Tegnap reggel tartották a Bod Péter-napok megnyitóját

A kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképzőben eseményekben gazdag Iskola másként-hét zajlik, amelynek keretében a Bod Péter-napok mellett gólyahetet és szónokversenyt is rendeznek.

Tegnap a (kétnaposra tervezett) Bod Péter-napok rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitóján Len Csaba intézményvezető hangsúlyozta, „a mai napnak különleges fényt kölcsönöz az a tény is, hogy iskolánk névadójára, a 18. századi magyar szellemi – kulturális élet egyik legkiemelkedőbb alakjára, Bod Péterre emlékezünk”. A folytatásban Beder Imre lelkész beszélt a reformáció 500. évfordulójának jelentőségéről, majd két rajzkiállítást is bemutattak, amelyre a diákok Bod Péter Szent Hilarius c. munkája, valamint a reformáció 500. évfordulója témákban készültek Nagyoláh Ágnes rajz- és Fülöp László történelemtanárok irányításával. A Bod Péter-napok keretében ma a csernátoni Haszmann Pál-, majd a megyeszékhelyi Székely Nemzeti Múzeumba látogatnak el.

A továbbiakban meghirdették az Első a jellem című, a Bod Péteres értékrend alapját megerősítő programot, majd a kilencedikesek számára megkezdődött a beavatás hete, amelyet a hétvégi gólyabál koronáz meg. Emellett csütörtökön és pénteken a 18. erdélyi Kossuth-szónokversenyt rendezik meg a céhes városbeli tanintézményben.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma: 16.00 L’atelier (fran. dráma, 113 p.); 16.30 Soha nem voltál itt (am.–ang.–fr. thriller, 85 p.); 18.15 A Viszkis (magy. akciófilm, 126 p.); 18.30 Három óriásplakát Ebbing határában (am.–ang. dráma, 115 p.); 20.30 Egy fantasztikus nő (chil.–ném.–sp.–am. filmdráma, 104 p.); 20.45 Hurrikán meló (am. akcióthriller, 100 p. ). Pénztár és telefonos helyfoglalás 15 […]

Lehet jegyet váltani!

A sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában, illetve a jegymester.ro honlapon jegyet lehet váltani a Szent György Napok kulturális hetének előadásaira.

Bravó, Kézdi!

A tavalyinál sokkal több jó pályázat érkezett a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) által március 26-án Kézdivásárhelyen tartandó Civil Licitre. Ebben nyilván szerepe volt annak, hogy a múlt évben nagy elégtétellel távozhattak az igényelt összeghez képest közel háromszoros támogatást elnyerő pályázók, de mindenképpen dicséretes a városi civil szervezetek ügybuzgalma és tevékenysége.

Iráni és indiai időutazások

Az uzoni Erdélyi Lajos Községi Könyvtár előadóterme szolgált helyszínéül Péter Alpár képzőművész úti beszámolójának, amire Ballai Tímea Barbara könyvtáros szervezésében került sor.

Mese és valóság

Megújult formában várja látogatóit a sepsiszentgyörgyi református egyház nyugdíjintézetének alagsorában a Sinka Zita által berendezett babakiállítás. Ötletesség, változatosság és sejtelmesség egy mesevilágban, ahol 600 babaarccal nézhetünk szembe.

Film a Securitatéról

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében március 22-én, csütörtökön 19 órától Sepsiszentgyörgyön, a Sugás Vendéglőben vetítik a Gyöngyössy Bence által rendezett Janus című filmet.

Megdöbbentő adatok

Hangversennyel egybekötött, tudományos előadások színhelye volt péntek este a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók-terme. Ezek során pedig rádöbbenhettünk, hogy a keresztény vallást, kultúrát és életmódot nemcsak világszintű üldözés veszélyezteti, hanem a szabadság rossz értelmezéséből fakadó viselkedésünk és magatartásunk is.

Ajánló

FOLYÓIRAT-BEMUTATÓ Március 20-án, kedden 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében az 1927-ben alapított, budapesti Magyar Szemle folyóiratot mutatja be S. Király Béla szerkesztő. A folyóirat főszerkesztője, dr. Gróh Gáspár Szabó Dezső tükrei címmel tart előadást. Az esemény házigazdája Szonda Szabolcs könyvtárigazgató. A Magyar Szemle 1927 és 1944 között megjelent nagynevű elődjét […]

Szeretet és élet a HTE-nél

Március 20-án, kedden újabb izgalmas, ám annál szakrálisabb és időszerűbb produkcióval jelentkezik a Háromszék Táncegyüttes. A Furik Rita által rendezett AranyAsszonyok című rituális táncszínházi előadás a mindenkori nőiség kérdését boncolgatja.

Zászlót hoztak ajándékba

Vasárnap, a délelőtti istentiszteleten Németh Zsolt, a magyar országgyűlés külügyi bizottságának elnöke millenniumi zászlót adományozott a sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcai református templom gyülekezetének.

A bántalmazott nőkért

A 100 templomi jótékonysági koncert elnevezésű, egyedülálló kezdeményezéssel Mága Zoltán hegedűművész célja az, hogy az összefogás jegyében a koncertsorozattal és a köré felépített programmal segítséget nyújtson hátrányos helyzetű és bajba jutott embertársainak hazájában és a határokon túl egyaránt. Sepsiszentgyörgyön szerdán lép fel az unitárius templomban.

Ajánló

SZÍNHÁZ * A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház március 16-án, pénteken 19 órától a Művész Teremben bemutatja Dreptul la muncă című előadását. Sibylle Berg nyomán rendezte: Theo Herghelegiu. * A Kovásznai Pokolsár Egyesület színjátszó csoportja március 17-én, szombaton 19 órától a művelődési központban bemutatja Tamási Áron Hullámzó vőlegény című háromfelvonásos színművét. * Carlo Goldoni Chioggiai csetepaté […]

Dr. Buda László előadása

Március 18-án különleges csemege várja a lélek dolgai iránt érdeklődő közönséget, hiszen hosszabb szünet után visszatér Sepsiszentgyörgyre a nagy népszerűségnek örvendő Nyitott Akadémia-sorozat. A pszichológiai előadásfolyam keretében ezúttal dr. Buda László pszichiáterrel találkozhatunk.

Riasztó kiáltás

Reisinger János irodalomtörténész féléves előadássorozatának utolsóelőtti állomásán A rombolás géniuszának diadala című Zichy-festményt elemezte a Székely Nemzeti Múzeum Bartók-termében. Ismét azon ritka alkalmak egyike volt, amikor teljességében fogadhattuk be egy nagy művészeti alkotás, egy hazájában nem eléggé méltányolt nagy művész üzenetét.

Röviden

TÁRLAT Az Erdélyi Művészeti Központban csütörtökön 18 órától nyitják meg a Barabás Miklós Céh háromszéki és barcasági tagjainak Ars Poetica című ünnepi tárlatát a Lábas Házban (Szabadság tér 7. sz.). A vendégeket Vécsi Nagy Zoltán, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője köszönti, a kiállítást megnyitja Túros Eszter művészettörténész. Közreműködik Kelemen István. SZÍNHÁZ Március 15-én, csütörtökön 19 […]