Felhívás!

Nyert a Diakónia

Nyert a Diakónia Kovászna megye

Mint azt tegnapi lapszámunkban írtuk, a Diakónia Keresztyén Alapítvány idősgondozó ágazatának munkatársai kedden este brassói üzletemberek előtt kellett megvédjék szociális vállalkozásaik üzleti tervét. A Pro TV egyik show-műsorának mintájára megszervezett eseményen összesen hat projektet versenyeztettek, ebből kettőt a Diakónia mutatott be: közülük az egyik a második helyezést érte el, de tényleges felajánlást is kaptak a kezdeményezők.

Lapunknak Tóth Anna, az idősgondozó ágazat igazgatója számolt be az eseményekről. Mint elmondta, egy európai projekt keretén belül két éve vesznek részt az Erdélyi Szociális Szervezetek Szövetsége által létrehozott ún. Dedication Lab munkálatain. Itt olyan innovációs ötleteket kellett üzleti tervvé kovácsolni, amelyek lefednek egy rést az idősgondozás területén, és választ jelentenek egy létező igényre. A projekt lezárásaképpen megmérkőztek a kidolgozott ötletek, hogy felkeltsék az üzletemberek érdeklődését, és – a legjobb esetben – a kezdeményezők finanszírozást, támogatást szerezzenek a kivitelezéshez.

A Diakónia időseknek szeretne életkoruknak megfelelő ügyek intézéséhez szükséges számítógépes ismereteket oktatni (levelezést, dokumentumok letöltését, számlafizetést, videózást stb.), Baróton pedig szociális mosodája szolgáltatási körét terjesztené ki olyanformán, hogy vendéglátóipari vállalkozóknak pénzért mosassanak, a jövedelemből pedig ingyen tisztítsák a rászorulók szennyesét.

A zsűri, akik között banki szakember, nyomdaipari nagyvállalkozó, könyvelési és adótanácsadó, szociális téren tapasztalt szakember is volt, igencsak szigorúnak bizonyult. A Dénes Kinga pszichológus által bemutatott szociális mosoda terve nem nyerte meg őket, mert nagy befektetést igényel, egy professzionális mosógép ugyanis több tízezer euró. Szükség lenne még egy vasaló- és csomagológépre is, meg egy nagy teremre, ahol mindezek működnének. „Túl hosszú idő alatt térülne meg a befektetés” – vélekedtek és elvetették a tervet.

Tóth Anna viszont sikeresen védte meg az időseknek szóló tanfolyam tervét, amelyben az oktatást egy félnormás tréner biztosítaná, az utólagos mentorálást pedig önkéntes diákok. Tóth Anna bizonyára azzal a tettrekészséggel nyerte meg ezt a szimpátiát, amellyel eldöntötte és elmondta, hogy addig is, amíg meglesz a finanszírozás a szükséges eszközökre, az irodákban már meglevő felszerelést használva leteszteli egy hattagú kísérleti csoportban, hogy működik-e a kidolgozott tanterv, nem túl sok-e tananyag, belefér-e az általuk elképzelt időkeretbe. Az egyik zsűritag ott helyben felajánlott egy projektort, a prezentáció után pedig egy másik támogató is jelentkezett a közönség soraiból, ő tíz laptopot biztosít az alapítványnak.

A számítógépes tanfolyam tehát második lett az arénában, az első helyet – Tóth Anna szerint is teljesen megérdemelten – a brassói Nemlátók Szövetségének projektje nyerte el. Ők egy olyan múzeumot szeretnének megvalósítani, amelyben a látók is átélhetnék a vakságot különböző helyzetekben, csupán érzékszerveikre hagyatkozva kellene boldogulniuk utcai forgalomban, üzletben, erdőben, tóban csónakáznának, illetve ezeket az élethelyzeteket élethű effektusokkal szimuláló szobákon kellene áthaladniuk. Ez unikum, és turisztikai célpontként is népszerűsíthető lenne, ha megfinanszírozná valaki. Harmadik lett a versenyben az Assisto nevű integrált házigondozói szolgáltatás ötlete.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások