A szobor az iskola előtt téren kap helyet, várhatóan iskolakezdéskor avatják

Benkő József szobra fogja díszíteni ősztől a bardoci általános iskola előtti teret – tudtuk meg Benkő Emőke nyugalmazott tanárnőtől. Bardoc nagy szülötte kétségkívül Benkő József (1740-1814) református lelkész, botanikus, történetíró és nyelvész, kinek nevét őrzi a falu általános iskolája, és szülőházának helyén található a jelenlegi lelkészi lak.

 

A tanárnő a rendszerváltás után, 1990-ben javasolta az iskola nevének a Benkő József nevet, benyújtva a tanfelügyelőség felé a hivatalos kérést, amit el is fogadtak. Így már 28 éve a Benkő József Általános Iskola nevet viseli az intézmény, de úgy gondolta, hogy nem elégszik meg ennyivel, így a tudós emlékére szobrot is állíttat, hogy méltó módon tudjunk emlékezni és fejet hajtani annak tiszteletére.

Mint megtudtuk, az ötlet valójában nem tőle származik, hiszen 1914 előtt szeretett volna a falu szobrot állítani szülöttjének – bizonyítja ezt a tényt egy akkori képeslap is –, de az első világháború közbeszólt, és megakadályozta ezt a kezdeményezést, ami azután feledésbe merült. Az újbóli szoborállítás ötlete néhai testvérétől, Benkő Hajnalka Esztertől származik, kinek hirtelen halála előtti kívánsága volt ez, és amelynek anyagi vonzatát is hátrahagyta testvérére, megbízva őt a kivitelezésben. A tanárnő elmondása szerint a falu egykori akarata mellett a Benkő név is kötelezte a kivitelezésben, tudniillik Árkos volt a Benkő család ősi fészke, ahonnan Bodokra is kerültek elszármazottak, ezt a tényt alátámasztja Kisgyörgy Zoltán történész állítása is. A tanárnőnek családfájában Székelyszáldobosról Bodokig sikerült visszavezetnie a származását, ezért nagyon nagy valószínűséggel állítható, hogy Benkő Józsefhez kötheti rokoni kapcsolat.

A mellszobrot a marosvásárhelyi Miholcsa József szobrászművész készítette el. A vasbeton alapú és műkő borítású mellszobor 93 cm magas, 70 cm széles, talapzatát a polgármesteri hivatal vállalta elkészíteni, az iskola előtti téren kap helyet. A talapzatra kerül még egy márványtábla is, amelyet a tervek szerint a jelenlegi lelkészi lakról fognak áthelyezni, ugyanis ott két tábla is jelzi a tudós születésének helyszínét. Az eltávolított tábla helyéről is gondoskodott a tanárnő, hiszen egy Benkő Józsefet ábrázoló domborművet készíttetett ugyancsak Miholcsa József szobrásszal, amelyet a szobor állításának napján fognak leleplezni. A szobor várható avatása, valamint a dombormű leleplezése szeptemberre tehető, legvalószínűbb időpont az iskolakezdés időpontja lenne. A szobor és a dombormű elkészítésének összértéke, amelyet Benkő Hajnalka Eszter hagyott hátra testvérének 7500 lej volt, a további költségeket – amelyek a hivatalos dokumentációkhoz és ügyintézéshez voltak szükségesek – Benkő Emőke tanárnő biztosította.

A mellszobrot a marosvásárhelyi Miholcsa József szobrászművész készítette

 

 

 

 

 

 

 

 

„Én ezt a megvalósítást nagy lépésnek tartom, mert úgy, ahogy a bardoci Cserey Ignác honvédezredesnek is sikerült kopjafát állítani tavaly a templomkertben, ezért úgy gondolom, hogy a helyi közösség feladatának és kötelességének kell tartsa, hogy a falu további nagy szülötteinek és nagy embereinek emléket állítson” – mondta a tanárnő.

 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

MŰVÉSZ MOZI Péntek 16.15 Az igazi csoda (am. családi film, m. sz., 113 p.); 17.00 Kutyaparádé (am. akció-vígjáték, r. sz., 92 p.); 18.30 Deadpool 2 (am. akció-vígjáték, 120 p.); 18.45 Egy lélegzetnyire (fr.–kan. sci-fi, m. sz.); 20.30 Valami Amerika 3. (magyar játékfilm, 103 p.); 20.45 Solo – Egy Star Wars-történet (am. sci-fi, 135 p.). Szombat […]

Jókedvre derít és fitten tart

Várakozáson felül sok bentlakó kapcsolódott be abba a zenés foglalkozásba, amelyet a Közegészségügyi Igazgatóság és a Philadelphia Pro familia Support egyesület zeneterapeutáinak közreműködésével szervezett a Za­thurecky Berta Idősotthon.

„Példamutató életet élt”

Csütörtökön a kézdivásárhelyi közösségi szolgáltatási komplexumban emléknapot tartottak báró Szentkereszty Stefánia halálának 112. évfordulója alkalmából.

