A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

A törvényes jobb!

A törvényes jobb! Gazdaság

Könnyen pórul járhatnak azok a sofőrök, akik eladták, de nem íratták át autójukat, hívja fel a figyelmet Lőrincz Lehel. A sepsiszentgyörgyi Transilvania Bróker Biztosító ügyvezetője szerint a biztosítótársaságok megtagadhatják a kötelező gépjármű biztosítást (RCA) azoktól, akik a volt tulajdonos adatait felhasználva próbálják megkötni.

A jogszabály-módosítás miatt ugyanis mindhárom félnek – régi és új tulajdonos, illetve a biztosító – jelentős anyagi vesztenivalója van. A sepsiszentgyörgyi szakember szerint az országban bejegyzett autók 10–12 százalékának nincs rendezve a tulajdonjoga.
Lőrincz Lehel szerint az új tulajdonosnak a vásárlástól számított 90 nap alatt kötelező saját nevére írni a járművet. A tavaly ősszel életbe lépett új bonus-malus rendszer révén próbálják rábírni az autósokat, hogy rendezzék a jármű tulajdonjogát. A bonus besorolás kármentességi kedvezményt, míg a malus károkozási pótdíjat jelent. Újdonság, hogy a bonus-malus díjat a tulajdonos személyi száma (CNP) alapján határozzák meg, így a tulajdonában lévő valamennyi autóra annak alapján lesz több vagy kevesebb a kötelező biztosítás, hogy valamelyik jármű okozott-e kárt vagy sem.
Ez a rendszer a több autóval rendelkező magánszemélyek esetében első körben árcsökkenéshez vezetett, hiszen az összes járműre a legmagasabb bonus kategóriába eső autó kedvezményét számolták. Ez viszont visszafele is igaz, vagyis ha az egyik autó balesetet okoz, akkor a károkozási pótdíjat a tulajdonban lévő összes járműre kiszabják, így akár 180 százalékkal is megnőhet az RCA-kötvény ára, magyarázta Lőrincz Lehel.
Azok a személyek járhatnak pórul, akik eladták az autót, de nem íratták át az új tulajdonos nevére, hiszen ha az balesetet okoz, akkor a régi tulajdonos arra ébredhet, hogy jelentősen többet kell fizetnie a kötelező biztosításért. Ilyenkor joguk van magyarázatot kérni a biztosítótól, hogy miért emelkedett, látszólag indokolatlanul az RCA ára, mondta Lőrincz Lehel, aki szerint az új tulajdonost a régi gazda beperelheti és kártérítést követelhet, illetve borsos büntetés fenyegeti azt a biztosítót is, aki a régi tulajdonos adatait, annak tudta és belegyezése nélkül felhasználta az RCA-kötvényhez.
Sokan vannak abban a helyzetben, hogy eladták az autót, azt az önkormányzatnál ki is íratták, de nincs, ahonnan tudják, hogy az új tulajdonos végigjárta-e a folyamatot és a rendőrségnél is átíratták a járművet. Ilyenkor érheti őket meglepetés, ha a másik hibájából kell magasabb biztosítást fizessenek. Lőrincz Lehel szerint volt példa arra, hogy a régi tulajdonos perrel fenyegette az új gazdát és a biztosítót. Emiatt a biztosító társaságok idén óvatosabbak, és akár vissza is utasítják az RCA-t, ha valaki nem a tulajdonában lévő autóra akarja azt megkötni. Ezt egyébként az adatvédelmi törvény alapján nem is tehetik meg, hiszen nem használhatják fel olyan személy adatait, aki erre nem ad engedélyt.
Lőrincz Lehel szerint a legbiztonságosabb megoldás, ha az ilyen helyzetben lévő személyek nevükre íratják az autót, ami hosszadalmas, de nem költséges eljárás. Másik megoldás, ha felkeresik a régi tulajdonost, aki írásos beleegyezést ad, hogy nevére megköthető az RCA-biztosítás, de ezt várhatóan kevesen vállalják, hiszen nagy a kockázata. Van még lehetőség arra, hogy a régi tulajdonos haszonbér szerződést köt az új gazdával, ez alapján a kötelező autóbiztosítás költsége és a felelősség is rá hárul, csakhogy nagyon sokan azt sem tudják, hol találják a valamikori eladót.
A sepsiszentgyörgyi Transilvania Bróker Biztosító ügyvezetője szerint a céges autók esetében másként működik a bonus-malus rendszer, azt az adott járműre számítják, nem pedig az egész flottára. Ennek magyarázata, hogy a céges autók tulajdonviszonya rendezett. A céges autók esetében is fennáll a biztosítás díjának növelése, ha ugyanis túl sok balesetet követnek el a céges autókkal, a biztosító magas kockázatú ügyfélnek minősítheti a vállalkozást. Ezt viszont meg kell indokolnia, és a pótdíjazáshoz előzetesen meg kell szereznie a Biztosítási Felügyelet (ASF) jóváhagyását, magyarázta Lőrincz Lehel.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.