek rajta, amikor kórházba került, ahol agyhártya- és agyvelő-gyulladással diagnosztizálták. A Cantacuzino Intézetnél végzett laborvizsgálatok igazolták a nyugat-nílusi vírussal való fertőződést. A vírus szúnyogcsípéssel terjed, és a központi idegrendszert támadja meg. A fertőzés a gyenge immunrendszerű személyekre lehet veszélyes, tünetei magas láz, erős fejfájás, izomgyengeség, hidegrázás, fáradságérzet, fényérzékenység. Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) csütörtöki jelentése szerint május 2. és augusztus 8. között a nyugat-nílusi vírussal való 23 új fertőzést igazoltak a laborvizsgálatok. Ezek közül 11-et augusztus 1–8.  között regisztráltak, akkor történt a haláleset is.

 

Spongyát rá!

Tamar Samash, Izrael bukaresti nagykövete „lezártnak” tekinti Petre Daea mezőgazdasági miniszter Auschwitz-cel kapcsolatos kijelentésének ügyét. A tárcavezető a zsidók auschwitzi meggyilkolásához hasonlította a sertéspestissel fertőzött állatok elégetését. A nagykövet azt mondta, hogy a miniszter „szerencsétlenül” fogalmazott. „Azt gondolom, hogy nem szerencsés a holokauszttal és az Auschwitz-cel kapcsolatos terminológia használata, mert minimalizálja a holokauszt szörnyűségeit. Megértem én a miniszter elszólását, mert valami borzalmasat akart szemléltetni, de nem ezt a metaforát kellett volna használnia. Elnézést kért, és az ügyet lezártnak tekintjük” – nyilatkozta Tamar Samash.

 

Újabb áldozat

Újabb áldozatot szedett a tenger. Egy fiatalember holttestét csütörtökön hajnalban, Eforie Nord mellett dobták partra a hullámok. A fiatalembert már kedd délután keresték a katasztrófavédelem emberei, miután többen jelezték, hogy úszás közben eltűnt a víz színéről. A silişteai (Konstanca megye) fiatal jövő hónapban töltötte volna a 18. életévét. A rendőrség kivizsgálást indított az ügyben.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.