Felhívás!

Lesz Vranjes-úszás?

A férfi kézilabda ama kevés sportágak közé tartozik, ahol az Európa-bajnokság erősebb a világbajnokságnál és az olimpiai tornánál is. Az egyszerű magyarázat az olimpiai- és vb-lebonyolítás földrajzi jellegéből adódik. Ami azt jelenti, a világbajnoki és olimpiai tornákon rendszerint több Európán kívüli válogatott is részt vehet, amelyeket könnyedén legyőzhetnének olyan európai csapatok, amelyek nem jutottak ki a vb-re és olimpiára.

1938-tól 2017-ig a férfi kézilabda-világbajnokságok érmesei között egyetlenegy olyan ország van, amely nem európai. No de az az egy is hogyan lett dobogós! A 2015. évi világbajnokságon Katar házigazdaként döntőt játszott, de több európai születésű és képzésű honosított játékossal vett részt a tornán. A nyári olimpiák történetében szintén egyetlen nem európai férfi kézilabda-válogatottat találunk az érmesek között, 1988-ban Dél-Korea házigazdaként volt második.

A magyar válogatott úgy indul a Horvátországban január 12-én kezdődő 13. férfi Európa-bajnokságra, hogy a korábbi legjobb eredményeit világbajnokságokon és olimpiákon sikerült elérni. A legjobb Eb-eredmény 6. hely 1998-ban, míg 1986-ban például vb-ezüstérmes, az olimpiák történetében pedig ötször 4. helyezett, azaz elődöntős. Az Eb lebonyolítási rendszere kedvező, az alapcsoportból egy győzelemmel, sőt szerencsés esetben egy döntetlennel is tovább lehet jutni a középdöntőbe, amire a dán–spanyol–cseh hármas ellen van esély.

A Talant Dujsebajev által vezetett és „felforgatott” nemzeti csapat 2016-os kudarcából (6 mérkőzés, 5 vereség) is okulva, az idei Európa-bajnokságra óvatos fiatalítással alakította ki a magyar játékoskeretet Ljubomir Vranjes. A svéd állampolgárságú szövetségi kapitány derűlátó, szerinte még az sem lehetetlen, hogy a magyar csapat aranyérmes legyen, noha nincs konkrét elvárás. Végső siker esetén Vranjes meztelenül úszna egyet a Dunában. Nyilván, nem csupán ilyen exkluzív látványért várunk jó szereplést a magyar válogatottól, amelynek hosszú évekig székelyföldi tagja is volt a székelyudvarhelyi Ilyés Ferenc személyében.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.