Állást kereső fiatal a megyei munkaerő-ügynökség székhelyén

A szociális segély odaítélésének szigorításával, illetve a munkaadók támogatásával próbálják bevonni a munkaerő piacra a sérülékeny társadalmi csoportokat. Két olyan intézkedést is hozott a kormány, amely nem a munkanélküliséget, hanem a munkahelyteremtést támogatja.

 

A napokban fogadták el a kormányrendeletet, amely az eddigi 900 lejről 2250 lejre emeli annak a támogatásnak az összegét, amelyet a munkaadók igényelhetnek, ha például munkanélkülieket és szociális segélyből élőket alkalmaznak. A másik rendelkezés a szociális segélyből élőket érinti, hiszen 12 hónapig megvonják tőlük a támogatást, ha visszautasítják a felajánlott munkalehetőséget, vagy nem vesznek részt a munkaerő-ügynökség képzésein.

 

Felpörgetheti a munkaerő piacot az új támogatás

Azok a munkaadók, akik teljes munkaidővel, meghatározatlan időtartamra alkalmaznak frissen elvégzett fiatalt, 12 hónapon keresztül havi 2250 lejes támogatásban részesülnek minden egyes frissen végzett után. Akik meghatározatlan időtartamra, teljes állásban alkalmaznak tanulmányaikat befejező, fogyatékkal élőket, 18 hónapig havi 2250 lejes támogatásban részesülnek. Egy évig megkaphatják a havi 2250 lejes támogatást azok a munkaadók is, akik 45 év fölötti munkanélkülieket, hosszú ideje munkanélküli személyeket, vagy olyan fiatalokat alkalmaznak, akiknek soha nem volt munkahelyük. A támogatást azok a munkáltatók is megkapják, akik gyermeküket egyedül nevelő munkanélkülieket alkalmaznak. A felsorolt esetekben a támogatás feltétele, hogy a munkáltató legalább 18 hónapon keresztül fenntartsa az alkalmazott munkaviszonyát. A támogatást lehívhatják viszont azok is, akik teljes munkaidővel alkalmaznak 5 évvel a nyugdíjkorhatár előtt álló munkanélkülieket vagy inasi, illetve gyakornoki szerződést kötnek, de ez esetben nem kötelező 18 hónapig fenntartsák az illető munkaviszonyát. A kormányrendelet azonban nem vonatkozik azokra a cégekre, amelyek vakáció idejére alkalmaznak diákokat, esetükben a munkaadó továbbra is csak 250 lejes támogatást igényelhet.

 

Munkavállalásra ösztönzik a munkaképes segélyezetteket

 

Kelemen Tibor, a Kovászna Megyei Munkaerő-ügynökség vezetője szerint a felnövekvő nemzedékekre lesz nevelő hatással a szociális segély odaítélésének szigorítása, eddig ugyanis sokan megtalálták a törvényes kiskaput, hogy ne vállalják el a felkínált munkalehetőséget, de részesüljenek az állami támogatásban. A módosítás értelmében, aki visszautasítja a felajánlott munkalehetőséget, vagy nem vesz részt szakmai képzéseken, elveszíti a szociális segélyt, és csak 12 hónap után kérvényezheti azt újra.

Kelemen rámutatott, eddig is megvonták a segélyt, ha valaki visszautasított egy felkínált állást, de az illető a következő hónapban újra kérvényezhette, hogy visszavegyék a nyilvántartásba. A munkaügyi szakember szerint a 2250 lejes támogatás révén a munkaképeseknek vélhetően már nem éri meg, hogy szociális segélyből éljenek, ha jól kereshetnek, és ez felpörgetheti a foglalkoztatást. Úgy véli, a 2250 lejes bértámogatás valójában burkolt minimálbér emelésként is értelmezhető. Magyarázata szerint ugyanis nem életszerű, hogy egy addig szociális segélyből élő szakképzetlen személy az állami támogatásból 2250 lej bért kapjon, míg ugyanannál a cégnél egy szakképzett munkás 1900 lejes minimálbért keressen. Véleménye szerint a kormány ezzel az intézkedéssel veszi rá a vállalkozókat, hogy emeljék a minimálbért, hiszen ha élni akarnak az állami támogatással – márpedig ezeket a támogatásokat mindenki szereti –, akkor a többi alkalmazottnak is meg kell emelni a fizetését, hogy elérje vagy meghaladja a munkanélküli vagy szociális segélyezettként alkalmazott személy támogatott bérét.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Ünnepelnek a háromszéki könyvelők   Július 13-án, pénteken 15 órától a sepsiszentgyörgyi Kolcza vendéglőben tartják a Kovászna megyei könyvelők éves találkozóját. Benkő Pál ,a Hites Könyvelők és Könyvvizsgálók Szervezetének (CECCAR) Kovászna megyei elnöke arról tájékoztatott, hogy a romániai könyvelési szakma 97. évfordulóját ünneplik meg. Ez alkalommal bemutatják a Kovászna megyében tevékenykedő könyvelők toplistáját is. Az […]

„Szegény gazdagokat” vizsgálnak

Egy nemrégiben életbe lépett pénzügyminisztériumi rendelet értelmében a pénzügyi ellenőrök magán- vagy jogi személyek feljelentése nyomán is indíthat vagyonosodási vizsgálatot fényűzően élő, de hivatalosan keveset kereső magánszemélyeknél.

Röviden

Kevesebb helyen fizethetünk bankkártyával! Miközben folyamatosan nő a bankkártyával fizetők száma, a parlament „kiherélte” a bankkártyák széleskörű használatát lehetővé tévő törvényt. Egy nemrégiben elfogadott módosítás szerint csak az 50 ezer euró fölötti éves üzleti forgalmat lebonyolító vállalkozásoknak kötelező bankkártyás fizetést biztosítani ügyfeleiknek. Eddig a 10.000 eurós forgalmat megvalósító boltoknak volt kötelező a bankkártyás fizetés biztosítása. […]

Adókedvezmény pontosságért

Tízezer háromszéki adófizetőnek kell július 16-ig kitöltenie az idén életbe lépett egységes adónyilatkozatot. Eddig mintegy 4000-en tettek eleget ennek a kötelezettségüknek, a többi 6000-nek kevesebb mint két hét áll még a rendelkezésére, hogy online vagy papír alapon nyilatkozzon arról, a munkaszerződéses fizetése mellett milyen más jövedelmet valósított meg, magyarázta lapunk érdeklődésére a Kovászna Megyei Pénzügyi Igazgatóság (ANAF) szakembere.

Esély a termelőknek!

Hegyvidéki termék (produs montan) minősítés megszerzésére ösztönzik a háromszéki gazdákat és termelőket, ugyanis ez ingyenesen és viszonylag egyszerűen megszerezhető, viszont hosszú távon gazdasági hasznot hozhat a birtokosának, hívta fel a figyelmet Könczei Csaba.

Röviden

Nincs „ingyen malac” A feldolgozók számára nem vonzó a kormány által meghirdetett mangalica- és báznaisertés-program, mondta Könczei Csaba. A mezőgazdasági igazgatóság vezetője szerint Háromszéken mintegy 700 „ingyen malacot” igényeltek, de kevés a rendelkezésre álló mangalica és báznai állomány. Legnagyobb gond, hogy a kormányprogram nem elég ösztönző a feldolgozóknak. Keveslik a kilogrammonkénti 11 lejes árat, viszont […]

Mire érdemes figyelni?

A munkaügyi és a külhoni románokért felelős minisztériumok tanulmánya szerint a 2017–2020-as időszakban tízmillió romániai állampolgár él az ország határain kívül és a külföldi munkavállalás rengeteg kockázatot is rejt magában. A munkaerő-elhelyező ügynökség (AJOFM) vezetője, Kelemen Tibor példaként említette, hogy két évvel ezelőtt egy Szlovákiában mezőgazdasági munkát vállaló 800 fős csoport tagjai két hónapig nem kapták meg a fizetésüket. A hasonló esetek megelőzése érdekében „Tájékoztatás itthon! Biztonság a nagyvilágban!” címmel indítottak kampányt.

Megoldások gazdáknak

A háromszéki gazdáknak alkalmazkodniuk kell a változó klímához, hívja fel a figyelmet Könczei Csaba. A mezőgazdasági igazgatóság vezetője szerint egyre szárazabbak és melegebbek az évek, és olyan kártevők is megjelentek nálunk, amelyek eddig nem voltak jellemzőek.

Röviden

Romániában nőtt leginkább az órabér Uniós szinten Romániában nőtt leginkább (12,7 százalékkal) az órabér az év első negyedében a tavalyi év hasonló időszakához képest, derült ki az európai statisztikai hivatal (Eurostat) napokban közzétett adataiból. Ezzel nálunk jegyezték a legnagyobb mértékű munkaerő-drágulást az EU-ban, ahol az év első három hónapjában átlag 2,7 százalékkal nőttek az órabérek, […]

Se állandó, se idényre

A háromszéki cégek részéről lenne igény idénymunkásra, de nincs jelentkező. Nyáron általában megnő a munkaerő iránti kereslet, például a vendéglátóiparban, az építkezésben, a mezőgazdaságban viszont nincs kit alkalmazni. A helyi vállalkozók helyzetét a potenciális alkalmazottakat csábító külföldi ajánlatok is nehezítik.

Óriási összeg gyűlt össze

Hét év alatt több mint egymillió lejt gyűjtött össze, és fordított vissza a helyi közösségbe a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) a közösségi kártya használata által befolyó 5–10 banis hozzájárulásokból. Jelenleg közel 40 ezren használják vásárláskor az egyszázalékos árkedvezményt biztosító kártyát, a 9 helyi partner vállalkozás pedig minden vásárlás értékének egy százalékát átutalja az alapítvány számlájára, amely azt közösségi programokra fordítja, összegzett Bereczki Kinga.

Értékjegyet kaphatunk

A környezetvédelmi minisztérium a roncsautóprogram mintájára régi háztartási gépekre érvényes program indítását tervezi.

Toljuk meg!

A sepsiszentgyörgyi Junior Business Club (JBC) egyesület augusztus 9–12. között az Ika vára szomszédságában, a csernátoni Malomkertben kilencedik alkalommal szervezi meg a Workshop nevű gazdasági műhelytábort, tájékoztatta lapunkat Karácsony Zsolt főszervező.

Röviden

Gazdasági jövőkép Kovászna megye gazdasági jövőképe 2020–2030 között címmel szerveznek konferenciát csütörtökön 11 órától Kovászna Megye Tanácsának nagytermében. A gazdasági konferencia a megyei önkormányzat StartUp Now! európai uniós vállalkozásfejlesztési pályázatának része, amely kezdő vállalkozókat támogat a Központi Régióban. Tamás Sándor háromszéki tanácselnök a megye fejlesztési stratégiájáról beszél, Édler András, a kereskedelmi kamara elnöke a háromszéki […]

Javulhat a minőség

A közpénzek egyszerűbb, gyorsabb és átláthatóbb felhasználását, a beruházások minőségének javulását eredményezheti a kormány által elfogadott közbeszerzési törvényt módosító határozat.