Szonda Szabolcs könyvtárigazgató, Nagy Krisztina, az ERSZI vezetője és Joós Stefan, a Sun Travel iroda vezetője jó hírekkel szolgált

Ha eddig a városnapok különböző színpadain tartott produkciókat ismerhettük meg a polgármesteri hivatalban tartott sajtótájékoztatókon, tegnap az irodalmi programokat, valamint az utcazene-fesztivál részleteit ismertették az illetékesek, Szonda Szabolcs könyvtárigazgató, illetve Nagy Krisztina az ERSZI képviseletében. A tombola fődíja sem meglepetés már, de Joós Stefannak más hírei is voltak.

Az irodalom és zene kapcsolatát felmutató rendezvények eddig is népszerűek voltak, maradnak tehát ezen a vágányon – mondta a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója, aki egy kevésbé szabványos és három hagyományos író-olvasó találkozóról tájékoztatta a média jelenlevő munkásait.

Farkas Wellmann Éva igen meglepő módon gondolta újra és tovább a tízparancsolatot legújabb kötetében, melynek verseire az Evilági írt zenét, ezt mutatják be április 23-án, hétfőn az Andrei Mureșanu Színházban, az erdélyi származású költőnővel Szonda Szabolcs folytat párbeszédet. 24-én a könyvtárban Nádasdy Ádám költő, műfordítóval beszélget Szegő János kritikus, 25-én pedig a Teinben a magyarul is olvasható Doru Pop író, esszéista, egyetemi tanár a kommunista rendszer utolsó 20 évéről szóló Egy szocialista szappanopera című könyve lesz a fókuszban, a szerzővel Demény Péter beszélget. 26-án szintén a Teinben Balázs Imre József költő, irodalomtörténész, kritikus, szerkesztőnek lesz jelenése, aki 10 mondatos irodalomkritikáit hozza el keményfedelű kötésben.

– Régóta próbálunk becserkészni nem zenélő formációkat is az utcazene-fesztiválra – rukkolt ki a meglepő kijelentéssel Nagy Krisztina, az ERSZI rendezvényszervező iroda vezetője. – És most sikerült, a CommandARTe társulat a Szent György-téren fog zsonglőrködni, többek között egy hétméteres trapézon lógnak majd, illetve kutyás mutatványaik is lesznek. A Soldiers Crew humorral fűszerezi akrobatikus breaktáncos mutatványait, a Barbarossa Samba Group pedig nem fog megmaradni saját pódiumán, a kilenc dobosból álló társulat bejárja a várost, hogy hangulatot teremtsen. Érkezik még a Feri elesett művésznevű bluesgitáros seprűből és lapátból készített hangszerével, a V8 rockabillyt hoz, a Huckleberry Guys pedig bluest játszik.

– Évről évre kevesebb szentgyörgyi banda jelentkezik utcazenélni – osztotta meg nagy bánatát Nagy Krisztina, idén a művészeti líceum Gyűszűvirág régizene-együttese, a DSB Acoustic reagge-t és rockot játszó együttes, illetve a Spontán zenekar lesz jelen autentikus népzenével. Az utcazenészeket mindennap 13 órakor lehet meghallgatni, de a kézművesek között is feltűnnek majd.

A városi jegyirodában, a Székely Hírmondó szerkesztőségében és a H-press újságosbódékban kapható városnapi tombolajegyek egyúttal közvélemény-kutatásra is szolgálnak, rájuk lehet írni, kit kívánnak a jövő évi városnapok színpadán látni, nem mellesleg viszont egyetlen egyiptomi utazást lehet nyerni velük – egyet és jót, így döntöttek a szervezők. Joós Stefan, a Sun Travel turisztikai társaság vezetője bejelentette, 1000 euró értékű, 2 főre szóló, 4 csillagos szállodában all inclusive ellátással megspékelt egyiptomi utat ajánl fel a nyertesnek.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Lefújták a magyar településnevet Szinte nem telik el úgy év, hogy ne történjen nacionalista indíttatású rongálás Kézdivásárhelyen. Szombatra virradólag az oroszfalvi kijáratnál található településnév-tábla esett ennek áldozatául, ismeretlen tettes lefestette a kétnyelvű táblán szereplő magyar helységnév-feliratot. Vélhetően valaki megzavarhatta a rongálót, így csak a Kézdi feliratot fújták le piros festékszóróval. A városháza megpróbálta lemosni festékoldóval […]

Szavazzunk lelkiismeretünk szerint

Az RMDSZ kialakította álláspontját az október 6-7-i népszavazás kapcsán – tájékoztat a szövetség pénteki közleménye. “Az RMDSZ azt kéri szavazóitól, éljenek demokratikus jogukkal, vegyenek részt a referendumon, és szavazzanak lelkiismeretük szerint” – hangsúlyozta a Szövetségi Állandó Tanács pénteki ülését követően Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke. Az erdélyi magyar közvéleményt élénken foglalkoztatja és megosztja ez […]

Kártérítés a medvetámadások sérültjeinek

Az RMDSZ törvényjavaslatot terjeszt elő, hogy kártérítést kapjanak a vadállattámadásokban, elsősorban a medvetámadásokban megsérült személyek – jelentették be csütörtökön csíkszeredai sajtóértekezletükön Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila képviselő. Tánczos rámutatott: jelenleg a kártérítések az anyagi károkra korlátozódnak, és sehol sincs szó arról, hogy segítséget kapjanak azokat az embereket, akikre rátörtek a vadak, elsősorban a medvék. […]

Elsüllyedt egy hajó Tanzániában

A Viktória-tavon történt szerencsétlenségben az első hírek 42 ember halálról szólnak, de egyelőre felfüggesztették az áldozatok keresését. Elsüllyedt egy komphajó csütörtökön Tanzániában, a Viktória-tó egyik kikötőjében, a szerencsétlenség következtében legalább 42 ember fulladt vízbe. Kormányzati források szerint a halálos áldozatok végső száma akár a kétszázat is meghaladhatja. A BBC szerint a hajón több mint 400-an […]

Röviden

Tűz Pákéban Szerdáról csütörtökre virradóra egy közel négy órán át tartó tűzoltáson serénykedtek Pákéban a háromszéki tűzoltók. A helyszínen egy istálló (60 négyzetméteren károsult), egy raktárhelyiségnek használt építmény (40 négyzetméteren), illetve egy lakóház tetőszerkezete (60 négyzetméteren) gyulladt ki. Fennállt a veszély, hogy a lángok más épületekre is átterjednek – tájékoztatott Tolvaj Marius, a megyei tűzoltóság […]

Szabad a hajtás

Mint arról már korábban beszámoltunk, a sertéspestis terjedése miatt országos szinten megtiltották a vaddisznó-hajtóvadászatot. Ezt a tilalmat a napokban oldották fel az illetékesek.

Ismét aláírásokat gyűjtenek

Újabb aláírásgyűjtésbe kezdett a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), melynek révén teret adnának az új embereknek a politikában, de a választási törvényt is megváltoztatnák. Erről számoltak be szerdán az alakulat helyi képviselői.

Most tűzoltó lehetsz!

Növekedett a Kovászna megyei tűzoltóságnál a beavatkozások száma, de a reakcióidejük is hosszabb, számoltak be a romániai tűzoltók napján tartott sajtótájékoztatón az illetékesek.

Novemberre halasztották

Miután az afrikai sertéspestis megjelent a szomszéd megyében, és a hatóságok többfelé mindenféle vásárt, elsősorban állatvásárt betiltottak, elhalasztották a hagyományos kolbászfesztivált is. A szervezők egyelőre abban reménykednek, hogy novemberben megtarthatják a húsparádét.

Elutasítják a védőoltást

Véget sem ért a himlőjárvány, máris elkezdődött egy újabb – mondta dr. Lucia Şereş, a háromszéki háziorvosok egyesületének elnöke. A gyerekorvos továbbra is az oltások fontosságát hangsúlyozza.

Levél a képviselőkhöz

Még a neve is elveszhet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemnek (MOGYE), ha véglegesítik az intézmény összevonását a Petru Maior Egyetemmel – hívják fel a figyelmet a MOGYE szenátusának tagjai. A testület levéllel fordult Borbély Lászlóhoz és más RMDSZ-elöljárókhoz, hogy intézkedjenek, „amíg nem késő”.

Eldőlt az orvosi sorsa?

Az oktatási minisztérium megtörténtnek tekinti a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemnek a MOGYE általi bekebelezését. Ez egy nemrégiben elfogadott kormányhatározatból derül ki. A Maszol információi szerint a két héttel ezelőtti kormányülésen a felsőoktatásért felelős államtitkárság az oktatási minisztérium belső működési szabályzatához kapcsolódó kormányhatározathoz csatolta az akkreditált felőoktatási intézményeket listázó mellékletet, amelyben a Petru Maior Egyetem már […]

Megszűnik a MOGYE?

Nyílt levélben kéri Borbély László miniszterelnöki tanácsos közbenjárását Benedek Imre, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) professzora, annak érdekében, hogy az egyetem megmaradjon önálló intézményként és ne olvasszák egybe a Petru Maior Egyetemmel.   A szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben a professzor felhívja a figyelmet, hogy tudomása szerint, a tegnapi kormányülésen elfogadták a MOGYE és a […]

Bírságolás következik

Olvasónk jelezte, hogy Sepsiszentgyörgy központjában olyan vendéglőben járt, ahol a bejárati ajtóra ki volt függesztve, hogy az egység tűzvédelmi engedély nélkül működik. Feltette a kérdést, hogy ez milyen veszélyekkel jár, mi pedig az illetékesektől érdeklődtünk.

Inasokat keresnek

Szeptember 26-án inasoknak szervez állásbörzét a munkaerő-foglalkoztatási hivatal a Dália utcai képzőközpontban, közölte Kelemen Tibor igazgató a havi munkaügyi sajtótájékoztatón.