Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A sebész ágya a galériában

A sebész ágya a galériában Kultúra

Csütörtökön a kézdivásárhelyi Vigadó Galériában, a 14. Vigadó Akadémia keretében mutatták be a kézdivásárhelyi születésű, jelenleg Magyarországon élő Baka Dorottya (P. T. Soredo) A sebész ágya című pszicho-thrillerét.

A termet zsúfolásig megtöltő érdeklődőket Szöllősi Tamás KVISZ-elnök, a szerző beszélgetőpartnere köszöntötte a tavaly márciusban Magyarországon megjelent könyv bemutatóján, majd az általa „művészeti polihisztornak” titulált szerzőnek tette fel kérdéseit. A könyv borítóját és az egyes fejezetek elején található grafikákat is jegyző Baka Dorottya elmondta, az önkifejezésben remekül kiegészíti egymást a festészet, a grafika és az írás, azonban mindig is utóbbi volt a kedvence.

A téma kapcsán kifejtette, „volt egy olyan álmom, mintha egy filmet néztem volna. Mentem a kamerával, láttam az egész történetet, minden apró részletet, előbb saját szememmel, majd a két főszereplő szemszögéből. Reggel lejegyeztem, arra gondolva, milyen érdekes, hogy a külvilágban keresünk témát, holott az bennünk van”. Hozzátette, bár morbid a történet, mégis sajátjának érzi, hiszen ő álmodta, és könnyű volt megírni, hiszen „az álomban minden megvolt”.

A P. T. Soredo írói álnévről elmondta, azért nem saját neve alatt jelentette meg regényét, mert nem szerette volna, ha a magyar név az olvasókat valamilyen módon befolyásolja. Hozzátette, a szereplőknek és a könyvben előforduló helyeknek sincs nevük. „Úgy gondoltam, úgy lesz mindenki sajátja a történet, ha a tudatalattijából egy jungi asszociációval azt vetíti rá, amit szeretne.”

A címről megtudhattuk, a történet egyik főszereplője egy plasztikai sebész, másrészt az ágyban végzett dolgainkról nem szoktuk beszélni, legyen szó a szülésről, a szeretkezésről vagy éppen a halálról. „Barátaim, ismerőseim, mielőtt kezükbe vették a könyvet, azt hitték, »A szürke ötven árnyalata«-szerű szado-mazo-történet. Azonban ebben az ágyban nem szeretkeznek, itt valami sokkal tabubb témáról van szó, ám úgy gondolom, hogy ez azért mindenkinek egy kicsit pedzi a fantáziáját, ezért választottam ezt a címet”.

A fejezetcímek a hét fő erény, ugyanis a könyvben a szerző azt a nyilvánvalónak vélt ellentétet próbálja boncolgatni, ami a hét főbűn és a hét erény között meghúzódik. „Nem mindig nyilvánvaló ez az ellentét, a könyvben szereplő nő a hét fő erény szerint próbál élni, mégis a hét főbűn áldozata lesz”. A továbbiakban megtudtuk, A sebész ágya megjelenése óta Baka Dorottya már írt két, eddig kiadatlan regényt, egy szimbolikus fejlődéstörténetet, illetve egy sci-fit.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük