230 ezer sertés pusztult el

230 ezer sertés pusztult el Románia

Továbbra is tombol a sertéspestis Romániában: 207 településen 898 afrikai sertéspestis-gócot regisztráltak, eddig több mint 230.000 sertést megsemmisítettek.

2017. július 31-e óta, amióta az afrikai sertéspestis megjelent Szatmár megyében, a vírus az ország két régiójában, az északnyugatiban és a délkeletiben terjed. Szatmár, Bihar és Szilágy megyékben 13 településen ütötte fel a fejét, itt összesen 1375 sertést és 15 vaddisznót pusztítottak el. Szatmár megyében hét, Bihar megyében 28 gócot azonosítottak. Szatmár megyében tíz, Biharban egy, Szilágyban négy vaddisznónál mutatták ki a fertőzést. A többi fertőzést az ország délkeleti részében, Tulcea, Konstanca, Brăila, Ialomiţa, Galac, Călăraşi, Ilfov, Buzău és Giurgiu megyékben azonosították.
Tegnap Phil Hogan, az Európai Bizottság agrárbiztosa bejelentette: megfontolják, hogy miként segíthetnék azokat a gazdákat, akiknek állataik elpusztultak az afrikai sertéspestis miatt. Hozzátette: a bizottságban a román gazdák pénzügyi segítségét látnák célravezetőnek. „Az, hogy több mint 800 gócot izoláltak, azt jelenti, hogy jól működik a román riasztórendszer. A közbeavatkozást nehezíti, hogy az egyéni tulajdonban tartott sertések 75 százaléka Romániában van. Néhány nap múlva, ha több adat áll rendelkezésünkre, dönthetünk arról, hogy milyen formában segítünk az érintett gazdáknak” – nyilatkozta Hogan a román kormányfővel közösen tartott sajtóértekezletén. Megjegyezte: a bizottság „állategészségügyi segélyként” már elkülönített kétmillió eurót. Az agrárbiztos eszmét cserélt a miniszterelnökkel a közvetlen támogatások korlátozásáról is, és megköszönte Románia segítségét a közös agrárpolitika érvényesítésében.
Tegnap a Székelyhon portál azt írta: lehetetlen küldetésnek, de indokolatlannak is tartják a vadászok annak az erdészeti minisztériumi rendeletnek a végrehajtását, amelynek értelmében több mint ezer vaddisznót kellene kilőniük Hargita megyében a sertéspestis terjedésének megelőzéséért. A portál szerint a kórtól való félelem Udvarhelyszékre is begyűrűzött, a gazdák nem mernek süldőket vásárolni, hogy karácsonyra vágósúlyú sertéseket neveljenek.
Minisztériumi rendeletben országszerte 28 ezer, Hargita megyében 1247 vaddisznó kilövését rendelte el az erdészeti tárca, hogy megfékezzék az afrikai sertéspestis terjedését. A vadásztársaságok de­cember elsejéig kaptak időt arra, hogy az intervenciós kvótát képező állománycsökkentést végrehajtsák, ez esetenként több száz vaddisznó kilövését jelenti. Hargita megyében talán a Nagy-Küküllő Vadásztársaság sürgősségi kilövési kvótája a legnagyobb, összesen 285 egyeddel kellene ritkítaniuk az állományt. Mint megírtuk, Kovászna megye területén mintegy 3000 vaddisznó él, számukat 1000-re kellene visszaszorítani.
A szakemberek szerint minden fertőzésgyanús esetet azonnal jelenteni kell, a sertéseket el kell pusztítani, a tulajdonosoknak pedig kártérítést kell adni. Az afrikai sertéspestis a házi és a vaddisznókat támadja meg, valamennyi fertőzött állat elpusztul. Oltás és gyógymód nincs. Az afrikai sertéspestis nem jelent veszélyt az emberre, viszont hatalmas gazdasági kárt okozhat. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.