Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Károly herceg is olvasta

Népzenével fűszerezett, bensőséges hangulatú, jövőbe vetett hitet és derűlátást sugárzó találkozóra sikeredett Préda Barna Az én falum Zalánpatak címet viselő könyvének második, sepsiszentgyörgyi bemutatója, melynek hírére megtelt érdeklődőkkel a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-terme.

A vendégeket és hallgatóságot köszöntő beszédében Szonda Szabolcs könyvtárigazgató a könyvről szólva kiemelte, sajátos módon nemcsak egy településtörténetet foglal magába, hanem néprajzi és kultúrtörténeti áttekintést is. Ugyanakkor a hagyományok és jelenlegi állapotok bemutatása mellett nem feledkezik meg a turisztikai lehetőségek felsorolásáról sem.

Dr. Péter Sándor, a kötet lektora és kiadója – a szerző méltatása mellett – elismeréssel szólt a hegyek közé rejtett Zalánpatak mindenkori lakóiról, mert ott megkapaszkodni, földet művelni, valamint megélni embert próbáló feladat volt és maradt.

Préda Barna bevallotta, a könyv megszületése elsősorban nagytatájának, Farkas Józsefnek köszönhető, hiszen a tőle hallott legendák és történetek alapozták meg a szülőföldhöz való ragaszkodását. Ezekbe ugyanis minden benne foglaltatik, amit magunkról tudni kell és érdemes. A falu helytörténészeként nyilván tartott Jóska bácsi ízes beszédébe ez alkalomból a teremben lévők is belekóstolhattak. Megtudhattuk továbbá, hogy a Zalánpatakán birtokkal rendelkező Károly herceg jóvoltából megjelent a kötet angol nyelvű fordítása is, melyet a brit trón várományosa el is olvasott.

Az elhangzottakat a 89. évét taposó Préda Jenő zalánpataki prímás hegedűjátéka nyomatékosította, aki fiatalos hévvel és szenvedéllyel táncoltatta vonóját a húrokon, Préda Barna és Sonka Loránd Mátyás kíséretében.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük