Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kérés a polgármesterhez

Felkérjük Tusa Levente polgármestert, hogy nézzen rá végre K. Á. helyi juhász esztenájára Kézdimárkosfalván. Nem egyébért, de az állatvédelmi törvény értelmében az önkormányzatnak (ez esetben a polgármesternek) a kötelessége, hogy a kóborkutya-kérdést megoldja a saját községében.

A szóban forgó juhos gazda esztenáján nem elég, hogy a kutyák szabadon vannak, hanem amikor legeltetnek a közpázsiton vagy a kripta háta mögött, emberei akkor is visznek magukkal legalább 4–5 kutyát, nehogy fényes nappal, a falu között a medve elvigye a juhokat. De van egy bökkenő! A törvény értelmében sík területen (értse ez alatt: a mezőn) 150 juh mellé egyetlen egy kutya jár, dombvidéken két kutya lehet, míg hegyvidéken 150 juh mellett hrom kutya a megengedett. Falu között egyetlen egy kutya sem lehet a nyájjal (sem kicsi, sem nagy) – a törvény ezt is írja. Megértjük, hogy Márkosfalva mezővidék, de nem mező, tehát ott a papírforma szerint a közpázsiton vagy épp máshol a falu között – még a kripta mögött sem, mert az is a faluhoz tartozik –egyetlen kutya sem lehetne a juhok mellett.

Továbbá a törvény azt is kimondja, hogy ilyen esetben ezek a kutyák gazdátlan (vagyis kóbor) kutyáknak számítanak, és innentől pedig a romániai törvénykezés értelmében igenis a polgármesteri hivatal dolga, hogy rendet tegyen: vagy úgy, hogy feljelentést tesz a rendőrségen, vagy pedig felveszi a kapcsolatot az állatvédőkkel.

Tudjuk, hogy sokaknak rosszul esik, ha szólnak a kutyák miatt, de legyünk már annyira tisztességesek, hogy tartsuk be a törvényt, mert az úton gyerekek is járnak, főleg délután van veszély, amikor jönnek haza az iskolából. Csak egyszer kell a bajnak megtörténnie, és akkor onnantól már az önök felelőssége lesz, ami miatt ez bekövetkezik.

A kézdimárkosfalvi szülők egy csoportja

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük