Állást kereső fiatal a megyei munkaerő-ügynökség székhelyén

A szociális segély odaítélésének szigorításával, illetve a munkaadók támogatásával próbálják bevonni a munkaerő piacra a sérülékeny társadalmi csoportokat. Két olyan intézkedést is hozott a kormány, amely nem a munkanélküliséget, hanem a munkahelyteremtést támogatja.

 

A napokban fogadták el a kormányrendeletet, amely az eddigi 900 lejről 2250 lejre emeli annak a támogatásnak az összegét, amelyet a munkaadók igényelhetnek, ha például munkanélkülieket és szociális segélyből élőket alkalmaznak. A másik rendelkezés a szociális segélyből élőket érinti, hiszen 12 hónapig megvonják tőlük a támogatást, ha visszautasítják a felajánlott munkalehetőséget, vagy nem vesznek részt a munkaerő-ügynökség képzésein.

 

Felpörgetheti a munkaerő piacot az új támogatás

Azok a munkaadók, akik teljes munkaidővel, meghatározatlan időtartamra alkalmaznak frissen elvégzett fiatalt, 12 hónapon keresztül havi 2250 lejes támogatásban részesülnek minden egyes frissen végzett után. Akik meghatározatlan időtartamra, teljes állásban alkalmaznak tanulmányaikat befejező, fogyatékkal élőket, 18 hónapig havi 2250 lejes támogatásban részesülnek. Egy évig megkaphatják a havi 2250 lejes támogatást azok a munkaadók is, akik 45 év fölötti munkanélkülieket, hosszú ideje munkanélküli személyeket, vagy olyan fiatalokat alkalmaznak, akiknek soha nem volt munkahelyük. A támogatást azok a munkáltatók is megkapják, akik gyermeküket egyedül nevelő munkanélkülieket alkalmaznak. A felsorolt esetekben a támogatás feltétele, hogy a munkáltató legalább 18 hónapon keresztül fenntartsa az alkalmazott munkaviszonyát. A támogatást lehívhatják viszont azok is, akik teljes munkaidővel alkalmaznak 5 évvel a nyugdíjkorhatár előtt álló munkanélkülieket vagy inasi, illetve gyakornoki szerződést kötnek, de ez esetben nem kötelező 18 hónapig fenntartsák az illető munkaviszonyát. A kormányrendelet azonban nem vonatkozik azokra a cégekre, amelyek vakáció idejére alkalmaznak diákokat, esetükben a munkaadó továbbra is csak 250 lejes támogatást igényelhet.

 

Munkavállalásra ösztönzik a munkaképes segélyezetteket

 

Kelemen Tibor, a Kovászna Megyei Munkaerő-ügynökség vezetője szerint a felnövekvő nemzedékekre lesz nevelő hatással a szociális segély odaítélésének szigorítása, eddig ugyanis sokan megtalálták a törvényes kiskaput, hogy ne vállalják el a felkínált munkalehetőséget, de részesüljenek az állami támogatásban. A módosítás értelmében, aki visszautasítja a felajánlott munkalehetőséget, vagy nem vesz részt szakmai képzéseken, elveszíti a szociális segélyt, és csak 12 hónap után kérvényezheti azt újra.

Kelemen rámutatott, eddig is megvonták a segélyt, ha valaki visszautasított egy felkínált állást, de az illető a következő hónapban újra kérvényezhette, hogy visszavegyék a nyilvántartásba. A munkaügyi szakember szerint a 2250 lejes támogatás révén a munkaképeseknek vélhetően már nem éri meg, hogy szociális segélyből éljenek, ha jól kereshetnek, és ez felpörgetheti a foglalkoztatást. Úgy véli, a 2250 lejes bértámogatás valójában burkolt minimálbér emelésként is értelmezhető. Magyarázata szerint ugyanis nem életszerű, hogy egy addig szociális segélyből élő szakképzetlen személy az állami támogatásból 2250 lej bért kapjon, míg ugyanannál a cégnél egy szakképzett munkás 1900 lejes minimálbért keressen. Véleménye szerint a kormány ezzel az intézkedéssel veszi rá a vállalkozókat, hogy emeljék a minimálbért, hiszen ha élni akarnak az állami támogatással – márpedig ezeket a támogatásokat mindenki szereti –, akkor a többi alkalmazottnak is meg kell emelni a fizetését, hogy elérje vagy meghaladja a munkanélküli vagy szociális segélyezettként alkalmazott személy támogatott bérét.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Közgazdász-vándorgyűlés Október 5–7. között Sepsiszentgyörgyön tartja legjelentősebb szakmai rendezvényét a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT). A Versenyképesség 2020 – kié legyen a 21. század? című rendezvényre 35 előadót és mintegy 250 résztvevőt várnak. A kétnapos programsorozaton arra keresik a választ, hogy milyen eszközökkel, milyen kommunikációs stílust alkalmazva, milyen stratégiákkal érhetik el és tarthatják meg versenyképességüket […]

Jól teljesítettek a cégek

Eredményesebbek lettek a háromszéki cégek, nőtt a vállalkozói kedv is, viszont súlyos a munkaerőhiány, derült ki a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2017-re vonatkozó elemzéséből. Az elmúlt évi pénzügyi mérlegek alapján tavaly 4806 cég tevékenykedett Háromszéken, ez 233-mal több mint egy évvel korábban, vagyis nőtt a vállalkozói kedv. A 4806 cég üzleti forgalma 6 milliárd lej volt, ami 7,3 százalékkal nőtt. A cégek nyeresége 484,2 millió lejt volt, ami ugyancsak 5,5 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest.

Nem támogatás, hanem kölcsön!

Hamarosan az állam által garantált, kamatmentes kölcsönt kaphatnak azok a 16 és 55 év közötti személyek, akiknek ugyan nincs jövedelmük, de valamilyen engedélyezett oktatási rendszerben, vagy felnőttképzésben vesznek részt.

Röviden

Kapcsolatépítés borkóstolóval A Junior Business Club (JBC) egyesület ismét megszervezi a már hagyománnyá vált Wine & Networking borkóstolót, a térség legnagyobb kapcsolatépítő eseményét. A rendezvény pénteken 18.30-kor kezdődik a Fidelitas Hotel Spa & Conference rendezvénytermében, tájékoztatott Karácsony Zsolt. A JBC elnöke elmondta, Héjja Huba Ferencz, a Kékfrankos Borház tulajdonosa beszél a borokról, és a kóstolások […]

Elkerülni a buktatókat

„Nincs tökéletes vállalkozás, ez az állapot csak rövid időre valósítható meg, mert a körülmények folyamatosan változnak, ehhez alkalmazkodni és tanulni kell”, hangzott el az Asimcov szövetség és az InnoHub közösségi tér Accelerator nevű vállalkozásfejlesztési programjának indítóján.

BioVill: értékes tüzelőanyag

Kovászna megye országos szinten élen jár az energetikailag önellátó mintatelepülések kialakítása tekintetében. Esztelneken és Gelencén az elmúlt években pékségek, fűrésztelepek, iskolák, polgármesteri hivatalok, panziók és magánházak is faőrleménnyel működő fűtésrendszereket építettek ki.

Gyere le egy sörre, a víz alá!

A háromszéki Dálnokon nyílt meg a világ első víz alatti sörözője, amely egyedi szórakozási lehetőségeket kínál nemcsak a búvártársadalomnak, hanem a merülni nem tudó, de különleges élményeket kereső társaságoknak is.

Röviden

Nyereséges a paradicsomtermesztés Télen, a háromszéki piacokon várhatóan gazdag lesz a kínálat a helyben termesztett paradicsomból. Sikeresnek bizonyult a Mezőgazdasági Minisztérium által tavaly indított, paradicsomtermesztést támogató program, amelynek keretében 3000 eurós támogatást kaphatnak azok a gazdák, akik fóliasátorban vagy üvegházban megtermelik, és az értékesítést a primőr kerti zöldségekből hiányt jelentő téli és kora tavaszi hónapokra […]

Fejlődő mezőgazdaságunk

Az idei szeszélyes időjárás – a tavaszi szárazság és a hosszas nyári esőzések – ellenére jónak ígérkeznek a termésátlagok, véli Könczei Csaba.

Minimálbér helyett minimum órabér

A Romániai Munkáltatók Szövetsége (UNPR) megreformálná a garantált bérminimum rendszerét. A hétvégi országos konferenciáján a hazai munkaadókat tömörítő szervezet több ajánlást is megfogalmazott a kormány számára, amelyet bemutattak a jelen levő Eugen Teodorovici pénzügyminiszternek és Dantes Bratunak, a Munkafelügyelőség országos vezetőjének.

Röviden

Növelte forgalmát a Nexxon és a Bertis Az elmúlt esztendőben növelni tudta forgalmát a kézdivásárhelyi gumiabroncs-forgalmazó cég, a Nexxon, írja a Ziarul Financiar. A gazdasági napilap a pénzügyminisztérium adataira hivatkozva közölte, hogy a háromszéki vállalkozás tavaly 153,8 millió lejes forgalmat bonyolított le, ez 18,5 százalékkal több, mint 2016-ban. Tavaly a Nexxon 5,2 millió nettó profitot […]

Terjed a sertéspestis

Büntetik a disznókat szabadon engedő állattartókat és esztenákat, megtizedelik a háromszéki vaddisznóállományt, és ritkítják a ragadozókat. A Kovászna megyei hatóságok állandó készültségben vannak, és fokozott ellenőrzésekkel próbálják megelőzni, hogy a térségben is felbukkanjon a sertéspestis-járvány, amely hatalmas gazdasági károkat okozott már több megyében is.

Ne legyen rémálom a nyaralás

Megtisztítja az utazási irodák piacát és nagyobb védelmet biztosít az ügyfeleknek az új jogszabály. Az utazási irodák működését szabályzó 2018/2-es kormányrendelet szeptember 2-án lép életbe, és a jelenleginél szigorúbb feltételekhez köti a turisztikai szolgáltatók működését annak érdekében, hogy csőd esetén megvédje ügyfeleiket. Ezzel az intézkedéssel szeretnék megerősíteni a hazai turisták bizalmát az utazási irodák iránt, hiszen nagyobb védelmet élveznek, mintha közvetítők kihagyásával, interneten foglalnának szállást maguknak.

Röviden

Közgazdász-vándorgyűlés Idén Sepsiszentgyörgyön tartja legjelentősebb szakmai rendezvényét a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT). A Versenyképesség 2020 – kié legyen a 21. század? című rendezvényre 35 előadót és mintegy 250 résztvevőt várnak. A huszonhetedik közgazdász vándorgyűlést október 5–7. között szervezik, tájékoztatott Bogdán Laura. Az RMKT Kovászna megyei szervezetének elnöke szerint az idei rendezvény fő témája az […]

A munkavállalást ösztönzik

A cégek akut munkaerőgondját rendezné és a fiatalok hazai boldogulását ösztönzi az augusztus 18-án életbe lépett gyakornoki (internship) törvény. A fiatalok számára előny, hogy még tanulmányi éveik alatt szakmai tapasztalatra és kapcsolati tőkére tehetnek szert, míg a munkaerőhiánnyal küzdő cégek és közintézmények saját képükre formálhatják a fiatal munkaerőt, ráakadhatnak olyan tehetségekre, akiket szívesen alkalmaznak és állami támogatásban is részesülhetnek.