Felhívás!

Újraindul az élet

Sokat ma sem tudunk a koronavírusról, hogy jött létre, miként került az emberek közé, hogyan lehet a leghatásosabban védekezni ellen, de az látható, hogy a vírusgörbe szinte mindenütt lefele tart. Azok feltételezése, akik szerint elképesztő fertőző ereje miatt viszonylag gyorsan elterjed az egész világon, és csak idő kérdése, hogy mindenki kontaktusba kerüljön vele, úgy tűnik, nem válik valóra.

Hála Istennek! És persze a határozott védekezésnek, mely lehet, hogy aránytalan volt, de ha megnézzük, mi van Svédországban, ahol még mindig nem csökken a fertőződések száma, akkor végső soron helyeselhetjük a drasztikus kezelési módot, ami Európa többi részét s benne régiónkat jellemezte. Magyarország vezetése példásan helyállt, a miniszterelnök joggal szögezhette le szokásos pénteki interjújában, hogy a járvánnyal szemben az első csatát sikerült megnyerni, s az élet újraindításának feltételei megvannak.

Mit tesz az ellenzék?

Azt harsogja, Jakab Péterrel az élen, hogy nem volt jó a védekezés, nem a védekezés fő irányítójának, Orbán Viktornak köszönhető a magyar siker; a számokat úgy igyekszik manipulálni, hogy azok minél rosszabb képet fessenek az országról. Miközben akár regionálisan, akár kontinentálisan, akár a hasonló lakosságszámú országok között vetjük össze a vírus következtében elhalálozottak számát a magyar adatokkal, azt láthatjuk, hogy magyar vezetés nagyon jól teljesített.

És jó esély van arra, hogy a kormányfő által említett második csatát, mely a munkahelyek megmentéséről és visszaépítéséről szól, Magyarország szintén megnyerje. Ez egyébként a kormány egyik legfőbb erénye, hogy munkaalapú gazdaságot épít, hogy az ellenzék által favorizált alapjövedelem és ingyen járó segélyek erkölcsromboló, társadalom- és munkamorál-roncsoló koncepciója helyett a fő célja az, hogy mindenki dolgozhasson, akiben erre van hajlandóság.

Mi, Erdélyben persze azt várjuk leginkább, hogy mikor lehet végre szabadon közlekedni, hiszen jelen helyzet az 1989 előtti időkre emlékeztet, amikor csak kétévente lehetett az anyaországba utazni, s azt sem mindenkinek. De jó esély van arra, hogy még ezen a nyáron a határátkelés rendje is kialakuljon. A Fonográf klasszikus dalát idézve, „a helyzet jó, de nem reménytelen”.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.