Alexander Gerst, német űrhajós a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetéről fotózta le Közép-Európát. A Twitteren megosztott képek sokkoló arcát mutatják a térségnek.

 

A klímaváltozás nem az ajtón kopogtat, hanem már bőven bent van a spájzban. Ezt látszanak igazolni a német űrhajós által készített űrfotók is, elmondása szerint sokkoltál a szemmel is látható drasztikus változások.

 

Gerstnek nem ez az első űrmissziója, pár éve már körbegravitálta bolygónkat az ISS kabinjából. Állítása szerint 2014 nyarán még zöld mezők dominálták Közép-Európa felszínét, mára viszont ez gyökeresen megváltozott: a horizonton 2018-ra a barna szín vált uralkodóvá.

2018-ban:

A geofizikus végzettségű űrkutató megfigyelése összevág a napokban-hetekben érkezett híradásokkal, miszerint száz éve nem látott aszály sújtja Európát, de a világ más részein is a forróság emberemlékezet óta nem látott pusztító tüzeket okozott (Görögország, Kalifornia, Kanada stb.).

és 2014-ben.

A globális klímaváltozással összefüggésbe hozott éghajlati jelenségek mindennapi következményeiről mi is írtunk, így például Svájcban már mancsvédő bocskort húznak a kutyák lábára a felforrósodott aszfalton. Mi több, az Euronews beszámolójából az is kiderül, hogy a krónikus vízhiány miatt a multikulturális szövetségi államban már helikopterrel szállítják a vizet a hegyekben legelésző teheneknek.

 

De a háromszéki mezőgazdaság is megsínylette idén a szeszélyes időjárás következményeit. Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője lapunknak azt nyilatkozta: “- Amikor kellett volna, április–májusban, nem esett, amikor nem kellett volna, június–júliusban, akkor viszont igen, sokszor megállás nélkül. Összességében lehet, hogy nem lett több eső, mint amennyi kellene, csak nem akkor lett, és nem annyi, amennyi, és amikor kellett.” A szakember azt mondja: ez az eső a vízigényes kultúráknak is „kicsit sok kezdett lenni”, a gabonának meg egyenesen ártott.

 

(azonnali)

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. augusztus 11., 9:36
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Együgyűség az a dolog amikor csak a felszínes részletek problémáival vagyunk érdekeltek de de annak háttérbeli mikéntjei, okai magyarázatainál már nem.

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 11., 11:03
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Kedves cikkíró ! Már az ötvenes évektől kezdődően létezik a KLÍMA , AZ ÉGHAJLAT mesterséges megváltoztatásának technológiája amit közel 70 év alatt is rendkívűli módon továbbfejlesztettek egyes országok. Ezzel képesek kontroll alatt tartani egyes országok vagy földrészek politikáját ,

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 11., 11:05
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Az origoponthu állítólagos jobboldali és a 888ponthu állítólagos jpbboldali internetes oldalak is mantrazzák ezeket a klimavaltozasos fake híreket, sajnos.
  Az a helyzet,hogy én inkább Trumpnak hiszek mint a fenntebb említett két hírportálnak mert közben kielemzem a híreket agyamot is használom, mielőtt lenyelnék egy nyílvánvaló fake newset.

Ajánló

Főhajtás a hősök előtt

Kedden délelőtt a kézdivásárhelyi református temetőben számos résztvevő jelenlétében emlékeztek meg vitéz Mező Ferenc második világháborús tartalékos zászlósra. Az eseményre a Laczkó-kriptánál került sor, ahol a Köröstarcsán született és Kászonjakabfalván elhunyt katona emlékét tábla őrzi.

Nem mindenhol lesz szabadnap

Annak ellenére, hogy a közszférában dolgozóknak három szabadnapjuk van a héten, bizonyos intézmények nyitva tartanak, és teljes programmal várják az ügyfeleket.

Székely zászlókat szenteltek

Tegnap nagy ünnepet ült Sárfalva és Szászfalu népe: a környékbeli papság részvételével búcsús szentmisére került sor a tavaly felújított Nagyboldogasszony-plébániatemplomban, ugyanakkor két nagyméretű székely zászlót is megszenteltek.

Ritka vírusos betegség Kézdin

A klímaváltozás napról napra beigazolódni látszik, hiszen az évszakok elveszítették jellegüket, és olyan betegségek jelentek meg, amikről eddig csak hírből hallottunk Székelyföldön. Kézdivásárhelyen egy idős személyről kiderült, hogy nyugat-nílusi lázban szenved, ezt pedig egy mifelénk ritka afrikai vírus okozza.

Kutyamelegek

A hobbiállatokra és haszonállatokra is fokozottan kell figyelni a kánikula idején – figyelmeztet az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság. A legfontosabb a víz és az árnyék biztosítása az állatok számára.

Vízgondok Vargyason

Vargyasiak jelezték még vasárnap este a közösségi oldalon, hogy a faluban nincs vezetékes víz, nem lehet mosni, tisztálkodni sem. Sütő Levente Lehel polgármestertől érdeklődve megtudtuk, a gondot a vízszivattyúk eldugulása okozta.

Adminisztratív és pénzügyek

Költségvetés-kiigazítások, tagsági díjak befizetése, tisztségjegyzékek jóváhagyása szerepelt többek között Kovászna megye tanácsa rendes augusztusi ülésének napirendjén.

Hetvenéves idea testesült meg

A Bodok-hegység gerincén, a 36 kilométeres gerinctúra közepén, hat másik, kisebb túraútvonal találkozásánál a Kovászna Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ hétfőn csinos kis menedékhelyet adott használatba a hegyen megszorulók hasznára. Az ünnepélyes átadón Tamás Sándor megyetanácselnök is jelen volt.

Röviden

Heti sürgősségek A megyei sürgősségi kórházban augusztus 6-a és 12-e közötti időszakban 771 sürgősségi esetet láttak el a szakemberek, és 191 alkalommal utalták be a betegeket. Erőszakos cselekmények miatt 7 pácienst kezeltek, illetve 8 ittas szorult orvosi segítségre. A panaszok természete szerint a jelzett periódusban a következő esetek fordultak elő: 41 szív- és érrendszeri, 74 […]

Megvan rá a pénz!

Nem ismétlődik meg az, ami tavaly történt, hogy tej-kifli nélkül maradjanak a háromszéki kisdiákok. Idén ősszel zökkenőmentesen zajlik a program – ígéri Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Nem magánügy

A SIC Feszt, és azon belül a Családi nap szervezői remélték, elérik a fiatalok ingerküszöbét is a családon belüli erőszakról szóló előadással, és ez valóban megtörtént. Az országban minden 30. másodpercben megvernek egy nőt – ők a mi közösségünkben is jelen vannak –, 2016-ban pedig 200 nő vált a családon belüli erőszak áldozatává. Róluk és a többi szenvedőről beszélgettek az egy asztalnál ülő Bálint Olga, a Szentkereszty Stephanie Egyesület igazgatónője, Hegedűs Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének ügyvezető elnöke, Dobolyi Tünde, kézdivásárhelyi ügyvéd és Ájgel Ágnes, mint szervező.

Lehet programálást kérni

Bár az állami intézmények – elvben – nem dolgoznak a hét második felében, a sepsiszentgyörgyi útlevélosztály nem zár, csak a hivatalos, törvényben előírt szabadnapon, augusztus 15-én nem nyitnak ki.

Beindult a nagyipar

Több mint ötszáz, 4–12 éves közötti gyerek jelent meg az augusztus 19-éig tartó evangelizációs hét első napján a sepsiszentgyörgyi Krisztus király templomban. A labdázás, rajzolás, festés, játék mellett – finoman adagolva – szó esik Istenről is.

Remélik a kedvező döntést

A közéletiség iránt érdeklődő fiatalok a SIC Feszt Székelyföldi Szabadegyetemen az aktuálpolitika kihívásairól és problémáiról is testközelből, azaz a törvényhozásban, végrehajtásban tevékenykedő politikusoktól is hallhattak. Szombat délben Cseke Attila szenátusi frak­ció­vezetővel Grüman Róbert, a megyei tanács alelnöke beszélgetett a most éppen az alkotmánybíróságon pihentetett új közigazgatási kódex kapcsán.

A Bod Péter megyei könyvtár programja

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban a nyári nyitvatartási program szeptember 3-áig: kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken 10–17, szombaton 9–13 óráig. Augusztus 15–17-én (hivatalos munkaszüneti napok) zárva; szombaton, augusztus 18-án a megszokott program szerint, 9 és 13 óra között várják az olvasókat.