Dr. Szekeres Attila István heraldikus: a magyar zászló piros–fehér-zöld színösszetétele 1848-ban vált hivatalossá

A magyar Országgyűlés 2014. december 17-én meghozott határozatával március 16-át a magyar zászló és címer napjává nyilvánította – tudhattuk meg dr. Szekeres Attila István heraldikustól, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnökétől.

A Székely Nemzeti Múzeumban ez alkalomból megtartott előadásában a szakember ugyanakkor szent ereklyéink eredetéről és történetéről is értekezett. Elmondása szerint Magyarország jelenlegi, az Alkotmány által rögzített címere hosszú évszázadok alatt alakult ki. A pajzs második, vörös mezejében látható kettős ezüstkereszt például első alkalommal II. András uralkodása (1205–1235) idején jelent meg, és címerként IV. Béla alatt (1235–1270) állandósult. A pajzs első mezejének vörös–ezüst sávozott része pedig címerként először Imre király (1196–1204) 1202-es aranybulláján látható.

A sávozott rész, az Árpád-ház címere, a kettős kereszt a királyi hatalmat jelképezte. Magyarország ma hatályos címere először 1618-ban jelent meg, a pajzson a Szent Koronával, mely az ország egységét jeleníti meg.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

A Szent Korona rejtélyeiről

A magyar koronázási kincsekről készült dokumentumfilm keddi bemutatóján alkotói is jelen voltak, és izgalmas beszélgetésben volt részük azoknak, akik a filmvetítés utáni közönségtalálkozóra ott maradtak.

Beretvált fenegyerek

Az erdélyi magyar irodalom egyik fenegyereke, Orbán János Dénes költő, prózaíró volt a vendége annak a közönségtalálkozónak, melynek az Árkosi Művelődési Központ Olt utcai székháza adott otthont szerda este. Egykori mentora, Sántha Attila költő vele folytatott beszélgetése során arra is fény derült, hogy miként lett vendéglőtulajdonos, és miért van szükség az Íróakadémiára.

Helytállás és újrakezdés

A sepsiszentgyörgyi kórház 56 orvosának pályafutását villantja fel és állít ezzel képzeletbeli kopjafát nekik dr. Nagy Lajos Emlékezés orvosainkra címet viselő legújabb könyvében, melyet szerda délután mutattak be a Bod Péter Megyei Könyvtárban.

Szent Györgynek tisztelegtek

Hatéves hagyomány, hogy a Kónya Ádám Művelődési Házban Szent György-napi közös tárlaton jelentkeznek a Gyárfás Jenő Amatőr Képzőművészek Szövetségének tagjai. Szerdán 16 alkotó műveit szemlélhették meg az érdeklődők, a kiállítást Péter Sándor magyartanár méltatta.

AJÁNLÓ

SZENT GYÖRGY NAPOK A teljes programot lásd szerdai ingyenes mellékletünkben! Egy ajánlat mára: hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Sepsiszentgyörgyi Utcazene Fesztivál, hazai és magyarországi fellépők szórakoztatják a közönséget. A SUF a város két pontján zajlik, a Kézművesek Vásárában kizárólag akusztikusan, míg a Testvértelepülések Utcájában minimális hangosítással. Az idén is fontos szempont volt, hogy változatos zenei […]

MOZI

Művész Mozi by Cityplex április 28 — május 4. Bébi úr (amerikai családi animációs film, 97 perc) – román szinkron, AG Vetítések: április 29., 14.00; április 30.,14.00 Leírás: Az nem kérdés, hogy ki a főnök a családban. Attól a naptól kezdve, hogy az új kisöcsi hazaérkezik, a hétéves Tim érzi, hogy megváltoznak otthon a viszonyok. […]

Ipszilonok gondjai

Lazán és álmatagon szövött cselekménynélküliséggel, videobejátszásokkal és zenével, virtuálvalósággal és némi szülői felügyelet(kísérlet)tel, egyszóval mindennel, ami az ifjúság sajátja, jelentkezett a kolozsvári GroundFloor Group hétfő este a Szent György Napok színpadán.

Az Osonó Spanyolországban

Spanyolországi színházi konferencián mutatta be ifjúsági színházi nevelési programját az Osonó Színházműhely. A sepsiszentgyörgyi társulatot, Románia egyetlen képviselőjeként sajátos, bevált színházpedagógiai módszerei, valamint a jelentős szakmai tapasztalata és a színházi nevelés területén elért eredményei kapcsán hívták meg a szervezők.

Egy idegenlégiós Baróton

Április 25-én a sepsibodoki Bara János volt Demeter Zoltán vendége a baróti Tortoma Önképző Kör soros találkozóján. Nem mindennapi ember: 2003 és 2008 között öt évet szolgált a francia idegenlégióban, ahol ezalatt öt különböző misszióban vett részt.

Megígérték: lesz folytatás

Komikus helyzetek sokasága, rengeteg nevetés várta az érdeklődőket péntek este a bardoci kultúrotthonban. A kézdivásárhelyi Városi Színház adta elő Ray Cooney Ketten a neten című vígjátékát.

RÖVIDEN

SZENT GYÖRGY NAPOK A teljes programot lásd szerdai ingyenes mellékletünkben! Egy ajánlat mára: 18.30 órakor a Kónya Ádám Művelődési Házban: Dobozok – a Székesfehérvári Művészek Társasága tagjainak csoportos, tematikus tárlata. Kiállító művészek: Arany Gold Zoltán, Burián Norbert, Dér Adrienn, Ecsedi Mária, Haraszti Zsolt, Máder Barnabás, Paczona Márta, Pácser László, Revák Katalin, Szarka Tamás, Szentes Ottokár, […]

Katedráról a börtönbe

A kommunizmusnak becézett vörös pestis, valamint a vele társult romániai sovinizmus erkölcsöt, kultúrát és közösséget romboló, illetve pusztító hatásáról nyújt látleletet Puskás Attila legújabb, Utak és ösvények című könyve, melyet kedd délután mutattak be a Bod Péter Megyei Könyvtárban.

Nagymestert ünnepeltek

Egész délutános, estébe hajló rendezvénysorozattal ünnepelték kedden Szentgyörgyön a magyar vívó nagymestereket, köztük az iskolateremtő, méltatlanul az ismeretlenségbe szorított géniuszt, Borsody Lászlót. Vívástörténeti kiállítás, filmvetítés és Máday Norbert, a Magyar Szablyavívó Iskola alapítójának előadása hívta fel a figyelmet a magyar kardvívás számtalan olimpiai- és világbajnokot nevelő egyéniségére.

Zenerege-lemezbemutató

Holnap 17 órától a sepsiszentgyörgyi Evilági együttes bemutatja a Székelyföldi Legendáriummal és László Noémivel közösen alkotott, Zenerege című hanglemezét.

Égi és földi fények

A Vadon Egyesület újabb rendhagyó kiállítással csalogatja a látogatókat vadászmúzeumba – a csillagos égbolt és földi világ fényei egyszerre főszereplői a több mint 20 éve az asztrofotózás rabjául esett dr. Munzlinger Attila (képünkön) fotókiállításának.