Csodálják és vásárolják!

Csütörtökön nyitották meg a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás parkban a helyi önkormányzat és az Assa Divi Kft. által 2009 óta közösen szervezett, négy napig tartó dísznövény-kiállítást és -vásárt.

Testvérek között

Bernád Ilona szülésznő, néprajzos és szakíró több mint két és fél évtizede járja nyitott szemmel, befogadó elmével és érzékeny lélekkel a nagyvilágot. A Kőrösi Csoma Sándor Napok alkalmából évente megszervezett tudományos értekezlet rendszeres előadójaként ebben az esztendőben négy földrész 55 országában tett utazásai során magyarként szerzett tapasztalataiból osztott meg néhányat a jelenlévőkkel. Az elhangzottakból az alábbiakban nyújtunk ízelítőt.

Röviden

MŰVÉSZ MOZI Csütörtök 16.30 Maja, a méhecske – A mézcsata (ném.-auszt. családi animációs, m. sz., 83 p.); 16.45 Loving Vincent (ang.-len. animációs, 95 p.); 18.30 Deadpool 2 (am. akció-vígjáték, 120 p.); 18.30 Jusqu’à la garde (fr. dráma); 20.30 Valami Amerika 3. (magyar játékfilm, 103 p.); 20.45 Solo: Egy Star Wars-történet (am. sci-fi, 135 p.).   […]

Csendőrök vonultak

Nagyajtán a román csendőrség képviselői idén is megemlékeztek arról a két egykori társukról, akik 1921-ben (egyes források szerint 1926-ban) a faluban vesztették életüket, miközben el akarták fogni Pálffy (Pálfi) Sándort.

Együtt testben és lélekben

A kézdivásárhelyi sportiroda és partnerei június 4–10. között hatodik alkalommal rendezi meg a Család és egészség hetét. A szervezők a részleteket sajtótájékoztatón ismertették

Vidám két óra az egészségért

Az idei második Mozgó délutánt szervezte meg a Zöld Nap Egyesület, partnerségben a kézdivásárhelyi sportirodával. Az esemény kedd délután szabadtéren, a sportcsarnok környékén zajlott, a megszokottnál több érdeklődőt, kíváncsiskodót vonzva.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Szerda 16.30 Jönnek a kacsák (am.-kínai animációs film, m. sz., 91 p.); 16.45 Jönnek a kacsák (r. sz.); 18.30 Deadpool 2 (am. akció-vígjáték, 120 p.); 18.30 A bosszú (fr. akció-thriller, 108 p.); 20.45 Túl szexi lány (kín.-ang. vígjáték); 21.00 Valami Amerika 3. (magyar játékfilm, 103 p.). Pénztár nyitvatartás és telefonos helyfoglalás 15 órától, […]

Családi batyus piknik

Május 24-én a szentbenedeki Kornis-kastélyban kezdődik, majd május 26-án és 27-én Zabolán, Miklósváron, Gyaluban, Marosvécsen és Maroshévízen folytatódik a PIKNIK – Nyitott Kastélyok Hete című rendezvénysorozat, amellyel a Kastély Erdélyben Koalíció a nemzetközi Private Heritage Week elnevezésű kezdeményezéshez csatlakozik.

Az elfeledett parancsnok

Nemcsak a nagy egyesülés centenáriuma van az idén, a Székely Nemzeti Tanács fennállásának és az önrendelkezésért folytatott harc is százéves múltra tekint vissza. Ennek tiszteletére a Sepsiszéki Székely Tanács ünnepi műsorra hívta tagjait és az érdeklődőket a Bod Péter Megyei Könyvtárba.

Diákoktól volt hangos a tér

Diákok hangjától, zenétől volt hangos, és díszes ruháktól, egyedi zászlóktól színes Sepsiszentgyörgy főtere hétvégén, a 14. Háromszéki Diáknapok alatt. A háromnapos rendezvényre sport, majális és kultúra témákban várták a fiatalokat. Ők meg vonultak, szép számmal!

Röviden

MŰVÉSZ MOZI Ma: 16.00 Az igazi csoda (am. családi film, m. sz., 113 p., magy. szink.); 16.45 Maja, a méhecske – A mézcsata (ném.–auszt. animációs film, rom. szink., 83 p.); 18:30 Túl szexi lány ((kín.–ang. vígjáték); 18.45 Valami Amerika 3. (magy. játékfilm, 103 p.); 20.45 Deadpool 2 (am. akció–vígjáték, 120 p.); 21.00 Jusqu’à la garde […]

Lehetőség erdélyi zenekaroknak és DJ-knek

A marosvásárhelyi VIBE közönségszavazással választ ki öt fellépőt a fesztivál idei kiadására. A versenyre bármilyen romániai, saját produkciót bemutató zenekar, illetve minimum hat számból álló mixet összeállító DJ jelentkezhet.