A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Az elnök megadta magát?

Az elnök megadta magát? Románia

Pártszimpátiáik alapján eltérően ítélik meg a központi sajtó cikkírói azt, hogy egy hónapos halogatás után Klaus Johannis államfő végül felmentette tisztségéből a DNA-főügyészt, abban azonban egyetértenek, hogy ezzel csökkentek újraválasztási esélyei a jövő évi elnökválasztáson, írja az MTI.

 

Liviu Avram, a szociálliberális kormányt rendszeresen bíráló Adevărul főszerkesztő-helyettese egyenesen gyávának nevezte az elnököt, amiért nem személyesen jelentette be meghátrálását, hanem gyermeknevelési szabadságáról visszahívott szóvivőjét küldte a sajtó elé. A cikkíró szerint a jobboldali elnök egyszerűen megadta magát az igazságszolgáltatást maga alá gyűrő „állami maffiának”, miután egy hónapig mímelte az ellenállást, arra hivatkozva, hogy alaposan át kell tanulmányoznia a főügyész leváltását előíró, számára érthetetlen alkotmánybírósági határozatot.

A Gândul című ellenzéki portál vezércikkében Lelia Munteanu úgy értékeli: Johannis éppen most távozott a politika színpadáról, az általa feláldozott főügyész, Laura Codruța Kövesi pedig most érkezik. Szerinte roppant kínos volt, ahogyan „az újraválasztását inkább hátráltató, mint segítő” volt pártja, a PNL megpróbálta kimagyarázni, hogy Johannis az ország érdekét és stabilitását helyezte saját érdekei elé, mert a portál szerint „az elnöki palotában szervezett előadás valójában a gyávaságról szólt”. Munteanu szerint az ellenzéki választók számára a korrupcióellenes harcot Kövesi testesíti meg, aki hétfői sajtóértekezletén, a DNA-s munkatársak gyűrűjében közvetlenül a román polgárokat biztatta a harc folytatására. A cikkíró szerint egy ügyész sosem mondana olyasmit, hogy a „korrupció legyőzhető”: ez egy leendő államfőjelölt kampányszlogenje volt.

A titkosszolgálatok és a vádhatóságok közti szoros kapcsolatot rendszeresen bíráló Ion Cristoiu az Evenimentul Zilei hasábjain nem volt annyira elragadtatva Kövesi sajtónyilatkozatától, amelyet egy magát pótolhatatlannak képzelő, de titkosszolgálati mentorai nélkül fabatkát sem érő báb török szappanoperába illő búcsújeleneteként értékelt. Cristoiu viszont Románia történetének egy optimizmusra okot adó, pozitív fejleményének tartja, hogy Johannis végül eleget tett az alkotmánybírósági határozatnak, amihez szerinte a PSD-nek az államfő felfüggesztését kilátásba helyező „diverziója” segített elfogadható ürügyet szolgáltatni.

A DNA-ról szóló ügyekben a szociálliberális kormány oldalán álló România Liberă szerzője, Marius Ghilezan úgy vélekedett: Kövesit külföldről mozgatták. Szerinte ezt bizonyítja az Egyesült Államok nagykövetségének folyamatos támogatása, és az, hogy a nagy multikat érintő korrupciós ügyekben mindig ejtették a vádat. A szerző szerint Kövesi távozásával véget ér a DNA legsötétebb, a hamisított és a titkosszolgálatok által tálcán tálalt bizonyítékok szovjet időket idéző korszaka, és a korrupcióellenes ügyészek számára csak most kezdődik a valódi, szakszerű munka.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.