Felhívás!

Harari a terrorizmusról

Sikerkönyvet lapozgatok, Yuval Harari izraeli szerző Sapiens című bestsellerét minden magára adó nyelvre lefordították, az emberiség történetét foglalta össze benne, eredeti ötletekkel fűszerezve.
A kölcsönzött kötetet rongyosra olvasták már a könyvtárlátogatók, félig leszakadt táblája tanúsága szerint fölöttébb eredeti módon használhatta egyikük. Lehet gyereket nevelt vele, fejére koppintva, esetleg a plafonig dobta, repülni kívánta tanítani – ki tudja, örömében vagy dühében-e? Miközben ragasztgatom a kötetet – sok még a neveletlen kölyök, akit móresre kell tanítani – a népszerű fogalmazás sekélyességre csábításáról töprengek. Tudománynépszerűsítésnek elmegy, de annak is csak mértékkel. Folytatásában, a Homo deusban, mely a halhatatlanságra törekvésünk esélyeit latolgatja, egy érdekfeszítő hasonlatra bukkanok. Mondom, az ötletei eredetiek. Az iraki háborúról írja:

„A terroristák olyanok, akár a légy a porcelánboltban. Hiába akarna a légy törni-zúzni, olyan gyenge, hogy egy teáscsészét sem tud felborítani. Keres tehát egy elefántot, beleszáll a fülébe, és elkezd zümmögni. Az elefánt megvadul a félelemtől és a haragtól, és letarolja a porcelánboltot. Ez történt a Közel-Keleten is az utóbbi évtizedekben. Az iszlám fundamentalisták maguktól sohasem tudták volna megdönteni Szaddam Huszein uralmát. Így hát inkább feldühítették az Egyesült Államokat a szeptember 11-i terrortámadással, és az USA elpusztította nekik a közel-keleti porcelánboltot.” A terroristák provokálni tudnak, de minden további a mi reakciónkon múlik.

Izraeli szempontú hasonlat? És napjaink Ukrajnájában mi folyik? A szemünk előtt dől romba egy egész ország, holott a konfliktus más megoldása is adott lett volna. A nagyhatalmi geopolitika mozgatja a háborús gépezetet, sok ártatlan áldozat hullik el, végső soron a katonák is azok. Ha népszavazásokat a lövések eldördülése előtt tartanák meg, ha az lenne az igazi csodafegyver, akkor persze az egy más világ lenne, nem ez, melyben élünk.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.