Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A népességcsökkenést csak a közhatalom állíthatja meg!

A népességcsökkenést csak a közhatalom állíthatja meg! Vélemény

Mozgósító felhívás a Székely Szabadság Napjára

Négy hosszú év után készülünk újra a Székely Szabadság Napjának megünneplésére. A világjárvány megfékezésére hozott korlátozó intézkedések arra kényszerítettek, hogy olyan alternatív megemlékezéseket gondoljunk ki, ahol nem kell tömegeknek összegyűlniük. Az elmúlt négy év során többször megfogalmazták közösségünk tagjai az igényt egy tömeges megmozdulásra. Eljött ennek is az ideje. A 2019 februárjában kiadott mozgósító felhívást elevenítjük fel:

Március tizedikén, 16 órakor gyűljünk össze a marosvásárhelyi Postaréten, és onnan vonuljunk, a hagyománynak megfelelően a város főterére, a kormányhivatal elé. Legyünk erősek, bátrak és következetesek, és üzenjük meg az egész világnak: alkotmányos eszközökkel, erőszakmentesen, de rendíthetetlen kitartással igényeljük a székelyek szabadságát: Székelyföld államon belüli önrendelkezését.

Kérjük Székelyföld lakóit, hogy emlékezzenek meg ismét a Székely Szabadság Napjáról, aki pedig teheti, jöjjön Marosvásárhelyre, hogy békésen, méltósággal nyilvánítsuk ki közösségünk autonómiaigényét. Kérjük a magyar pártokat, civil szervezeteket, a magyar történelmi egyházak gyülekezeteit, legyenek részesei az előkészületeknek, és ösztönözzék részvételre a székelyeket és egész Erdély magyarságát. Szervezőkként gondoskodunk arról, hogy autóbuszok induljanak minden olyan helyszínről, ahol erre igény van.

Kérjük a nagyvilágban élő magyarok szervezeteit, hogy 2019. március 10-én vonuljanak székely zászlókkal Románia külképviseletei elé, és fejezzék ki szolidaritásukat a székely autonómiamozgalommal. Fontos, hogy minél többen legyünk, hogy megértessük mindenkivel: sem fenyegetés, sem a jogsértő intézkedések változatlan fenntartása nem félemlít meg bennünket, a mi küzdelmünknek változatlanul a székely szabadság a tétje.

Egy olyan évben készülünk a Székely Szabadság Napjának megünneplésére, amikor mindannyian ismerjük a 2022-es népszámlálás előzetes eredményeit, és tisztában vagyunk az erdélyi magyar nemzeti közösség drámai népességcsökkenésével. Az elmúlt években szembenéztünk azzal, hogy Romániában a kisebbségi jogvédelem eszközei rosszul vagy egyáltalán nem működnek. Példa erre a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Gimnázium kálváriája, amelyre 2019-ben még úgy tekintett a magyar közvélemény, mint egy sikeresen lezárt ügyre. A marosvásárhelyi orvosi egyetem, a magyar orvosképzés sem tekinthető megoldottnak, de a szabad anyanyelvhasználat sem. A székely szabadság napjának szervezésekor nemzeti közösségünket kell megkérdeznünk, elfogadják-e ezt a helyzetet? Hogyha nem, akkor tiltakozzunk, mutassunk fel erőt és több ezer tiltakozó nevében fogalmazzunk meg egy beadványt Románia kormányához!

Ebben kérjük a kormányt, éljen a hatalom eszközével, amelynek révén az ország népességcsökkenését megállítja. Hozzon intézkedéseket, hogy a Romániából kitelepedett állampolgárok hazatérjenek. Amennyiben képtelen erre, akkor vegye tudomásul, hogy a székely közösség saját területén, Székelyföldön meg tudja ezt tenni a területi autonómia hatalmi eszközével. De túl az általános romláson, a rossz kormányzás következményein, csak Székelyföld belső önrendelkezése biztosíthatja a területén élő állampolgárok teljes és tényleges egyenlőségét.

         A Székely Nemzeti Tanács húszéves története az alapja annak a bizalomnak, amelyet e mozgósításkor kérünk a székelyektől és a velük szolidaritást vállaló magyar közösségektől. Olyan társadalmi és politikai eszközök vannak most is a kezünkben, amelyekkel még hatalom nélkül is elő tudjuk mozdítani Székelyföld ügyét. A nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezés egy olyan kihívás az Európai Bizottság számára, amelyre pozitív választ kell adnia.

A székelyföldi személyi kártyával pedig a székelyek önszerveződését indítjuk el közösségi akarattal.

Gyülekezzünk tehát Marosvásárhelyen, a Postaréten, 2023. március 10-én, 16 órától nyomatékot adva a székelység szabadságigényének. Csak a szabadság körülményei között, saját képességeinkkel, saját döntéseink alapján tudunk véget vetni a gazdasági hanyatlásnak és a székelység hátrányos megkülönböztetésének.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. január 19., 17:38
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Ha valaki nem vette volna észre idáig, Izsák Balázs egy radikalista állast képvisel és egy radikalista szervezet vezetője.
  Az erdélyi magyar sajtó nem ír mindenről, de közben ha a román sajtót is megfigyeljük akkor tisztán latszik.
  Mondjuk lehet a az erdélyi magyar sajtó is egy radikalista ághoz tartozik.

  • User
   Dátum: 2023. január 20., 9:59
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Maga egy ‘nylvujitista’valaki?Mi az hogy radikalista?Egy új ‘neoliberalista/ultraliberalista’fogalom?
   Mindegy miket firkál ,csak legyen egy sorban
   más megbélyegezett szavakkal.Látom másokat sem hatja meg nagy/széleskörű tudása.Olyan mint az ital…mindegy mi csak széditsen.

 • User
  Dátum: 2023. január 19., 22:16
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Van fogalmad, hogy mit jelent a,, radikalista”? Vagy csak fújod a mainstream mantrát? Náci, fasiszta, rasszista, ezeket is gyakran használod? Mert aki nincs a globalistákkal, azoknak könnyen osztogatják az ilyen jelzőket.

 • User
  Dátum: 2023. január 19., 22:22
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Látjuk 32 éve, hogy milyen a nem radikalista álláspont. És lassan már nem kérünk belőle.,, A langyosakat az Isten is kiköpii! „-közmondás.

 • User
  Dátum: 2023. január 20., 20:24
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Közhatalom még nem nemzett és nem szült gyereket. És ha elmegy néhány száz ember zászlót lengetni, mi lesz? Azon kívűl, hogy a román médiának újra lesz min csámcsogni- íme, a szélsőségesek stb., már el is kezdődött. Nem látják, hogy maholnap a magyar gyerek ritkább lesz, mint a fehér holló?