A szobor az iskola előtt téren kap helyet, várhatóan iskolakezdéskor avatják

Benkő József szobra fogja díszíteni ősztől a bardoci általános iskola előtti teret – tudtuk meg Benkő Emőke nyugalmazott tanárnőtől. Bardoc nagy szülötte kétségkívül Benkő József (1740-1814) református lelkész, botanikus, történetíró és nyelvész, kinek nevét őrzi a falu általános iskolája, és szülőházának helyén található a jelenlegi lelkészi lak.

 

A tanárnő a rendszerváltás után, 1990-ben javasolta az iskola nevének a Benkő József nevet, benyújtva a tanfelügyelőség felé a hivatalos kérést, amit el is fogadtak. Így már 28 éve a Benkő József Általános Iskola nevet viseli az intézmény, de úgy gondolta, hogy nem elégszik meg ennyivel, így a tudós emlékére szobrot is állíttat, hogy méltó módon tudjunk emlékezni és fejet hajtani annak tiszteletére.

Mint megtudtuk, az ötlet valójában nem tőle származik, hiszen 1914 előtt szeretett volna a falu szobrot állítani szülöttjének – bizonyítja ezt a tényt egy akkori képeslap is –, de az első világháború közbeszólt, és megakadályozta ezt a kezdeményezést, ami azután feledésbe merült. Az újbóli szoborállítás ötlete néhai testvérétől, Benkő Hajnalka Esztertől származik, kinek hirtelen halála előtti kívánsága volt ez, és amelynek anyagi vonzatát is hátrahagyta testvérére, megbízva őt a kivitelezésben. A tanárnő elmondása szerint a falu egykori akarata mellett a Benkő név is kötelezte a kivitelezésben, tudniillik Árkos volt a Benkő család ősi fészke, ahonnan Bodokra is kerültek elszármazottak, ezt a tényt alátámasztja Kisgyörgy Zoltán történész állítása is. A tanárnőnek családfájában Székelyszáldobosról Bodokig sikerült visszavezetnie a származását, ezért nagyon nagy valószínűséggel állítható, hogy Benkő Józsefhez kötheti rokoni kapcsolat.

A mellszobrot a marosvásárhelyi Miholcsa József szobrászművész készítette el. A vasbeton alapú és műkő borítású mellszobor 93 cm magas, 70 cm széles, talapzatát a polgármesteri hivatal vállalta elkészíteni, az iskola előtti téren kap helyet. A talapzatra kerül még egy márványtábla is, amelyet a tervek szerint a jelenlegi lelkészi lakról fognak áthelyezni, ugyanis ott két tábla is jelzi a tudós születésének helyszínét. Az eltávolított tábla helyéről is gondoskodott a tanárnő, hiszen egy Benkő Józsefet ábrázoló domborművet készíttetett ugyancsak Miholcsa József szobrásszal, amelyet a szobor állításának napján fognak leleplezni. A szobor várható avatása, valamint a dombormű leleplezése szeptemberre tehető, legvalószínűbb időpont az iskolakezdés időpontja lenne. A szobor és a dombormű elkészítésének összértéke, amelyet Benkő Hajnalka Eszter hagyott hátra testvérének 7500 lej volt, a további költségeket – amelyek a hivatalos dokumentációkhoz és ügyintézéshez voltak szükségesek – Benkő Emőke tanárnő biztosította.

A mellszobrot a marosvásárhelyi Miholcsa József szobrászművész készítette

 

 

 

 

 

 

 

 

„Én ezt a megvalósítást nagy lépésnek tartom, mert úgy, ahogy a bardoci Cserey Ignác honvédezredesnek is sikerült kopjafát állítani tavaly a templomkertben, ezért úgy gondolom, hogy a helyi közösség feladatának és kötelességének kell tartsa, hogy a falu további nagy szülötteinek és nagy embereinek emléket állítson” – mondta a tanárnő.

 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Ajánló

SZÍNHÁZ Október 16-án, kedden 10 órától a Nagyvárad Táncegyüttes VANmeSE (rendező Folti Jolán) c. gyermekelőadása, 19 órától a Barbárok (rendező, koreográfus Györfi Csaba) c. táncelőadása tekinthető meg a Tamási Áron Színház nagytermében.   KÖNYVBEMUTATÓ * A Hegedűs Enikő szerkesztette Szent László király – Erdély védőszentje című albumot ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánián, október […]

A zene falakat bont

A zenei tehetséget egyformán osztották el – mondta meggyőződéssel Makkai Péter, a fogyatékkal élőket foglalkoztató sepsiszentgyörgyi Írisz Ház igazgatója azon a pénteki sajtótájékoztatón, amelyen a United by Music Románia alapítvány létrehozását jelentette be. – Közelebb kell hozni egymáshoz az egészségesek és fogyatékkal élők nagyon elkülönült világát, a zene az a nyelv, amelyet mindenki ért.

Hadiárvasorsok kötetbe foglalva

Csütörtökön, a kézdivásárhelyi Vigadó zsúfolásig telt díszterme hármas esemény helyszíne volt: Iochom István – Kiss Erika Hadiárvasors című kötetének bemutatója mellett hadiárva-találkozót és fotókiállítást rendeztek.

Röviden

FILM Október 14-én 19 órakor a zabolai Mikes-birtok rendezvénytermében levetítik az Egy és egy fél herceg című filmet. Ezt követően közönségtalálkozó Ana Lungu rendezőnő és Iris Spiridon színésznő jelenlétében. Moderátor: Anna Popa. SZACSVAY AKADÉMIA Október 14-én 18 órától, a Szacsvay Akadémia előadássorozat keretében Novák Csaba Zoltán történész, az RMDSZ marosvásárhelyi szenátora A Ceaușescu-rendszer magyarságpolitikája címmel […]

5. Bienállé

>> Október 12-én 17 órától Kamil Kocurek, a 4. Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíjasa Játékok küzdőtere című egyéni kiállításának megnyitója a MAGMAtemp-ben (Keresztes-ház, Gróf Mikó Imre u. 9.), 19 órától kiállítással egybekötött könyvbemutató Siklodi Zsolt, a Székelyföldi Grafikai Biennálé egykori kurátorának emlékére a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban. >> Október 13-án 18 órától díjátadó gálaműsor és a Luiza […]

Szüreti bál

A Szent Mihály Színjátszócsoport és a Háromszéki Népfőiskola Egyesület szüreti bált szervez a felsőlemhényi kultúrotthonban október 13-án 20 órától. Zenél: Molnár Hunor és Tuzson Loránd. Azt megelőzően, 14 órától szekeres, lovas hívogatásra kerül sor, indulás a felsőlemhényi iskola elől. Támogatók: KISZ, Rotrans. Belépő: 10 lej.

Székelyföldi napok

Október 12., péntek: a Kaptár dokumentumfilm-szemlére benevezett díjnyertes filmek vetítése (12.00 nagybaconi Konsza Samu Általános Iskola, 17.00 Sepsiszentgyörgy, Művész Mozi, 18.00 kézdiszentkereszti kultúrotthon). A Székely Könyvtár könyvsorozat bemutatója (19.00 Barót, Erdővidék Múzeuma, Kászoni Gáspár-terem); Táncoló Székelyföld – folklórműsor (19.00 Barót, művelődési ház). Rétyi Amatőr Színjátszók előadása (19.00 Sepsiszentkirály, kultúrház). Október 13., szombat: kalákában felépített, népi […]

Túrázás

>> A baróti Elveszett Világ Természetvédelmi, Turista és Barlangász Egyesület október 13-ára megszervezi a 13. Dénes István-emléktúrát. Célja a Vargyas-szoros természetvédelmi terület, illetve Homoródalmás község turisztikai látványosságainak felkeresése. Túravezető: Demeter Zoltán. Indulás 9 órakor autóbusszal Barótról, a bányairoda előtti parkolóból a Vargyas-szoros felé vezető aszfaltút végéig, ahonnan gyalogosan jutnak el az Orbán Balázs-barlang bejáratáig. Ott […]

Generációk világa a múzeumban

Szerdán a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban megnyitották Incze István (1905–1978) Kézdivásárhelyen született festőművész és családja Generációk világa című, közös kiállítását.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Csütörtökön 16:30 Pelyhes – Kalandra fel!. r. sz., 17:00 A végzet órája, 18:00 Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, 19:00 Johnny English újra lecsap., m. sz., 20:45 Egy kis szívesség, m. sz., 20:45 Lajkó – Cigány az űrben, r. f. SZÍNHÁZ A Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja meghívja […]

Könyv a hadiárvákról

Hadiárvasors címmel jelent meg Iochom István kézdivásárhelyi újságíró új könyve. A dokumentkötet visszaemlékezéseket tartalmaz olyan személyek részéről, akik a második világháború során elveszítették valamely hozzátartozójukat.

Kéthetes külföldi turné

Kéthetes külföldi turnén vesz részt az Osonó Színházműhely. A sepsiszentgyörgyi társulat, miután magyarországi kistelepüléseken játszott, Budapestre, majd Németországba utazik.

Ez egy jó találkozás(i hely)

Kedden új, ideiglenes helyszínen, a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban startolt a csíkszeredai Sapientia EMTE által indított új, második Ezüst Akadémia-tanév az 50 éven felüli hallgatók számára (ma Kézdivásárhelyen lesz a tanévnyitó). Örvendetes módon az érett korú, tudásszomjas tanulók zsúfolásig megtöltötték a templomot, közel felük másodéves akadémiás volt.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Szerdán a 16:30 Wheely, r. sz., 17:00 Luis és a Zűrlények, m. sz., 18:30 Ismael szellemei, 18:45 Aurora Borealis, r. f., 20:45 Venom, 20:45 Esti iskola, r. f.   KÖNYVBEMUTATÓ * Orbán Dezső Székely Gesta című művét október 10-én, szerdán a Székely Nemzeti Múzeumban mutatják be. * Iochom István–Kiss Erika Hadiárvasors című kötetének […]

Megszólalnak a harsonák

A hétvégén ismét kastélyos napra készülhetnek azok, akik értékelik épített örökségünket, és szeretnek járni a múlt feltáruló ösvényein. Erdővidéken a miklósvári Kálnoky-kastélynál szombaton, október 13-án szerveznek őszi családi napot.