A lemhényi csapat, akik a kőfaragást népszerűsítették. A széleken Dimény-Haszmann Orsolya és Kinda István

Kedden a megyei könyvtár Gábor Áron-termében díjazták azokat a lelkes kis diákcsapatokat, akik novemberben beneveztek a Kovászna Megyei Művelődési Központ által meghirdetett Népi mesterségek vetélkedőjébe, és becsülettel kiállták a próbát.

– Még 2015-ben történt, hogy a Kovászna Megyei Művelődési Központ megnyert egy 80 ezer euró összértékű pályázatot a Norvég Alapnál népi mesterségek művelőinek felkutatására, munkásságuk dokumentálására. Nagy volt a központ munkatársainak meglepetése, mikor a becsült 250 mester helyett ezresre kerekedett a lista. A pénzből egy igényes honlapot is szerkesztettek, amelyen 43 népi mesterséget dokumentáltak, 300 mestert mutattak be, illetve 382 különböző eszköz leírását, fotóját is feltöltötték. Elkészült 10 kisfilm is, és továbbra is készül évente 2-3. Eme munka folytatását képezik a témával kapcsolatban szervezett további rendezvények is – foglalta össze a verseny előtörténetét Imreh-Marton István, a központ igazgatója.

Novemberben öt-nyolcadikos diákokat vonzottak-vontak be ebbe a vetélkedőbe, melynek célja, hogy a fiatalok megismerjék, népszerűsítsék, tovább éltessék a hagyományos mesterségeket és művelőiket. A verseny nagydíjának, a Depo cég által felajánlott 1000 eurós vásárlási utalványnak az elnyerésével a csapatok ugyanis falujuk egyik (vagy akár több) mestere műhelyének a felszerelését segítik elő.

Izzasztó munkát adtak a Kinda István néprajzkutatóból, Dimény-Haszmann Orsolya muzeológusból és Vargyasi Levente filmes szakemberből álló zsűrinek a lelkes kis csapatok, akik vállalták a négy próbát. Ugyanis sokféleképpen megmérettettek: fogalmazást kellett írniuk a mesterségről, 5 perces portréfilmet szerkeszteniük a mesterről, prezentációt egy bizonyos munkafázisról vagy egy termék elkészítéséről, és végül egy rendezvényt is kellett szervezniük, minél többeket bevonva, így növelvén a mesterség népszerűségét.

A zsűri elsősorban az eredetiséget értékelte: milyen mértékben használtak fel terepmunka során készített felvételeket, fényképeket, illetve hány embert vontak be a tevékenységekbe, mekkora hírverést csaptak azoknak. Természetesen a nyolcadikosokkal kicsit szigorúbbak voltak, mint az ötödikesekkel, mégis úgy esett, hogy az első díjat az utóbbiak szerezték meg, a kisbaconi Reszeltesek csapat a fődíj mellé még 3000 lej értékű reklámozási lehetőséget is nyert a bemutatott kovácsmesterség népszerűsítésére. A második helyezés a szövést és Csog Jolán szövőasszonyt ismertető erdőfülei Fülemüle csapat (VII–VIII.), amely ilyenformán értékes könyvcsomaggal gazdagítja iskoláját, harmadik a lemhényi Mi a kő (VII.), amely a kőfaragást és annak mesterét, Zsigmond Miklóst népszerűsítette. A dobogósok nyáron 5 napig a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban táborozhatnak és gazdagodhatnak tovább néprajzi ismeretekben.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

MŰVÉSZ MOZI Péntek 16.15 Az igazi csoda (am. családi film, m. sz., 113 p.); 17.00 Kutyaparádé (am. akció-vígjáték, r. sz., 92 p.); 18.30 Deadpool 2 (am. akció-vígjáték, 120 p.); 18.45 Egy lélegzetnyire (fr.–kan. sci-fi, m. sz.); 20.30 Valami Amerika 3. (magyar játékfilm, 103 p.); 20.45 Solo – Egy Star Wars-történet (am. sci-fi, 135 p.). Szombat […]

Jókedvre derít és fitten tart

Várakozáson felül sok bentlakó kapcsolódott be abba a zenés foglalkozásba, amelyet a Közegészségügyi Igazgatóság és a Philadelphia Pro familia Support egyesület zeneterapeutáinak közreműködésével szervezett a Za­thurecky Berta Idősotthon.

„Példamutató életet élt”

Csütörtökön a kézdivásárhelyi közösségi szolgáltatási komplexumban emléknapot tartottak báró Szentkereszty Stefánia halálának 112. évfordulója alkalmából.

Csodálják és vásárolják!

Csütörtökön nyitották meg a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás parkban a helyi önkormányzat és az Assa Divi Kft. által 2009 óta közösen szervezett, négy napig tartó dísznövény-kiállítást és -vásárt.

Testvérek között

Bernád Ilona szülésznő, néprajzos és szakíró több mint két és fél évtizede járja nyitott szemmel, befogadó elmével és érzékeny lélekkel a nagyvilágot. A Kőrösi Csoma Sándor Napok alkalmából évente megszervezett tudományos értekezlet rendszeres előadójaként ebben az esztendőben négy földrész 55 országában tett utazásai során magyarként szerzett tapasztalataiból osztott meg néhányat a jelenlévőkkel. Az elhangzottakból az alábbiakban nyújtunk ízelítőt.

Röviden

MŰVÉSZ MOZI Csütörtök 16.30 Maja, a méhecske – A mézcsata (ném.-auszt. családi animációs, m. sz., 83 p.); 16.45 Loving Vincent (ang.-len. animációs, 95 p.); 18.30 Deadpool 2 (am. akció-vígjáték, 120 p.); 18.30 Jusqu’à la garde (fr. dráma); 20.30 Valami Amerika 3. (magyar játékfilm, 103 p.); 20.45 Solo: Egy Star Wars-történet (am. sci-fi, 135 p.).   […]

Csendőrök vonultak

Nagyajtán a román csendőrség képviselői idén is megemlékeztek arról a két egykori társukról, akik 1921-ben (egyes források szerint 1926-ban) a faluban vesztették életüket, miközben el akarták fogni Pálffy (Pálfi) Sándort.

Együtt testben és lélekben

A kézdivásárhelyi sportiroda és partnerei június 4–10. között hatodik alkalommal rendezi meg a Család és egészség hetét. A szervezők a részleteket sajtótájékoztatón ismertették

Vidám két óra az egészségért

Az idei második Mozgó délutánt szervezte meg a Zöld Nap Egyesület, partnerségben a kézdivásárhelyi sportirodával. Az esemény kedd délután szabadtéren, a sportcsarnok környékén zajlott, a megszokottnál több érdeklődőt, kíváncsiskodót vonzva.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Szerda 16.30 Jönnek a kacsák (am.-kínai animációs film, m. sz., 91 p.); 16.45 Jönnek a kacsák (r. sz.); 18.30 Deadpool 2 (am. akció-vígjáték, 120 p.); 18.30 A bosszú (fr. akció-thriller, 108 p.); 20.45 Túl szexi lány (kín.-ang. vígjáték); 21.00 Valami Amerika 3. (magyar játékfilm, 103 p.). Pénztár nyitvatartás és telefonos helyfoglalás 15 órától, […]

Családi batyus piknik

Május 24-én a szentbenedeki Kornis-kastélyban kezdődik, majd május 26-án és 27-én Zabolán, Miklósváron, Gyaluban, Marosvécsen és Maroshévízen folytatódik a PIKNIK – Nyitott Kastélyok Hete című rendezvénysorozat, amellyel a Kastély Erdélyben Koalíció a nemzetközi Private Heritage Week elnevezésű kezdeményezéshez csatlakozik.

Az elfeledett parancsnok

Nemcsak a nagy egyesülés centenáriuma van az idén, a Székely Nemzeti Tanács fennállásának és az önrendelkezésért folytatott harc is százéves múltra tekint vissza. Ennek tiszteletére a Sepsiszéki Székely Tanács ünnepi műsorra hívta tagjait és az érdeklődőket a Bod Péter Megyei Könyvtárba.

Diákoktól volt hangos a tér

Diákok hangjától, zenétől volt hangos, és díszes ruháktól, egyedi zászlóktól színes Sepsiszentgyörgy főtere hétvégén, a 14. Háromszéki Diáknapok alatt. A háromnapos rendezvényre sport, majális és kultúra témákban várták a fiatalokat. Ők meg vonultak, szép számmal!

Röviden

MŰVÉSZ MOZI Ma: 16.00 Az igazi csoda (am. családi film, m. sz., 113 p., magy. szink.); 16.45 Maja, a méhecske – A mézcsata (ném.–auszt. animációs film, rom. szink., 83 p.); 18:30 Túl szexi lány ((kín.–ang. vígjáték); 18.45 Valami Amerika 3. (magy. játékfilm, 103 p.); 20.45 Deadpool 2 (am. akció–vígjáték, 120 p.); 21.00 Jusqu’à la garde […]

Lehetőség erdélyi zenekaroknak és DJ-knek

A marosvásárhelyi VIBE közönségszavazással választ ki öt fellépőt a fesztivál idei kiadására. A versenyre bármilyen romániai, saját produkciót bemutató zenekar, illetve minimum hat számból álló mixet összeállító DJ jelentkezhet.