Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szentgyörgyön ropják

Szentgyörgyön ropják Kultúra

Párostánc-kategóriával kibővítve rendezik meg idén a székelyföldi legényesverseny és szólótáncverseny 4. kiadását Sepsiszentgyörgyön.

A Lajtha László Alapítvány továbbra is nevelő szerepet vállal fel a rendezvénnyel, biztosítva a lelkes, a hagyományos népi kultúra iránt fogékony fiatalok képzését, motivációt és szakmai visszaigazolást nyújtva számukra. Erdélyben ugyanis továbbra sem létezik intézményes néptáncoktatás, ahogyan a szakmai fórumok is korlátozottak.

A vetélkedő két részből áll. Az első részben a versenyzőknek egy kötelezően megadott táncfolyamatot kell bemutatniuk, a második részben pedig szabadon építkezhetnek a megadott tájegység motívumaiból. A legényes-kategóriában idén a vistai legényes, ezen belül pedig Mátyás István „Mundruc” legényese a kötelező táncanyag, a szabad táncok versenyében pedig a kalotaszegi motívumkincseiből lehet építkezni, de a versenyző „saját” legényesét is bemutathatja. A párostánc-kategóriában a szucsági csárdás és „ropogós” (szapora) a kötelező táncanyag, Újvári Samu és Újvári Anna szucsági adatközlők páros tánca. A részletes versenykiírás, a videoanyagok és a jelentkezési lap elérhető a www.hte.ro oldalon.

(sajtóközlemény)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük