Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Maszkásokkal kezdenek

Maszkásokkal kezdenek Kultúra

A csernátoni Haszmann Pál Múzeumban kora tavasztól késő őszig pezseg az élet, a téli hónapokban a múzeumi tevékenységet zökkenőmentessé tevő háttérmunka zajlik. Az intézmény egyesülete által több irányból (Bethlen Gábor Alap, Nemzeti Kulturális Alap, Communitas Alapítvány) elnyert pályázati támogatással is megvalósult tavalyi programokról, az idei tervekről D. Haszmann Orsolya muzeológussal beszélgettünk.

Hat időszakos kiállítása volt az intézménynek, például a 147. Erdészeti Vándorgyűlés tiszteletére, Haszmann Pál és Haszmann József irányításával összeállított, az erdőgazdálkodással és erdőkiéléssel kapcsolatos, vagy a 25. alkalommal megszervezett Fábián Zoltán Olvasótáborhoz kapcsolódó, Petres László lujzikalagori magyartanár csángóviselet-gyűjteményéből nyílt kiállítás, mely augusztustól október végéig volt látható. A Haszmann Pál Közművelődési Egyesület és a pécsi Határokon Túli Magyarságért Alapítvány KaPoCs, amely összeköt – Élő népművészet a Kárpát-medencében programja keretében nyílt meg az Isten veletek és velem című időszakos kiállítás, mely a múzeum I. világháborús tárlathoz „épült hozzá”.

– Pályázatok révén folyamatos az állandó kiállítások korszerűsítése, többnyelvű eligazító pannók elhelyezése – részletezte D. Haszmann Orsolya. – Reméljük, nyár elejére elkészülünk a technikatörténeti, rádiós kiállítás korszerűsítésével, szakszerűen, polcokra helyezve az értékes gyűjtemény darabjait. A munkálat anyagi hátterét anyaintézményünk, a Székely Nemzeti Múzeum biztosítja, szakmai kivitelezése munkatársaimmal történik, édesapám és testvérei szaktudására alapozva. Szintén az anyaintézmény támogatásával, irányításával elvégeztük a gépszín újracserepezését, padlásterének lepadolását és feljáró készítését, ezáltal a raktározott múzeumi anyag egy részének szakszerű elhelyezése válik lehetővé. Az állagmegőrzési munkálat idén a bélafalvi székely ház újrazsindelyezésével folytatódik.

Az intézményben zajló, egész éves múzeumpedagógiai tevékenységekről a muzeológus elmondta: jeles napokhoz és az állandó vagy időszakos kiállításokhoz kapcsolódnak, nagyszámú érdeklődő részvételével. A foglalkozásokat előzetes bejelentkezéssel lehet igényelni a múzeumlátogatás mellé.

– Decemberben a Csodavárás zárta a naptári évet, idén a Maszkások farsangi múzeumpedagógiai foglalkozással kezdünk február 20–28. között, március 11-én nemzeti ünnepünkre hangoló családos tevékenységgel, április 8–14. között a több évtizedes hagyományra visszatekintő húsvéti tojásírásra várjuk az érdeklődőket. Május 15. és június 19. között kapcsolódik a múzeum is a rendhagyó tanítási programhoz, erre az időszakra múzeumpedagógiai tevékenységeket hirdetünk iskolásoknak. Június elsején a hagyományokhoz híven idén is lesz múzeumkerti gyermeknap, helyi iskolákkal, óvodákkal, a Pántlika néptánccsoporttal közösen.

2016-ban hat koncertet, tíz könyvbemutatót tartottak a múzeumban, ezek sorát folytatják már januártól. A Bod Péter Megyei Könyvtárral partnerségben ötödik éve szerveznek olvasó- és kézművestábort, melyet háromszéki 5–8. osztályos diákoknak szánt vetélkedő előz meg; idén a 120 éve született Tamási Áron munkássága lesz a fő téma. Ugyancsak a könyvtár és egyesület közös programja a Sebő-együttes, Jordán Tamás és Fűzfa Balázs Erdély-körútja, mely ebben a szervezési formában szintén ötödik évébe lépett idén. Tavaly hagyományteremtő szándékkal design-tábornak is otthont adott a múzeum, melynek házigazdája, társszervezője Damokos Csaba képzőművész.

A múzeum több rendezvénye ért idén az ötödik kiadásához, így a Csernátoni Burrogtató is, melyre szeptember harmadik hétvégéjén kerül sor, magyarországi és itteni partnerekkel, és évről évre egyre több helybeli és környékbeli gépészember kapcsolódik be.

A Csernátoni Füzetek időszakos kiadványnak, melyet jelenleg a Haszmann Pál Közművelődési Egyesület ad ki, 2013 óta az anyaintézmény támogatásával, 2016-ban a 67. lapszáma jelent meg. Általa a látogatók megismerhetik többek között a múzeum tevékenységeit, programjait, a gyűjtemény érdekes darabjait. Létezésünk egyik fontos dokumentuma, értékeket őriz, összegez, közelebb visz a mindenkori közönséghez, fogalmazta meg a beszélgetőtársunk. A lapban név szerint is meg lehet köszönni mindazok támogatását, akik hozzájárultak adott időszakban a gyűjtemény gyarapodásához, a programok lebonyolításához. Helyet kapnak benne irodalomtörténészek, néprajzkutatók, történészek Csernátonhoz vagy Háromszékhez köthető tanulmányai is.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük