A szobor az iskola előtt téren kap helyet, várhatóan iskolakezdéskor avatják

Benkő József szobra fogja díszíteni ősztől a bardoci általános iskola előtti teret – tudtuk meg Benkő Emőke nyugalmazott tanárnőtől. Bardoc nagy szülötte kétségkívül Benkő József (1740-1814) református lelkész, botanikus, történetíró és nyelvész, kinek nevét őrzi a falu általános iskolája, és szülőházának helyén található a jelenlegi lelkészi lak.

 

A tanárnő a rendszerváltás után, 1990-ben javasolta az iskola nevének a Benkő József nevet, benyújtva a tanfelügyelőség felé a hivatalos kérést, amit el is fogadtak. Így már 28 éve a Benkő József Általános Iskola nevet viseli az intézmény, de úgy gondolta, hogy nem elégszik meg ennyivel, így a tudós emlékére szobrot is állíttat, hogy méltó módon tudjunk emlékezni és fejet hajtani annak tiszteletére.

Mint megtudtuk, az ötlet valójában nem tőle származik, hiszen 1914 előtt szeretett volna a falu szobrot állítani szülöttjének – bizonyítja ezt a tényt egy akkori képeslap is –, de az első világháború közbeszólt, és megakadályozta ezt a kezdeményezést, ami azután feledésbe merült. Az újbóli szoborállítás ötlete néhai testvérétől, Benkő Hajnalka Esztertől származik, kinek hirtelen halála előtti kívánsága volt ez, és amelynek anyagi vonzatát is hátrahagyta testvérére, megbízva őt a kivitelezésben. A tanárnő elmondása szerint a falu egykori akarata mellett a Benkő név is kötelezte a kivitelezésben, tudniillik Árkos volt a Benkő család ősi fészke, ahonnan Bodokra is kerültek elszármazottak, ezt a tényt alátámasztja Kisgyörgy Zoltán történész állítása is. A tanárnőnek családfájában Székelyszáldobosról Bodokig sikerült visszavezetnie a származását, ezért nagyon nagy valószínűséggel állítható, hogy Benkő Józsefhez kötheti rokoni kapcsolat.

A mellszobrot a marosvásárhelyi Miholcsa József szobrászművész készítette el. A vasbeton alapú és műkő borítású mellszobor 93 cm magas, 70 cm széles, talapzatát a polgármesteri hivatal vállalta elkészíteni, az iskola előtti téren kap helyet. A talapzatra kerül még egy márványtábla is, amelyet a tervek szerint a jelenlegi lelkészi lakról fognak áthelyezni, ugyanis ott két tábla is jelzi a tudós születésének helyszínét. Az eltávolított tábla helyéről is gondoskodott a tanárnő, hiszen egy Benkő Józsefet ábrázoló domborművet készíttetett ugyancsak Miholcsa József szobrásszal, amelyet a szobor állításának napján fognak leleplezni. A szobor várható avatása, valamint a dombormű leleplezése szeptemberre tehető, legvalószínűbb időpont az iskolakezdés időpontja lenne. A szobor és a dombormű elkészítésének összértéke, amelyet Benkő Hajnalka Eszter hagyott hátra testvérének 7500 lej volt, a további költségeket – amelyek a hivatalos dokumentációkhoz és ügyintézéshez voltak szükségesek – Benkő Emőke tanárnő biztosította.

A mellszobrot a marosvásárhelyi Miholcsa József szobrászművész készítette

 

 

 

 

 

 

 

 

„Én ezt a megvalósítást nagy lépésnek tartom, mert úgy, ahogy a bardoci Cserey Ignác honvédezredesnek is sikerült kopjafát állítani tavaly a templomkertben, ezért úgy gondolom, hogy a helyi közösség feladatának és kötelességének kell tartsa, hogy a falu további nagy szülötteinek és nagy embereinek emléket állítson” – mondta a tanárnő.

 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

MŰVÉSZ MOZI Csütörtökön: 16.00 Mission Impossible – Utóhatás (am. akciófilm, kalandfilm, thriller, 147 p. ); 16.30 A fa alatt (izl.–fr. fekete komédia, 89 p.); 18.30 Sodródás (am. akciófilm, kalandfilm, dráma, 99 p.); 18.45 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 p.); 20.30 Mamma Mia! Sose hagyjuk abba (am. zenés vígjáték, m. sz., 113 p.); 20.45 Meg – […]

Két hónap múlva adásban

Tegnap a kézdialmási Avas-tető alatt a Csemetekert szomszédságában levő, Egerkút nevű részen második alkalommal szerveztek hagyományőrző kalákát. Az eseményen a Duna Televízió stábja is jelen volt, filmet készítve a kaszálásról.

Édes ízek fesztiválja

Idén szeptember 7–9. között zajlik a II. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja Sepsiszentgyörgyön. Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján kiderült, legalább húsz csapat benevezésére számítanak, megsütik Székelyföld kürtőskalácsát, és partnerséget kötnek a budapesti Kürtőskalácsfesztivált szervező Vitéz Kürtős csapatával.

Holtverseny az élen

Holtversenyben két alkotó végzett az élen a Pro Press Egyesület által meghirdetett fotópályázaton, amelyre Székelyföld természeti kincseit, páratlan kulturális örökségét, (nép)hagyományainak gazdagságát ábrázolni hivatott fényképfelvételekkel lehetett jelentkezni. Ezért az első hely tétjét megemeltük. A tét megemelése azzal jár, hogy mindketten részt vehetnek a Csernátonban szeptember 1–9. között zajló IKA alkotótáborban, a második helyért járó 500 […]

Színes napok

Vakációs hangulatban, de tartalmasan telik a nyár a kézdivásárhelyi Helen Doron Nyelviskolában. A július és augusztus folyamán zajlott táborok során a gyerekeket játszva tanulás és sok élmény várta.

Röviden

ZÁSZLÓAVATÁS Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján ünnepet ül Sárfalva és Szászfalu népe: egyrészt Szent István királyunk ezen a napon hunyt el, és ezen a napon ajánlotta országát Szűz Mária pártfogásába – így egyházi ünnepet tartanak, ünnepi szentmise lesz a Sárfalva és Szászfalu között levő nagytemplomban, tájékoztatott Bartos Károly plébános. A szentmise előtt, fél 12-kor a sárfalvi […]

Egymáshoz közelebb

Az Osonó Színházműhely a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával közösen augusztus 4–8. között szervezte meg az interetnikai drámatábort, amelyben román és magyar fiatalok vettek részt Temesvárról, Nagyszebenből, Marosvásárhelyről, Csíkszeredából és Sepsiszentgyörgyről.

A közös munka fontossága

Cserei Lázár, kézdialmási megyebíró tavaly, Szent János napján első alkalommal szervezte meg hagyományőrző szándékkal a kalákában zajló kaszálást az egykori Csemetéskert szomszédságában levő, Egerkút nevű részen. Idén repetát tartanak.

A nemzet levéltára

A Magyar Nemzeti Levéltár, amint a neve is jelzi, a nemzet egészének kulturális örökségét gyűjti össze, őrzi, óvja, rendszerezi és biztosítja ennek tudományos, illetve magáncélú kutatását. Közművelődési programjai által pedig fel szeretné kelteni az igényt történelmünk és elődeink tapasztalatainak a megismerése iránt – hangzott el a Bethlen Gábor-sátorban dr. Germuska Pál főosztályvezető által irányított beszélgetésen az idei Tusványoson.

Röviden

MŰVÉSZ MOZI * Kedden: 16.30 Barátom, Róbert Gida (am. animációs családi film, 110 p.); 16.30 A fa alatt (izl.–fr. fekete komédia, 89 p.); 18.30 Une vie violente (fr. dráma, 107 p.); 18.45 Meg – Az őscápa (am. akciófilm, horror, ); 20.45 Mamma Mia! Sose hagyjuk abba (am. zenés vígjáték, magy. szink., 113 p.); 21.00 Mission […]

Szép emlékekkel távozott

Tíz év szolgálat után új helyen folytatja papi hivatását Opra István korábbi szentkatolnai plébános, akinek a nevéhez több, a községben megtartott egyházi rendezvény is köthető.

Határvadászok Emlékútja

Ma a 32-es Határvadászok Emlékútja elnevezésű emlékkörút keretében Mező Ferenc-emléktúrát tartanak, találkozó 9.30-kor a katrosai csárdánál.

Nem volt könnyű az élet

Családias hangulatú, hegedűjátékkal és nótaszóval fűszerezett író-olvasó találkozónak adott otthont csütörtök este az uzoni Erdélyi Lajos Könyvtár előadóterme. A szépszámú érdeklődők megismerkedhettek Préda Barna második, Azok az évegcsűri legények címet viselő, frissen megjelent könyvével, melyet elsőként a nagyközségben mutattak be.

Az 5. SIC Feszt – Székelyföldi Szabadegyetem programja

Péntek, augusztus 10. 10.00–11.00 Megnyitó (előadósátor) • Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke • Oltean Csongor MIÉRT-elnök • Kelemen Szilárd Péter HÁRIT-elnök • Laczikó Enikő, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője • Márton Árpád parlamenti képviselő 11.00–12.00 Ismerd meg Háromszéket kvíz (előadósátor) • Jánó Szabolcs, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület vezetője • Fazakas-Csoma Szidónia, a Kovászna […]

Ajánló

FALUNAP Vasárnap Bereckben falunapot tartanak. Az esemény 10.30-kor ünnepi szentmisével kezdődik, Dimény Zoltán polgármester megnyitóbeszéde 12.30-kor hangzik el, amit a berecki Comenius-iskola műsora követ. Délután 16 órától Syntia, utána Angie, Maria Olteanu és Varga Kinga lép színpadra. Este fél kilenctől a Role koncertezik, majd a népünnepély 22.30-kor tűzijátékkal ér véget. TRABANTTALÁLKOZÓ Hétvégén a DRE Racing […]