A lemhényi csapat, akik a kőfaragást népszerűsítették. A széleken Dimény-Haszmann Orsolya és Kinda István

Kedden a megyei könyvtár Gábor Áron-termében díjazták azokat a lelkes kis diákcsapatokat, akik novemberben beneveztek a Kovászna Megyei Művelődési Központ által meghirdetett Népi mesterségek vetélkedőjébe, és becsülettel kiállták a próbát.

– Még 2015-ben történt, hogy a Kovászna Megyei Művelődési Központ megnyert egy 80 ezer euró összértékű pályázatot a Norvég Alapnál népi mesterségek művelőinek felkutatására, munkásságuk dokumentálására. Nagy volt a központ munkatársainak meglepetése, mikor a becsült 250 mester helyett ezresre kerekedett a lista. A pénzből egy igényes honlapot is szerkesztettek, amelyen 43 népi mesterséget dokumentáltak, 300 mestert mutattak be, illetve 382 különböző eszköz leírását, fotóját is feltöltötték. Elkészült 10 kisfilm is, és továbbra is készül évente 2-3. Eme munka folytatását képezik a témával kapcsolatban szervezett további rendezvények is – foglalta össze a verseny előtörténetét Imreh-Marton István, a központ igazgatója.

Novemberben öt-nyolcadikos diákokat vonzottak-vontak be ebbe a vetélkedőbe, melynek célja, hogy a fiatalok megismerjék, népszerűsítsék, tovább éltessék a hagyományos mesterségeket és művelőiket. A verseny nagydíjának, a Depo cég által felajánlott 1000 eurós vásárlási utalványnak az elnyerésével a csapatok ugyanis falujuk egyik (vagy akár több) mestere műhelyének a felszerelését segítik elő.

Izzasztó munkát adtak a Kinda István néprajzkutatóból, Dimény-Haszmann Orsolya muzeológusból és Vargyasi Levente filmes szakemberből álló zsűrinek a lelkes kis csapatok, akik vállalták a négy próbát. Ugyanis sokféleképpen megmérettettek: fogalmazást kellett írniuk a mesterségről, 5 perces portréfilmet szerkeszteniük a mesterről, prezentációt egy bizonyos munkafázisról vagy egy termék elkészítéséről, és végül egy rendezvényt is kellett szervezniük, minél többeket bevonva, így növelvén a mesterség népszerűségét.

A zsűri elsősorban az eredetiséget értékelte: milyen mértékben használtak fel terepmunka során készített felvételeket, fényképeket, illetve hány embert vontak be a tevékenységekbe, mekkora hírverést csaptak azoknak. Természetesen a nyolcadikosokkal kicsit szigorúbbak voltak, mint az ötödikesekkel, mégis úgy esett, hogy az első díjat az utóbbiak szerezték meg, a kisbaconi Reszeltesek csapat a fődíj mellé még 3000 lej értékű reklámozási lehetőséget is nyert a bemutatott kovácsmesterség népszerűsítésére. A második helyezés a szövést és Csog Jolán szövőasszonyt ismertető erdőfülei Fülemüle csapat (VII–VIII.), amely ilyenformán értékes könyvcsomaggal gazdagítja iskoláját, harmadik a lemhényi Mi a kő (VII.), amely a kőfaragást és annak mesterét, Zsigmond Miklóst népszerűsítette. A dobogósok nyáron 5 napig a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban táborozhatnak és gazdagodhatnak tovább néprajzi ismeretekben.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI * Ma: 16.00 Kaptár – dokumentumfilm-szemle: Elcsángált oktatás, rendező: Neagu Adrian; Metamorfózis – Józsa Levente korondi keramikus, rendező: Szabó Károly; Lekvár, rendező: Zsigmond Attila; 18.30 A man of integrity (irán. dráma, 117 p.); 18.30 Látlak (am. thriller, 98 p.); 20.30 Csillag születik (am. zenés filmdráma, 135 p.); 20.45 Halloween (am. horror, 109 p.). […]

Három kiállítás Zabolán

Vasárnap ünnepli 15 éves fennállását a zabolai Csángó Néprajzi Múzeum, a 16 órától kezdődő rendezvényen három kiállítás nyílik, és könyvbemutatót is tartanak.

Befutógyanús a Hit Factory

A sepsiszentgyörgyi és baróti tizenévesekből verbuválódott Hit Factory (Slágergyár) zenekar idén alakult, de már kilenc koncertet tudnak maguk mögött. Mi több, a fiúk egyre népszerűbbek mind a rendezvényszervezők, mind a közönség körében, és már saját dalokkal is büszkélkedhetnek, amelyek stúdiófelvételére készülnek.

A „magyar veszély” kitalálása

A centenáriumi év kapcsán az RMDSZ által a Szacsvay Akadémia keretében szervezett történelmi előadássorozat első előadója Sepsiszentgyörgyön Stefano Bottoni budapesti történész volt. A Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársa főleg a közép-kelet-európai, illetve az erdélyi kisebbségi történelmet kutatja, egyik fontos munkáját a Magyar Autonóm Tartományról írta. Az ’56-os események következményeit nagy ívű korrajzba ágyazva tette áttekinthetővé a Székely Nemzeti Múzeumban október elején tartott előadásában. Az előadás szerkesztett változatát közöljük.

Ajánló

SZÉKELYFÖLD NAPOK A kaptár – Dokumentumfilm-szemlére benevezett díjnyertes filmek vetítése (13.00 bardoci Benkő József Általános Iskola; 16.00 Nagyajta, unitárius parókia; 17.00 Zabola, a művelődési ház előcsarnoka; 17.00 Sepsiszentgyörgy, Művész Mozi; 18.00 Kovászna, Művelődési Központ; 18.00 Kézdivásárhely, Vigadó Művelődési Ház; 18.00 Bereck, kultúrotthon; 19.00 Barót, Erdővidék Múzeuma, Kászoni Gáspár-terem); Előadás: Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke: […]

Szombaton őszi fesztivál

Továbbgazdagítva gasztro-turiszitikai és a helyi értékeket népszerűsítő rendezvényeinek sorát Kovászna Megye Tanácsa és Barót önkormányzata közösen a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesülettel október 20-án, szombaton Erdővidéki Őszi Fesztivált szervez.

Babi néni Lóbusszal jött

Kedden, október 16-án délelőtt, Erdővidék Múzeumának Kászoni Gáspár-terme egy egészen rendhagyó találkozónak adott otthont: a 90 éves, nagyajtai születésű, jelenleg Marosvásárhelyen élő, de fiatalkorát Baróton töltő Radványi Hajnal (avagy Trattner Babi néni, ahogy még ismerhetik a régebbi barótiak) mutatta be verses- és novelláskötetét.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma: 18.30 Az első ember (am. életrajzi dráma, 141 perc, 2018); 18.45 Venom (am. sci-fi, akció-horror, 116 perc, 2018); 21.00 Esti iskola (am. vígjáték, 111 perc, 2018); 21.00 Látlak (am. thriller, 98 perc, 2018) – magyar szinkronnal. SZÉKELYFÖLD NAPOK Ma: Cimborák Bábszínház: Három kismalac – vásári bábjáték (11.00 Bereck, kultúrotthon); A kaptár – […]

Szüreti bál, mint régen

A Szent Mihály Színjátszócsoport, a Kézdiszéki Ifjúsági Szervezet és a Háromszéki Népfőiskola Egyesület szervezett október 13-án, szombaton szüreti mulatságot Felsőlemhényben.

Tizenöt éves az öregotthon

A Zathureczky Berta Idősotthon kétnapos rendezvénysorozattal ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját. Míg hétfőn a szórakozás dominált a programban, tegnap az ágazatban dolgozóknak szánt szakmai továbbképzővel jelezték, az elhivatottságnak és a hozzáértésnek fontos szerepe van az intézményben.

A lovagkirályhoz méltó kötet

Reprezentatív, sőt exkluzív kötettel gazdagodott a művészettörténeti könyvtár azáltal, hogy a kolozsvári Verbum Kiadó megjelentette a Szent László király – Erdély védőszentje című kiadványt, amely a nagy uralkodó erdélyi megjelenítéseit veszi számba, legyenek azok oltárképeken, freskókon, egyházi pecséteken vagy köztéri szobrok által.

Ajánló

SZÉKELYFÖLDI NAPOK Ma: Cimborák Bábszínház: Három kismalac – vásári bábjáték (11.00 Bereck, kultúrotthon); A kaptár – Dokumentumfilm-szemlére benevezett díjnyertes filmek vetítése (17.00 Aldoboly, művelődési ház; 17.00 Sepsiszentgyörgy, Művész Mozi: Hova mentem férjhez?, rendező: Nagy Krisztina; Ébredés – portré Kémenes Lóránt katolikus lelkipásztorról, rendező: Csáki Zoltán; Ének a fák tetejéből, rendező: Zsigmond Attila; 18.00 Kézdivásárhely, Vigadó […]

Fergeteges műsort adtak

Második alkalommal szervezték meg a Táncoló Székelyföld elnevezésű eseménysorozatot a kilencedik Székelyföld Napokon belül. Ennek egyik állomása Kézdivásárhely volt, ahol vasárnap két néptáncegyüttes tartott fergeteges előadást.

Sikeres első alkalom

Szombaton a Pro Csoma Sándor Egyesület főszervezésében, Gyerő József polgármester védnöksége alatt, első alkalommal tartották meg Kovásznán az Olvass többet! határtalanul magyarul, nemzetközi olvasásnépszerűsítő konferenciát, amely egész napos szakmai előadásokkal várta az érdeklődőket.

Ajánló

SZÍNHÁZ Október 16-án, kedden 10 órától a Nagyvárad Táncegyüttes VANmeSE (rendező Folti Jolán) c. gyermekelőadása, 19 órától a Barbárok (rendező, koreográfus Györfi Csaba) c. táncelőadása tekinthető meg a Tamási Áron Színház nagytermében.   KÖNYVBEMUTATÓ * A Hegedűs Enikő szerkesztette Szent László király – Erdély védőszentje című albumot ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánián, október […]