Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„Fél véka ezüst, fél véka arany”

Szinte balladai a levél. „Tizenkét nagykövet összetanakodék, tiszta Romániát, hogy felépítenék. Hogy felépítenék fél véka ezüstért, fél véka ezüstért, fél véka aranyért.” S ennek érdekében „befalaznák” Laura Codruţa Kövesit a korrupcióellenes ügyészség főügyészének székébe, mindörökre. Szinte megható a levél, ha nem lehetne tudni, hogy fránya fél véka ezüst és fél véka arany a cél. Vagyis, a nyugati cégek érdekeinek megfelelően irányítsák a korrupcióellenes harcot, bilincsbe mindenkivel, aki ennek valamiképpen ellenáll. Persze, a korruptokat el kell ítélni, főleg a pénzeket tőlük vissza kell(ene) szerezni. De az ország területén minden korrupciót fel kell(ene) göngyölíteni, ez lenne az ügyészség feladata.
De itt van a bökkenő. Bár Olaszországból, az Egyesült Államokból, Németországból, Ausztriából, Kanadából érkeznek a jelzések, hogy a nálunk ténykedő külföldi cégek igen csak törvénytelen ügyleteket visznek véghez, mifelénk mintha ezek hófehér vállalkozások lennének. Eddig közülük még egyetlen sem került a törvényszék elé. Zöngicsélnek kicsit arról, hogy kétes ügyleteket kötöttek, és főleg nem a szerződésnek megfelelő munkát végeztek, de ennyi. Mert elmentek az olasz útépítők, mi meg itt maradtunk a behorpadó autósztrádákkal. Vagy feltépte a nagy summát az amerikai Bechtel, aztán átadott egy egérfarknyi országutat, és továbbállt. Nagy pénzt kavart a másik amerikai cég, a Microsoft is. Itt mintha csak a románok cselekedtek volna törvénytelenül. És máris nagy a köd a fekete-tengeri kőolaj és gáz kitermelése körül. Például még várat magára annak kiderítése, hogy kik és miért tették ilyen alacsony hányadra a redevenciát.
A sort hosszasan folytathatnánk, mely bizonyítja, hogy a nagy korrupcióellenes harcból a külföldi cégek számonkérése kimaradt. Ezért álltak ki a nyugati követek Kövesi mellett, hiszen leváltása után nem lehet tudni, ki lesz az utódja, és a fentiekhez mi lesz a hozzáállása. Levelükben egy szót sem ejtettek a hírszerzés és az ügyészség illegális együttműködéséről, ártatlan emberek meghurcoltatásáról, a nagyköveteket csak „a fél véka ezüst és a fél véka arany” érdekelte. Ezért vannak ideküldve.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások