Alexander Gerst, német űrhajós a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetéről fotózta le Közép-Európát. A Twitteren megosztott képek sokkoló arcát mutatják a térségnek.

 

A klímaváltozás nem az ajtón kopogtat, hanem már bőven bent van a spájzban. Ezt látszanak igazolni a német űrhajós által készített űrfotók is, elmondása szerint sokkoltál a szemmel is látható drasztikus változások.

 

Gerstnek nem ez az első űrmissziója, pár éve már körbegravitálta bolygónkat az ISS kabinjából. Állítása szerint 2014 nyarán még zöld mezők dominálták Közép-Európa felszínét, mára viszont ez gyökeresen megváltozott: a horizonton 2018-ra a barna szín vált uralkodóvá.

2018-ban:

A geofizikus végzettségű űrkutató megfigyelése összevág a napokban-hetekben érkezett híradásokkal, miszerint száz éve nem látott aszály sújtja Európát, de a világ más részein is a forróság emberemlékezet óta nem látott pusztító tüzeket okozott (Görögország, Kalifornia, Kanada stb.).

és 2014-ben.

A globális klímaváltozással összefüggésbe hozott éghajlati jelenségek mindennapi következményeiről mi is írtunk, így például Svájcban már mancsvédő bocskort húznak a kutyák lábára a felforrósodott aszfalton. Mi több, az Euronews beszámolójából az is kiderül, hogy a krónikus vízhiány miatt a multikulturális szövetségi államban már helikopterrel szállítják a vizet a hegyekben legelésző teheneknek.

 

De a háromszéki mezőgazdaság is megsínylette idén a szeszélyes időjárás következményeit. Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője lapunknak azt nyilatkozta: “- Amikor kellett volna, április–májusban, nem esett, amikor nem kellett volna, június–júliusban, akkor viszont igen, sokszor megállás nélkül. Összességében lehet, hogy nem lett több eső, mint amennyi kellene, csak nem akkor lett, és nem annyi, amennyi, és amikor kellett.” A szakember azt mondja: ez az eső a vízigényes kultúráknak is „kicsit sok kezdett lenni”, a gabonának meg egyenesen ártott.

 

(azonnali)

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. augusztus 11., 9:36
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Együgyűség az a dolog amikor csak a felszínes részletek problémáival vagyunk érdekeltek de de annak háttérbeli mikéntjei, okai magyarázatainál már nem.

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 11., 11:03
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Kedves cikkíró ! Már az ötvenes évektől kezdődően létezik a KLÍMA , AZ ÉGHAJLAT mesterséges megváltoztatásának technológiája amit közel 70 év alatt is rendkívűli módon továbbfejlesztettek egyes országok. Ezzel képesek kontroll alatt tartani egyes országok vagy földrészek politikáját ,

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 11., 11:05
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Az origoponthu állítólagos jobboldali és a 888ponthu állítólagos jpbboldali internetes oldalak is mantrazzák ezeket a klimavaltozasos fake híreket, sajnos.
  Az a helyzet,hogy én inkább Trumpnak hiszek mint a fenntebb említett két hírportálnak mert közben kielemzem a híreket agyamot is használom, mielőtt lenyelnék egy nyílvánvaló fake newset.

Ajánló

Röviden

Gyűjtés, vagy átverés? Országos szinten számtalan precedens volt arra, hogy beteg gyermekekre hivatkozva vertek át adakozó személyeket. Lapunk arról kérdezte a háromszéki hatóságokat, hogy milyen tanácsokkal látnák el azokat a személyeket, akik az utcán nemesebb célokért adnak kisebb- nagyobb összegeket. Mindezt annak tükrében tettük, hogy az elmúlt hetekben több személy is jelezte, leállították Sepsiszentgyörgy központjában, […]

Akadozik a közlekedés

Hétfő reggel elkezdték az aszfaltozást Sepsiszentgyörgy központjában, a Bem József utcában. A megyei útügyi vállalat három nap alatt tervezi befejezni a munkálatokat, addig – aki teheti – ne gépkocsival jöjjön folyó ügyeit intézni a megyei pénzügyi hivatalhoz, illetve a bankokhoz.

Mindenki jól járna

A város tulajdonába kerülhet a stadion – legalábbis a szerint a jogszabály szerint, amely a napokban jelent meg az Ifjúsági és Sportminisztérium honlapján. Eddig évekkel ezelőtt is eljutott az ügy, azt később egy alkotmánybírósági határozattal megsemmisítették.

Mindenki számára megterhelő

Harmadik negyedévi szokásos találkozójukon, melynek helyszíne a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság székhelye volt, a szociális szolgáltatásokat végző szervezetek és intézmények képviselői a fogyatékkal élő, illetve hátrányos helyzetű személyek besorolásának procedúrájáról, valamint jogairól, a rendszer hiányosságairól és mellékhatásairól beszélgettek.

Fizetik az előleget

Ma kezdik utalni az előleget az egységes mezőgazdasági támogatást kérelmező gazdáknak – közölte a miniszterelnök a hétfő reggeli kormányülés elején.

Utolsó lehetőség

Több, mint egy hónap  áll rendelkezésükre jelentkezni azoknak, akik hivatásos tűzoltóként szeretnének dolgozni a Baróton épülő, új tűzoltóállomásnál.

Van, ami csak itt lelhető fel

Első alkalom, hogy Háromszék ad otthont a nemzetközi gombászkongresszusnak (JEC, Journées Européennes du Cortinaire). A László Kálmán Gombászegyesület és Kovászna Megye Tanácsa által közösen szervezett 36. nemzetközi gombászkongresszus Bálványosfürdőn zajlik, és október 20-án ér véget.

Háromszéki kisbusz balesetezett Szeben megyében

Kovászna megyei kisbusz ütközött hétfő hajnalban személygépkocsival Szeben megyében. Több mentő- és SMURD-egység érkezett a helyszínre.   A helyi portálok beszámolói szerint a baleset a DN14-es jelzésű úton, Nagycsűr közelében történt. A személygépkocsi vezetője okozta, amikor szabálytalanul próbált előzni.   A háromszéki kisbuszban öt felnőtt és négy gyermek tartózkodott. Egyikük sem sérült meg, de a […]

„Egymás terhét hordozzátok…”

A 2017-es esztendő végén merült fel annak a gondolata, hogy valamit tennünk kellene a gyülekezetünkhöz tartozó idősek, betegek, rászorulók életminőségének a javításáért. A családlátogatás rendjén szembesültünk azzal, hogy nagyon magas gyülekezetünkben az idősek aránya a fiatalabbakhoz képest, hogy igen sokan vannak, akik magukra maradtak (gyerekeik valahol külföldön), akik betegek, akiket a szomszédok gondoznak, vagy nincs, aki rájuk nyissa az ajtót.

Röviden

Háromszékiek is mentettek Szombaton zajlott az országos méretű SEISM 2018 elnevezésű gyakorlat, amelyben háromszéki életmentők is segédkeztek. A meghirdetett sürgősségi állapot forgatókönyve szerint szombaton, reggel 9 órakor egy 7,5-ös erősségű földrengés rázta meg Románia délkeleti részét, a földmozgás elsősorban az ország fővárosában okozott komoly gondokat. A reggeli riadóval az ország több megyéjének katasztrófavédelmi egységét indították […]

50 éves a Művészeti és Népiskola

Mindazok jelenlétében, illetve mindazokat megidézve, akik megrajzolták az 50 éves intézmény arcát, gálaműsorral ünnepelték meg csütörtökön a Tamási Áron Színház nagytermében a Művészeti és Népiskola fél évszázados fennállását.

Magasabb szinten az ügy

Magyarországi hivatalosságok is felkeresték a csíkszeredai börtönt, ahol meglátogatták Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, az ún. székely terrorista-ügy két áldozatát. Sajtótájékoztatón bejelentették: mindent megtesznek, hogy az igazságra fény derüljön.

Készül az „etető térkép”

Nyomdában van az „etető térkép” – nyilatkozta Grüman Róbert. A megyei tanács turisztikáért (is) felelős alelnöke szerint Sepsiszentgyörgy tizenhat vendéglőjének, kocsmájának, gyorséttermének legjellemzőbb fogását mutató térkép novemberben minden fontosabb helyen elérhető lesz.

Ötvenezren vasút nélkül

Csalódott hangvételű közleményben tudatja Gheorghe Baciu volt bodzafordulói polgármester, aki a román választási „orosz rulett” szabályai szerint annyi szavazattal lett a Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátora, hogy az nem biztos elég lenne egy sepsiszentgyörgyi városi tanácsosi mandátumhoz: a szállítási minisztérium nem tervezi újraépíteni a bodolai vasúti hidat, amelyet június végén sodort el az ár.

Kevesebb az alkalmazott

Ünnepeltek a háromszéki vállalkozók, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 25. alkalommal díjazta a legeredményesebb cégeket. A háromszéki üzleti szféra krémje volt jelen Sepsiszentgyörgyön, a Panoráma Event Hall nevű rendezvénysátorban szervezett eseményen, ahol a több mint száz jelenlévő cégvezetőt oklevelekkel és méltató szavakkal jutalmazta a kereskedelmi kamara vezetősége.