Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A határidő, mint múzsa

A határidő, mint múzsa Kultúra

Csütörtök este a kézdivásárhelyi Vigadó Galériában nagyszámú érdeklődő előtt nyitották meg Könczey Elemér grafikus Deadline / Határidő című karikatúra-kiállítását.
A jelenlévőket a tárlatot méltató Deák Ferenc magyartanár üdvözölte, aki bevallása szerint Könczey Elemér Fejadag című karikatúra kötetének nagy kedvelője. Hangsúlyozta, Könczey karikatúráival elviselhetővé teszi a nehézséget, a zsarnokságot, ugyanakkor látni, gondolkodni tanít. „Játszva mutatja, hogy változik a világ, és mi is változunk benne”, fejtette ki. Örömmel nyugtázta, hogy Határidő címmel készül a céhes városban másodszor kiállító (először 2009-ben, Fejadag – szerk.) grafikus, karikaturista harmadik válogatáskötete.
A méltatás után György Botond stand-up humorista, a Humorfesztivál egykori nyertese, jelenlegi főszervezője nevettette meg a közönséget, majd Könczey Elemér vetített képes előadásában eddigi pályáját és munkáit ismertette, majd a műhelytitkokba is beavatott, megjegyezve, karikatúrát annyira egyszerű rajzolni, hogy meggyőződése, az előadás után minden jelenlévő képes lesz rá. A tárlat címéről elmondta, „van egy mondás, amely szerint, ha nem lenne határidő, soha, semmi nem készülne el. (…) Stresszben élünk, óriási nyomás van rajtunk, és úgy vélem, a humor az, ami néha tudja feledtetni ezt a rohanást.” Hozzátette, „amióta karikatúrát rajzolok, a lapzárta határozza meg nagyrészt az életemet, a falon látható rajzok túlnyomó része nem készült volna el a határidő szorítása nélkül.”
A rajz, a téma és a poén a karikatúra elengedhetetlen elemei, és munkája során figyel arra, hogy a karikatúra ne csak kinevettessen, hanem egyfajta figyelmeztetés és bírálat is legyen benne. „Nemcsak az a cél, hogy a szemlélő elmosolyodjon, hanem gondolkozzon el, kattanjon egyet a fejében az ábrázolt gondolat”. Az általa művelt napilapos sajtókarikatúra legfőbb jellemzői az időszerűség, a gyors reagálás, ugyanakkor rendkívül fontos a közérthetőség, mutatott rá. A grafikusművész úgy véli, nincs olyan határ az alkotásban, amit ne léphetne át, bármit és bárkit lehet kritizálni, azonban nem mindegy, hogyan tálaljuk azt, fejtette ki a két évvel ezelőtti Charlie Hebdo-tragédia kapcsán. „A tabutémát nem szabad elkerülni, ám okosan kell bánni vele”, summázott.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük