Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egész Erdélyből érkeztek résztvevők

Egész Erdélyből érkeztek résztvevők Kultúra

Július 11–12-én tartották az első akadálymentesítési hálózatépítő konferenciát a sepsiszentgyörgyi Írisz Házban.

Makkai Péter, a Diakónia Keresztyén Alapítvány igazgatója köszöntőjében összefoglalta a konferencia céljait, többek között azt, hogy azon szervezetek és egyházközösségek, amelyek a fogyatékkal élőket támogatják, a társadalomba beépülésüket segítik, találkozhassanak és megihlessék egymást. Ebből a célból jött létre a Fogyatékkal élők inklúziója nevű projekt, amely arra összpontosít, hogy rugalmasabb, befogadóbb és megértőbb gyülekezetek alakuljanak ki a fogyatékkal élőkkel szemben. Ismertettek egy új programot is, ami a fogyatékkal élők szüleinek a támogatását tűzte ki célul. Az önállóságra nevelő programok akkor hatékonyak, ha a szülőket is csatlakoztatják, megismertetve őket a program értelmével, lépéseivel, hogy otthon is gyakorolhassák, maximálisan támogatva az érintett családtagjukat, és mindazokat, akik szeretnének a társadalom hasznos tagjaivá válni.
„Ezeknek az intézményeknek, amelyek a fogyatékkal élőknek a fejlesztésével, integrálásával, munkahelyteremtéssel, meg hasonlókkal foglalkoznak, egyszerűen nincs energiájuk, erőforrásaik, személyzetük arra, hogy ezt a nagy kérdést is, a szülők problematikáját, nehézségét, hátterét lefedjék” – mondta Makkai Péter, hozzátéve, hogy ebben a gyülekezetek hatalmas segítséget jelenthetnek. Vin­cze Judit, a Királyhágó Melléki Református Egyházkerület előadótanácsosa, áhítatot tartott, amit Banga Erzsébet pszichológus szakmai előadása követett a Szülők szerepe a fogyatékkal élő fiatalok önállósodásában címmel.
A második nap áhítatát Szegedi László, az Erdélyi Református Egyházkerület előadótanácsosa tartotta, amit Kelemen Tibor, a Kovászna Megyei Munkaerő-ügynökség igazgatója előadása követett a Munkaerőpiac kihívásai a fogyatékkal élők számára címmel.

Simon Ábel

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük